| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Dziwne urządzenie na końcówce wydechu 328i
MOREN - 2006-03-28, 21:29 Temat postu: Dziwne urządzenie na końcówce wydechu 328i Witam
Czy ktos mi moze powiedzieć co to takiego, siedzi sobie gdzieś z 5 cm od końca wydechu i (w jednej z końcowek) i na oko wyglada na jakąś przepustnice. Czy ktoś się z czymś takim spotkał?
nokerman - 2006-03-28, 22:47
podejrzewam że to rzeczywiście coś w rodzaju przepustnicy która odcina światło przelotu spalin poprzez jedną z końcówek wydechu elektrozaworem
moje drugie podejrzenie jest takie że ma to za zadanie utrzymywać odpowiednie nadciśnienie w całym układzie wydechowym, a sterowane jest w zależności od podciśnienia na dolocie
jazda emerycka małe podciśnienie w dolocie zamykamy przelot przez wydech
duży bucior duże podciśnienie na dolocie otwieramy przelot (bo duzo spalin będzie)
element nr 16
albo jakaÅ› recyrkulacja spalin
(to co wyczytałeś w tej wypowiedzi jest czysto teoretyczne, a zgodność ze stanem faktycznym może byc czysto przypadkowa)
PZDR
MOREN - 2006-03-29, 21:57
nokerman, dokładnie coś takiego jak na obrazku z numerem 16.
Jeśli ktoś chce coś jeszcze dopowiedzieć to czekam na spostrzezenia
Go¶æ - 2006-03-29, 22:03
ja spotkałem sie z podobna przepustnicą w ferarii i ona miała na celu tylko zmiane dzwieku wydechu na wyższych obrotach
Meecowhy - 2006-03-29, 22:46
spotkalem sie z tym w niemczech ... goscie zakladali silencer na wydech sterowany elektorozaworem.... po miescie jezdzili cichutko .... a jak chcieli poszalec to "pstryk"
klapka sie otwiera a wydech drze jape
ale jak to mówili niemcy .... tak robia tylko wiesniacy....
- i rzeczywiscie kto to mial byl z poza centum miasta ... ( dwie literki za znaczkami TUV ) :D
aha widzialem bo robilem w warszstacie samochodowym ...
Mirek - 2006-04-01, 11:21
Raczej w ukladach dazy sie do jak najwiekszego udrozneinia ukaldu wydechowego wiec zbedne bylyby jakies kombinacje w stylu przymykania wydechu przy poprawnej pracy tlumika!!
Uklad EGR (Economy Gas Reciruclation) dziala na calkiem innej zasadznie!!
moim zdaniem to jest to co okreslili niemcy-wyciagaja wszystkie bebechy z komina po to chyba tylko zeby narobic wiecej huku a co ktos błędnie kojazy z przyrostem mocy!!!!!
BMWkowal - 2006-04-01, 12:15
W E36 2.8 przepustnica ta stosowana jest w celu zwiększenia momentu obrotowego na niskich i średnich obrotach. Sterowana jest podciśnieniowo zaworem elektromagnetycznym. Kolega ma taką w coupe '98.
|
|