BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - .:Zrób to sam, czyli wymiana sworzni, tulei, łączników :.

BARABUS - 2006-02-27, 19:03
Temat postu: .:Zrób to sam, czyli wymiana sworzni, tulei, łączników :.
Coś mi stukało aż mnie wkurzyło i sprawdziłem co :!: To co zobaczyłem na kanale przeraziło mnie :( Ale szybko się pozbierałem, zrobiłem odpowiedni zakup i zabrałem się dziś z samego rana do roboty :mrgreen:
A mianowicie okazało się że sworznie zewnętrzne sa tak wXXXXX że aż auto mi znosi !! Nieprawdopodobne :|

Z uwagi na to iz jak juz zaczynam ten syf rozbierać postanowiłem zapobiegawczo wymienić pozostałe elementy, czyli:
- zewnętrzne sworznie wahacza przedniego
- wewnętrzne sworznie wahacza przedniego
- tuleje wachacza przedniego
- łączniki stabilizatora.

Wybrałem marke FEBI Bilstein

Dziś cały dzien zajął mi demontarz całych wahaczy, jutro jade do mojego zanjomego wycisnąć je na prasie bo nie mam ochoty sam z nimi walczyć :mrgreen:

Tak przy okazji wymienie klocki... niedługo wiosenka :mrgreen:

A więc tak.
Na poczatku podniosłem auto, odkręciłem koła a następnie podłożyłem pod auto po obu stronach klocki i je opóściłem. Naprawde nie polecam nikomu wykonywania jakichkolwiek napraw na aucie podniesionym na lewarku... kiedyś mało co by mi auto nie spadło na nogi po tym jak lewarek tak po prostu puścił gwint... na szczęście miałem podłożone klocki i upadło na klocki z niewielkiej wysokiości (3 cm)
Kolejnym krokiem było odkręcenie wahacza... i ta czynność zajeła mi około 3 godzin !! Po prostu masakra. Najgorsze do odkręcenia są sworznie wewnętrzne z uwagi na masakryczne dojście, zwłaszcza od strony pasażera (przeszkadzają kolektory wydechowe... ja mam 318IS).

... i w taki oto sposób po 3 h wydostałem waczacze, a zapomniałem jeszcze o odkręceniu łączników satbilizatora... ale z nimi akurat nie było problemów :mrgreen:

... jutro ciąg dalszy moich zmagań

ArtiBig - 2006-02-27, 21:24

swietnie a miałem sie o wszytko zapytac ale tu taki post na czasie pisz pisz wszystko na co uwazac jak skonczysz to ja sie zabiore

mała uwaga
1. jak oceniłes sam stan swozni wewnętrznych ze to akurat one ?? ?
2. czy ta czesc wachacza co wchodzi w silentblock jest na srodku tej tulei gumowej w dobrej tulei bo umnie sie juz zblizyło po obu stronach do brzegów

3, czy po zdjeciu wachacza da sie go złozyc bez ścisku do sprezyn??
4, jak sprawdzic stan górnych mocowan amortyzatora przedniego ?? ? one tez mogą stukać???

BARABUS - 2006-02-27, 21:42

Cytat:
1. jak oceniłes sam stan swozni wewnętrznych ze to akurat one ?? ?
2. czy ta czesc wachacza co wchodzi w silentblock jest na srodku tej tulei gumowej w dobrej tulei bo umnie sie juz zblizyło po obu stronach do brzegów

3, czy po zdjeciu wachacza da sie go złozyc bez ścisku do sprezyn??
4, jak sprawdzic stan górnych mocowan amortyzatora przedniego ?? ? one tez mogą stukać???

a więc tak:
1.Właściwie oceniłem stan zewnętrznego sworznia, a zrobiłem to tak... podniosłem cały przód auta i chwyciłem koło. ruszałem nim w pionie (w poziomie sprawdzisz luz ukł. kierowniczego)... luz i stukanie przekroczyło wszelkie możliwości. Również na postoju gdy masz koła ustawione na wprost i ruszasz kierownicą na boki słychac mocne stukanie, u mnie tak było, prawy sworzeń jeszcze troche i by wyleciał :? Co do wewnętrznych sworzni... to wymieniam je profilaktycznie, i każdemu tak radze... szkoda sobie dwa razy brudzić rąk... ta robota naprawde nie należy do najprzyjemniejszych :mrgreen:
2.Tak wygląda nówka :mrgreen:

3. Myśle że tak, skoro rozebrałem bez pomocy to i złoże... ja osobiście pomagam sobie lewarkiem, podkładam go pod amortyzator od dołu i unosze na wysokość sworznia ...
4. Szczerze mówiąc to nie wiem... mi nic tam nie stuka :mrgreen:

ArtiBig - 2006-02-27, 22:09

dorzuc jeszcze ceny czesci u na twoj rejon kraju i bedzie spoko

ja najwieksze rozbierznosci spotykam przy silentblockach mozna znalesc za 30 zł sztuka jak równiez 60 zł u mnie tyle kosztuje febi

--==maly==-- - 2006-02-27, 22:11

Skoro to miała być tuleja Febi to czemu jest na niej napisane BOGE?
cypis0 - 2006-02-28, 14:35

bo to jedna firma :P P tak podajrze oznaczaja czesci na 1 montarz tak mi sie zdaja....
BARABUS - 2006-02-28, 14:37

... dokładnie :mrgreen:
--==maly==-- - 2006-02-28, 15:38

A mi się wydaje,że to jednak nie to samo:
to dane z internetowego sklepu automotosklep.pl

Nazwa: TULEJKA WAHACZA: 2.0-2.5 +2.4D/TD +KOMBI E30 BOGE=2 SZT.
Cena: 88.00
Kategoria: TULEJKA WAHACZA
Producent: BOGE
Nr katalog. [87-128-A]

Nazwa: TULEJKA WAHACZA: 2.0-2.5 +2.4D/TD +KOMBI E30 FEBI=2 SZT.
Cena: 105.50
Kategoria: TULEJKA WAHACZA
Producent: FEBI
Nr katalog. [06661]

cypis0 - 2006-02-28, 15:45

to nie wiem juz....z tego co mi wiadomo to samo boge mialem u siebie jako orginal... kupujac czesci febi tez bylo roznie raz pisalo na nich boge raz febi opakowaniami nie roznily sie nic... moze to zalezy jaka seri ?? ? ktos wie ja zawsze jako 1 montarz boge traktowalem
korzuch - 2006-02-28, 17:44

yo!
Ciekawostke podam :D najtansze też maja ten napis :D
pozdro

--==maly==-- - 2006-02-28, 18:33

No właśnie dlatego zadałem to pytanie. Dlaczego nie ma tam napisu Febi? Mój brat zamówil do e36 z allegro takie tulejki miały być febi ale nie było na nich fabi tylko jedyny napis jaki był to BOGE i rozleciały się po miesiącu jazdy. Nie wiem czy nie został oszukany wg mnie powinno być logo producenta. Ja kupiłem orginalne w serwisie po 55zł sztuka wole tego dwa razy nie rozbierać.
BARABUS - 2006-02-28, 19:06

Cytat:
rozleciały się po miesiącu jazdy

... nie przesadzaj... po miesiącu rozleciały się tuleje wahacza... to ja nie wiem ludzie jak wy jeżdzicie :D Przecież tak naprawde to w takiej tulei nie bardzo ma się co rozlecieć, ja wymieniłem tylko profilaktycznie (a przypuszczam że te stare były w nim od bardzo dawna), bo tak naprawde nie były wcale zniszczone. A wymienć tuleje to nie jest akurat rzaden problem !! ! Gorzej ze sworzniem !!

--==maly==-- - 2006-02-28, 19:14

Może nie widziałeś po nich,że są uszkodzone ale one mają "trzymać" koło,żeby Ci nie latało przód tył. Trzeba było kopnąć w koło przed i po i byś zobaczył różnice. Tamte tulejki po miesiącu jazdy na szerokich koła poprosru nie trzymały nie były rozerwane ani nic wyglądąły jak nowe ale samochód ciągał po koleinach.
ArtiBig - 2006-02-28, 22:15

na allegro ogłasza sie firma bodajze auto-com i oni szprzedaja niby febi po 33złza tuleje ktos od nich kupował ?? ??

sprawdzałem dzis sworznie i nie maja zadnego luzu ani zewnetrze wymieniane rok temu ani wewnętrzne ani koncówki drazków kierowniczych sprawdzalismy na ruzne sposoby we 3 na zmiane

niepokoią mnie tylko tuleje bo ta czes wachacza co w ni wchodzi jest przy samej krawedzi tulei a chyba powinna stac na srodku ??

i czy rozbita tuleja moze powodowac ze auto "ucieka" na mokrym i w kauzach
i przy 150 prowadzi sie dosc niepewnie na suchym oczywiscie ?? ?

korzuch - 2006-02-28, 23:01

yo!
Z auto-com kupiłem poduszki tylnych amorów i siłownik przedniej maski 100% zadwolony
pozdro
PS producent jakis niemiecki

cypis0 - 2006-03-01, 00:11

tez kupowalem tuleje jestem zadowolony
BARABUS - 2006-03-01, 07:06

Ja tam wszystkie wymienione części w tej naprawie kupiłem. Wszysatkie oryginalnie zapakowane, wszystkie FEBI Bilstein !! ! Wszystkie poza tulejami mają wytłoczone logo FEBI, tuleje mają BOGE, i myśle tak jak cypis0 i korzuch, że te oznaczenie jest stosowane przy pierwszym montarzu. Jeżeli się myle no to trudno :mrgreen: Tuleje nie jest aż tak trudno wymienić :D
KotSylwester - 2006-03-01, 08:22

Barabus mam pytanie:

Jak rozumiem wymieniasz w wahaczu sworznie - to jakaś maszyna jest potrzebna to "wypchnięcia" i włożenia??

Tuleja na fotce nr.8 - ręcznie z wahacza a jak z wyjęciem nr 7? Ręcznie?

Czy nie lepiej kupić cąły wahacz?

Mam na myśli cene elementów, prasy itp? Jak to wygląda?

Pozdro.

PS.: Magiczny klucz to 17 czy 19? Jaką ma ługoś każde ramię:P Zrobię sobie przed walką:)

korzuch - 2006-03-01, 08:24

yo!
Ja nr 7 zbiłem młotkiem pozniej połozyłem ucho na imadle i nabiłem nowe wybijając stare :D
pozdro

BARABUS - 2006-03-01, 09:02

Cytat:
Jak rozumiem wymieniasz w wahaczu sworznie - to jakaś maszyna jest potrzebna to "wypchnięcia" i włożenia??

Tuleja na fotce nr.8 - ręcznie z wahacza a jak z wyjęciem nr 7? Ręcznie?

Czy nie lepiej kupić cąły wahacz?

Mam na myśli cene elementów, prasy itp? Jak to wygląda?

Pozdro.

PS.: Magiczny klucz to 17 czy 19? Jaką ma ługoś każde ramięRazz Zrobię sobie przed walkąSmile

Do wypchnięcia sworzni jest potrzebna prasa, sam w domu z młotkiem w ręce nic nie zdziałasz. Ja byłem u znajomego i wycisnął mi za worek pszenicy :mrgreen: , a tego towaru mam pod dostatkiem... (worek pszenicy kosztuje 20 zł :D )
Nr 7 z fotki wybiłem metodą korzucha

Co do kupna wahacza, to nie wiem ile taki nowy ze wszystkimi sworzniami kosztuje, ja za cały komplet na dwie strony (sw.wewnętrzny, sw. zewnętrzny, tuleja, łącznik sta.) zapłaciłem po upuście 336 z przesyłką. Wątpie żebyś kupił za tą kase kompletne dwa nowe wahacze, bo jeżeli myślisz o używce z allegro z osprzetem to nie polecam... takie coś długo nie wytrzyma. Nowe to zawsze nowe

Magiczny klucz to nr 22 Mniej więcej ma rozmiary: 16 cm część klucza i 20 rurka.

Pozdrawiam

[/b]

KotSylwester - 2006-03-01, 09:39

To kupiłeś komplet mnie więcej w cenie jednego wahacza BMW:)

Whacz e w intercars:
Febi 277zł
Mogg 267zł
TRW - 347zł

I do niego tuleja wahacza:
BOGE 72zł

A to co to jest? W sensiejak sie nazywa? Jest też w zawieszeniu:
Febi 192zł

Jak widać opłaca się kupowac sworznie :)

Łukasz82 - 2006-07-03, 01:20

Podpisze sie pod tematem bo jutro czeka mnei podobna zabawa tyle, ze w E28, jak widze na ceny zawiechy do trojek to az mi zle..... u mnie jeden wahach prawie 300zl z tuleja, a nie maja wymiennych sworzni....
Teraz pytanie co lepiej kupic lemfordera czy oryginal z serwisu???
Pozdro!!

RoboCop - 2006-07-03, 07:07

dowiedz się ile będziesz musiał wydać na dobre zamienniki i zadzwoń do najbliższego ASO-często mają promocje, wtedy będziesz wiedział co i jak...
Łukasz82 - 2006-07-03, 11:23

No wlasnie Lemofrder miedzy 220 a 300 wahacz, a z ASO ok 120 zl..... i dlatego sie zastanawiam gdzie pies jest pogrzebany.... Czy czasem nie ma w tym jakiegos przekretu, nie ukrywam ze dla mnei najwazniejsza jest jakosc
RoboCop - 2006-07-03, 14:18

jak to jest org BMW to się nawet nie zastanawiaj! niska cena wynika prawdop. z tego że zalegają im magazyny od lat - a jakość jest napewno najlepsza... pzdr
Łukasz82 - 2006-07-03, 14:53

Zamowilem jednak lemfordera, gdyby nie bylo w hurtowni to zgodzilem sie jeszcze na trw.
A co do tych wachaczy z serwisu.....
Nie przekonalem sie do nich bo tylko na worku foliowym w ktorym byly znajdowal sie znaczek BMW, na wahaczu zadnego sladu wiec sobie odpuscilem

Mauser - 2006-07-03, 19:56

Element nr 3 to tuleja, a numer 1 i 2 ??

Arczi e30 - 2006-07-03, 19:59

nr. 1 i 2 to sworzenie wachacza .... zewnetrzny i wewnetrzny .... zewnetrzny to ten blizej kierownicy
Mauser - 2006-07-03, 20:13

Arczi dałeś tak szybką odpowiedź że plis o jeszcze jedna

tutaj natomiast interesują mnie elementy 2 i 4

lukas23 - 2006-07-05, 13:56

Ja dzwoniełm po sworzeń do ASO i powiedzieli mi ze 96 złotych kosztue oryginał lamforder, nie za drogo, na allegro widzialem duzo taniej febi itd, ile biora za robociznę musze wymienic jeden sworzeń ten z oznaczeniem cyferką nr.2 czyli chyba zewnetrzny?? dzieki za rade i pomoc bardzo
Łukasz

RoboCop - 2006-07-06, 07:35

Mauser napisa/a:

tutaj natomiast interesują mnie elementy 2 i 4

te gumy warto wymienić, jak Ci polecą łączniki stabilizatora, bo są tanie (coś po 10zł Febi) a z reguły nikt tego nie robi, jak się je wyciąga to w porównaniu z nowymi zupełnie nie trzymają już kształtu(całe porozciągane) ...

Mauser - 2006-07-06, 16:40

tzn te eleentty jak się nazywają?? Bo nie wiem co po prostu sprzedawcy powiedzieć, a większość nie bardzo kumata...
marekfl - 2006-07-06, 16:56

Jeśli chodzi o cześci i robote do BMW to tylko ASO. Zanim wymieniłem pierwszy element w swoim samochodzie zjeździłem całem miasto, i pytałem o cześci i robote. Teraz robie wszystko w ASO ceny czesci a zwłaszcza robocizna sa o wiele mniejsze niz w jakis tam warsztatach w podwórkach :-D Do tego zawsze dostaniesz pewna gwarancje. Spytaj w którym warsztacie to dostaniesz nawet jesli zna4jdziesz jakis 20 - 30 złoty tańszy o gwarancji nikt nie wspomni.
Czesci do BMW to tylko orginały. Nie warto oszczedzać. Zreszta to nie tylko do BMW się sprawdza.

Piotr_1 - 2006-07-06, 23:06

Przy wymianie łączników stabilizatora polecam wymienić mocowania łączników od strony wahacza (stalowa łączka w kształcie litery U). Nie wiem czy jest w sprzedaży, jeżeli będzie problem to warto dorobić na nowo. Mi po prostu ostatnio pękła sama z się - i to w cywilnym 316i. Porażka. Nie jest to istotny element, ale na ostro branym zakręcie przy 180km/h może mieć duże znaczenie.
lukas23 - 2006-07-07, 22:42

No własnie, u mnie przy ostrzej branych zakrętach nawet przy predkosci rzędku 40km/h ale tylko w przypadku ostro branego zakrętu piszczy coś jak wjezdzam spokojnie nic nie ma ??
el nino - 2006-07-08, 13:59

z tymi wachaczami to byl niestety blad trzeba bylo brac te w folii z naklejka nie wrzystkie maja nabite znaczki jak niemaja to je sie foliuje 100% gwarancji wyprzedaja magazyny z czesciami do aut nie produkowanych ponad 10 ogrinal to orginal jerzdze po warszawie i najpierw przekowalem sworznie starczalo na rok a teraz zakladam cale wachacze orgin i ostatnio jerzdze drugi rok i nic wrzystko ok poprostu cos musi w tm byc .ja wiem poprostu surowiec pierwszej jakosci jak z proszkami do prania na niemcy i na polske dwie linie produkcyjne leprza i gorsza niestety jestesmy panstwem w ich oczach klasy trzeciej C wczesne stadium rozwoju nie pewna przyszlos.
Mauser - 2006-07-08, 16:17

Mam takie pytanka do Was, chce się za tą robotę wkońcu zabrać, nop ale nie mam pojęcia jak się nazywają poszczególne gumowe elementy. zamieściłem 3 foty, i proszę napiszcie mi jak nazywają się poszczególne elementy, tak, żebym wiedział co kupić

Foto 1:
Element nr 1 - ?? sworzeń?
Element nr 2 - ??
Element nr 3 - ??
Element nr 4 - ??
Element nr 5 - ?? sworzeń?
Element nr 6 - ?? tuleja?
elemant "A" - czujnik jakiś. Do czego?

Foto 2:
Element nr 7 - ??

Foto 3:
Element nr 8 - ??
Element nr 9 - ??
Element nr 10 - ??
Element nr 11 - ??

Labrador - 2006-07-08, 16:45

nr.1 to sworzeń wahacza

http://www.allegro.pl/ite...zmocniony_.html

numer 2 i 3 to łącznik stabilizatora

http://www.allegro.pl/ite...w_e30_e36_.html

numer 4 nie wiem

numer 5 również sworzeń wahacza z tym ze środkowy

numer 6 to tuleja gumowa wahacza
http://www.allegro.pl/ite...mw_3_febi_.html

mozna tez to kupić jako całość np za 170zł

http://www.allegro.pl/ite...3_e36_nowy.html

numer 7 to końcówka drążka kierowniczego

Mauser - 2006-07-08, 16:51

Dziękuję!!

Prodszę Was jeszcze o podanie jak się nazywają elementy na
Foto 3:
Element nr 8 - ??
Element nr 9 - ??
Element nr 10 - ??
Element nr 11 - ??

No i element nr 4, oraz czujnik który jest pokazany na zdjęciu numer 1

Bruner - 2006-07-09, 07:46

Czujnik na pierwszej fotce jest od zuzycia klockow hamulcowych.
Nr 9 i 11 to to samo co 2 i 3 z przodu

RoboCop - 2006-07-12, 23:24

element 4 to te gumy o których wspominałem (opasują stabilizator) - "owinięte" są tą stalową obejmą, o której wspominał Piotr 1 - dziwne, że Ci to przerdzewiało, u mnie to było kiepskie ale doczyściłem(blacha bardzo gruba) i tylko zmieniłem te gumy...
KotSylwester - 2006-07-13, 08:13

4 to guma stabilizatora, w BMW kosztuje chyba 12zł do niej blaszka 3zł...
Mauser - 2006-07-13, 13:24

tak, mam już części zamówione, guma z Febi - 14 zł
RoboCop - 2006-07-13, 15:36

KotSylwester napisa/a:
4 to guma stabilizatora, w BMW kosztuje chyba 12zł do niej blaszka 3zł...

to niedrogo... ostatnio pytałem o silent-blocki tylniej belki - 96zł/szt - czyli w miare,
ale już łącznik stabilizatora przedniego - 145zł/szt - przegieli!

Mauser - 2006-07-13, 17:35

hehehe to rzeczywiście przegięcie na maksa...

Za łącznik daje ( Febi ) 58 zeta...

Chociaż ... ostatni mechanik powiedziałmi że za wymianę sworzni, tulei i łącznika na obydwie strony chce 400 zł... buahahahahaha....

i poszedłem do drugigo, trzeciego... i znalazłem gości którzy robią to za 100 zł

fivel - 2007-06-06, 19:34

Witam i ja coś napisze od siebie:)
Jestem po wymianie tulei na wahaczach gdyż już i tak czas był na nie, miałem firmy BOGE przy okazji wymieniłem też łączniki stabilizatora, ale jak mechanior nie mógł odkręcić wahaczy to odkręcił sanki czy coś :wink: i okazało sie ze do wymiany poduchy silnika były, bo silnik praktycznie na nich tylko leżał, i tak o to za 2 łączniki i 2 poduchy febi blistein zaplaciłm 180 zł, mi sie wydaje ze dużo, a za robociznę 120 zł, ale teraz nic nie puka , nic nie stuka i lepiej sie jeździ :)

Darkshine. - 2008-11-30, 19:01

A ja mam pytanie dotyczące dostania się do łożyska tylnego BMW e36 coupe

czy trzeba korzystać z prasy czy sa inne sposoby??