| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Jak działa tempomat? INSTRUKCJA
MOREN - 2006-04-02, 01:18 Temat postu: Jak działa tempomat? INSTRUKCJA Witam
Mam w swej E36 328i tempomat ale jak narazie tylko rozkminiłem jak przyspieszać i zwalniać.
Czy Mogłby mi ktoś dokładnie opisać wszystkie funkcje tego uządzenia, co i do czego?
BADYL - 2006-04-02, 01:20 Temat postu: Re: Jak działa tempomat? INSTRUKCJA
| MOREN napisa³/a: | Witam
Mam w swej E36 328i tempomat ale jak narazie tylko rozkminiłem jak przyspieszać i zwalniać.
Czy Mogłby mi ktoś dokładnie opisać wszystkie funkcje tego uządzenia, co i do czego? |
No to i ja sie podłaczam do pytania bo tez mnie to bardzo ciekawi - 5 opcji nacisnieneicia a ja znam tylko 2 (działa,.nie działa)
Qba - 2006-04-02, 12:43
Podziele sie tym co wiem.
- od siebie - przyspiesza
- do siebie - zwalnia
- naciśnięcie (tak jak w cytrynach klakson wgłąb kolumny kierownicy) - okraśla ostatnią zapamietaną predkość, fajna sprawa
tampomat nie działa poniżej 50 km/h
spalanie jest mniejsze jak go uzywasz
gora i dol szczerze nie wiem ale chyba wyłączanie bo jest napisne aus
duchX - 2006-04-02, 13:26
powiem jak jest w leksusie jedziemy 100 naciskamy przycisk i raz w dol puszczamy gaz juz powinno jechac samo nastepnie gora/dol w czasi jazdy bez naciskania pedalu gazu przyspiesza/zwalnia po nacisnieciu hamulca tempomat nie przyspieszy po dodaniu gazu zwolni do ustawionej predkosci
fozgen - 2006-04-06, 18:07 Temat postu: tempomat generalnie jest tak ze tempomat według instrukcji zaczyna dzialac dopiero od ok 40 km/h czyli do przodu jest ustalanie predkosci jazdy i przyspieszanie , do siebie jest hamowanie , zwalnianie , do dołu jest wylaczenie tempomatu lub nacisniecie pedału hamulca , do gory jest wlaczanie , jezeli jechales na tempomacie i wylaczyles go bo stawales na swiatlach to jezeli juz jedziesz powyzej 40 - 50 km/h do gory pykasz i on przyspiesza ci do ostatniej zapamietanej predkosci, resetuje sie po kozdym zgaszeniu silnika , to wszystko , z tempomatem faktycznie jest fajnie ale na trasie bo w miescie to nie pojezdzisz , no i faktycznie troche jakby mniej palil , jezdze troche po trasach i sie przydaje , tylo uwazaj bo mozna wyciac dzwona jak sie zagapisz
|
|