BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Zamki samochodowe a WD-40

filipfil - 2006-03-01, 13:50
Temat postu: Zamki samochodowe a WD-40
Nie bardzo wiem gdzie to wrzucić, wydaje mi się że tu będzie najlepiej pasować...

Wielokrotnie na forum (mroźna zima była tego roku...) spotkałem się poradami jak poradzić sobie z zacinającymi się lub zamarzniętymi zamkami w samochodzie. Standardowo wszyscy doradzają rozruszać czy rozmrozić, a potem napsikać WD-40. Osobiście nie jestem przeciwnikiem tego preparatu, często gęsto ratuje życie przy odkręcaniu śrub, jednak niekoniecznie nadaje się do smarowania zamków. Wielokrotnie wypowiadali się rózni goście w różnych mediach np, ostatno w "Auto świat" na temat zamków i wszyscy co znają temat odradzają stosowanie WD-40 do zamków dzwi samochodowych (i innych zresztą również). Powód: WD bardzo dokładnie rozpuszcza i wymywa oryginalny smar z zamka co powoduje jego przyspieszoną korozję i szybkie ponowne problemy... Oczywiście można go zastosować tymczasowo jak nie ma innego wyjścia jednak WD w zamku to więcej szkody jak pożytku, również odmrażacze do zamków w nadmiernych ilościach powodują taki sam efekt i podobne skutki.

Idealnym wyjściem byłoby w jakiś słoneczny i suchy dzień przed zimą przesmarować zamki smarem grafitowym lub innym specjalnym smarem stałym do zamków lub mechanizmów precyzyjnych niż później walka z zamkami....Dawno dawno temu jak miałem jakieś 12 lat był sobie taki tygodnik "Motor" i w dziale technicznym zalecali przed zimę (przypomnę - czasy głębokiego socjalizmu - w sklepach tylko ocet i kolejki) kupić sobie miękki ołówek np. b, kawałek papieru ściernego zetrzeć trochę grafitu i ten pył wdmuchnąć w zamek.... NIE WIEM czy ten sposób można polecić do nowych sprzętów z dziwnymi frezowanymi kluczykami, ale na warszawy, syrenki czy inne trabanty to działało:)

Podsumowując : WD-40 - tak, ale nie wszędzie i rozsądnie

Acha przypomniało mi się ogłoszenie z allegro gdzie gościu naprawia wyświetlacze w radiach samochodowych i pierwsze zdanie w opisie aukcji to mniej więcej: " Nie naprawiam wyświetlaczy potraktowanych WD-40 i po próbach naprawy we własnym zakresie " - no comment...

duchPW - 2006-03-01, 14:37
Temat postu: ....takie gdybanie z mojej strony
coś jest w tym co piszesz, może najpierw warto przeczyścić WD40 żeby wypłukać nagromadzony syf (który zbiera wilgoć i powoduje zamarzanie itp.), a potem nasmarować np. smarem do łańcuchów rowerowych - zawiera grafit i jest dostępny w sprayu, więc łatwo go zaaplikować do zamka
Cooba - 2006-03-01, 14:41

Rowniez odradzam WD-40 do zamkow. Sam spryskalem zamek przd mrozami i teraz ciezko sie obraca. Wyplukalo smar. Tak wiec z umiarem :wink:

Pozdro

Filos51 - 2006-03-01, 19:05

Witam.

Jak kupiłem zwykłą wkładkę tyle że firmową gerdy do zamka to na opakowaniu było wyraźne ostrzeźenie żeby jej niczym (w środku)niesmarować.

Zwykły zamek samochodowy posiada podobną wkładke więc teoretycznie to samo zalecenie powinno mieć zastosowanie do niego.

Każdy smar powoduje przyspieszone zbieranie się syfu.

Fabrycznie nowe zamki sÄ… "suche" to znaczy jak wyciÄ…gasz z niego klucz to raczej nieznajdziesz na nim smaru.

Pozdrawiam.

Go¶æ - 2006-03-01, 19:08

ja polecam biały smar w sprayu wypierający wode
później zapodam dokładną nazwe tego smaru :wink: