| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - co to za objawy?? most??
CyRyL - 2006-04-09, 17:59 Temat postu: co to za objawy?? most?? witam
z gory przepraszam jezeli byl taki temat musialem przeoczyc
mam pytanie tego typu <nie odnosnie BMW> moj ojciec ojciec kupil niedawno meśka 124 i jak go bralismy nie bylo widac zeby mu sie rozklapialy tylne kola ale zauwazylismy ze jest roznica w biezniku tylnych gum od srodka sa bardziej wytarte
moje pytanie jest nastepujace :
o czym to świadczy
co to sie dzieje
czy zaczyna sie rozkraczac??
jakie koszta ewentualnej naprawy??
nie mam o tym zielonego pojecia prosze o jakies rady
jeszcze raz przepraszam jezeli juz bylo
z gory dzieki
pozdro 8)
Pawel-e30 - 2006-04-09, 18:03
tyl za bardzo siedzi wymien sprezyny
Ewentualnie ustaw kąty jeśli w 124 z tyłu się ustawia
CyRyL - 2006-04-09, 18:38
no wlasnie nie wiem czy to tylko jakas regulacja bo z przodu sie ustawia zbierznosc hehe to wiem a tyl kurde czy to do regulacji czy cos sie rozkracza??
amory sa nowe ale sprezyny nie i troche jest nisko a jak z tyluy patrze to wcale nie ejst taki rozkraczony moze minimalnie sie rozchodza kola wlasnie mielismy wymieniac gumy ale nie ma sensu narazie jak sie zdieraja od srodka
Pawel-e30 - 2006-04-09, 18:48
u mnie w e30 jak jest glebnieta to standard 8)
jaras87 - 2006-04-09, 20:37
a kiedy przyjdą słuszne sprezyny np -70 na tył do mojego e21 to co nieuniknione bedzie zjezdzanie sie tych opon .. juz teraz mam z tyłu negatyw ... a jaki bedzie kiedy jeszcze bardziej go obnize... da sie to jakoś korygować ? zeby nie przesadzic z negatywem ?
Bruner - 2006-04-10, 04:40
Nie wiem jak jest w E21, ale w E30 im nizej tym wiekszy negatyw, po prostu tak jest skonstruowane tylne zawieszenie, a nie ma zadnej mozliwosci regulacji. Z tego co wiem to jedynym lekarstwem jest zalozenie zawieszenia od M3, ale to moze troche kosztowac
jaras87 - 2006-04-10, 07:55
no bedzie taki negatyw ze nawet polowa powierzchni opony ktora ma przylegac do ziemi nie bedzie przylegała... halo ...
CyRyL - 2006-04-10, 08:18
wróce do mojego pytania o mercedesa
czy tam jest to samo co w beemkach czyli jak jest niski to ma prawno sprawiac wrazenie jakby kola staly lekko pochylone??i scieralo wewnetrzna czesc gumy
czy po wymianie sprezyn moze sie to poprawic jakby stal wyzej ?
jaras87 - 2006-04-10, 12:45
tak jezeli dasz ... wyzsze/twardsze - takie aby stął wyzej to efekt "negatywu" zniknie i opony juz nie bedą sie scierać ... po wewnetrznej stronie...
nalezy jednak zauwazyć ze lekkie pochylenie kól w tzw negatywie znacząco poprawia trzymanie auta na zakretach ! ... redukuje to efekt podwijania sie opony !
sprawdz czy jest miekki ... jezeli stoi na seryjnych sprezynach to wymiana na nowe moze poprawic sytuacje ... mogło sie tez zdarzyc ze ostatni zwoj sprezyny sie złamał .. (popularne w fordach) ... wtedy rowniez auto "usiądzie" ...
RoboCop - 2006-04-10, 18:43
negatyw ma być - ładnie wygląda i ma swoje zalety (lepiej trzyma się zakrętów),
BMW i Mercedesy, zawsze zjadają tylnie gumy od wewnątrz - to taki ich urok... chyba że u Ciebie faktycznie te sprężyny zmęczone...
CyRyL - 2006-04-10, 19:04
sprezyny sa juz zmeczone nawet znalezlismy przy ich koncach wcisniete magiczne gumy
na dniach beda nowe sprezyny a z tym negatywem juz wszystko rozumiem chociaz jeszcze mam pytanko: widze ze ludzie patrza na gieldach czy tylne kola bardzo sie rozkraczaja i sam tez widywalem takie /-\ to tez tak musi byc??a jak sa tak bardzo pochylone?? czy wtedy to juz jest cos nie tak?? bo wyglada to tak jakby mialy sie za chwile polozyc
RoboCop - 2006-04-10, 19:19
prawdę mówiąc nie wiem.... zawsze mi się to zaje.... podobało - znak rozpoznawczy RWD
tak jak pisali przedmówcy wyżej, taki typ zawieszenia - czym większe obciążenie, tym bardziej się rozchodzą dołem....
jaras87 - 2006-04-10, 19:34
jak ja załoze 205/40/17 na tył to przeciez polowa opony bedzie w powietrzu kurde
i o to przecież chodzi- RoboCop
|
|