| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - JAKI OLEJ DO M50??
MARTINEZ - 2006-12-11, 11:30 Temat postu: JAKI OLEJ DO M50?? WITAM
JAKI OLEJ LEJECIE DO SWOICH SILNIKÓW
GDZIE I W CZYM KUPUJECIE
ILE PŁACICIE
SZUKAŁEM INFO NA TEN TEMA, ALE NIE ZNALAZŁEM KONKTERTNEGO TEMATU
WŁASNIE JESTEM PRZED WYMIANĄ OLEJU I MAM DYLEMAT BO JEST W CZYM WYBIERAĆ.
CO PROPONUJECIE
OCZYWISCIE ZA ROZSADNA KASE
GERMAN BOY - 2006-12-11, 11:48
Ja do swojego M50 leje pol syntetyk pol mineralny gdyz nie bylem pewien co bylo lane wczesniej. Jesli wiesz ze byl syntetyk to lej syntetyk to juz wtedy kolejni uzytkownicy doradza ci dobrze.Jesli chodzi o pol syntetyk to ja leje drugi sezon SHELL HELIX PLUS 10 W 40.Jak wiesz to troszke do tych silników wchodzi u mnie do M50b25 chyba w oznaczeniu sie nie pomylilem chodzi o 2,5 pojemnosc silnika wchodzi 6,5 litra.Dobre bylo jak goscie nalali 4 litry i juz przy takiej ilosci zazwyczaj juz jest stan na maxa w wiekszosci silników a u mnie bylo sucho.Odrazu rzucili sie pod spud auta czy przypadkiem nie zapomnieli zakrecic korka spustowego ale odziwo byl dokrecony.No i za moment okazalo sie ze jeszcze 2,5 litra weszlo.Pozdrawiam.
[ Dodano: 2006-12-11, 10:49 ]
Koszt oleju z wymiana na stacji Shella tj 150 zl.
Sebabmw - 2006-12-11, 12:15
Cześć
Co do oleju to kieruj się zasadą że silnik nie jest nowy i już na jakimś gatunku oleju pracował (minelany, semistntetyk lub syntetyk), jeżeli 150 tyż km zrobił ma mineralnym to nie polecam zalewać go nowoczesnym syntetykiem z pakietami uszlechatniejącymi zawierającymi środki myjące mające za zadanie utrzymanie silnika w czystości. Użycie takie oleju spowoduje w szybkim czsie rozszczelnienie silnika poprzez wymycie nagarów i wycieki praktycznie spod każdej uszczelki. Jeżeli kupiłeś samochód w którym od lat stosowany jest syntetyk to bez obaw możesz taki zastosować - często na silniku lub filtrze powietrza są naklejki jaki olej był stosowany stąd można to wywnioskować.
Ja kupiłem moje BMW z przebiegiem 140 000 km i tam na filtrze znalazłem naklejki że od ok 100 000 był zalewany syntetykiem (wcześniej nie wiem) wycieków nie miał nigdzie więc zalewam go od tej pory syntetykiem 5W40 SI i SH LOTOS i GLIMAR. Zyużycie oleju to ok 0.5 dm3 na 15 000 km bo co tyle robię wymiany (raz 18 000 gdyż wypadła mi nagle trasa do francji). Silnik zrobił 100 000 na gazie i nikt go z obrotami nie oszczędzał a zużycie oleju nigdy nie było wyższe niż 0.5 dm3/15 000 km. Pracowałem wcześniej w dziale technologicznym w jednej z południowych rafinerii i zawsze po wymianie robiłem sobie analizę parametrów oleju przepracowanego aby sprawdzić jego jakość i możliwość wydłużenia pracy - 15 000 olej syntetyczny 5W40 wytrzymywał bez problemu utrzymując fabryczne parametry.
Jak powstały silniki M50 to zalecono do nich chyba 15W40 i dzisiaj również produkuje się takie oleje mineralne, a niektóre z nich mają bazy o podobnych własnościach jak bazy olejów syntetycznych (są to tak zwane bazy III generacji). I jeżeli czyjś silnik zrobił na oleju 15W40 250 000 km to taki olej dalej polecam mu stosować.
Co do olejów syntetycznych to jak zalejesz go np. 0W30 możesz zanotować zwiększone zużycie oleju wynikające z mniejszej jego lepkośći - nie polecam 0W30 do M50.
Z semi-syntetykami nie mam doświadczeń.
Kruk - 2006-12-11, 12:49
Wszystko zależy od tego jak jest eksploatowany silnik.Jeśli auto jeździ na codzień do pracy,stoi w korkach latem i zimą i nie jeździsz na odcięciu to zgadzam się z przedmówcami.A jeśli Twoje M50 to sezonowa zabawka do wyścigów to napisz do mnie na PW to Ci doradzę jaki olej itd.bo to dłuższy temat.
korzuch - 2006-12-11, 13:29
yo!
półsyntetyk mobil 1 a zakupy robie w autocomie jak cos to dam ci numero GyGy do zioma na alledrogo sporo podróbke i sam sie juz zkaręciłem
aloha
PS 6,5 literka do 2,5 wiec 2 x banka po 4 liters
KUKI - 2006-12-11, 13:44
ja zalewam Mobil półsyntetyk a filtr mama
tomcat944 - 2006-12-11, 14:47
hej,
ja do siebie zalalem Castrol Magnatec 10W/40...
nie mam z silnikiem zadnych problemow...
czarek - 2006-12-11, 15:04
zawsze chwalilem sobie castrol i shell
o mobilu nie mam zbyt dobrego zdanie ale tez nie narzekalem
obecnie mam Castrol RS
jezeli nie jestes pewnien czy wczesniej byl syntetyk to zalej 10W/40
polecam castrol lub shell
--==maly==-- - 2006-12-11, 15:19
Mobila w tej chwili rozlewają już w polsce także można zaobserwować znaczne pogorszenie jakości. Jeździłem na nim 40tyś ale teraz to już lipa. Wlałem Castrola Magneteca i odrazu ciszej silnik pracował nawet po przejechanej trasie nic się nie zmieniało a w przypadku mobila po trasie było słychać po silniku,że olej nie trzyma już lepkości.
Polecam Castrola a jaki to już zależy od tego jaki był wcześniej.
Ja gdzieś słyszałem,że do m50 nie można wlać za gęstego oleju bo ma wąskie kanaliki w głowicy ale nie wiem jak to jest naprawde bo nigdy nie miałem m50.
pawelbach - 2006-12-11, 18:18
castrol gtx magnatec 10w40
KUKI - 2006-12-11, 19:58
| pawelbach napisa/a: | | castrol gtx magnatec 10w40 | jak zalałem własne tego castrola do poprzedniej 525 24v to zaczeły mi regulatory klepac zalałem mobila 10w40 i reką odioł jeden i drugi kupowałem w IC i bynajmiej ja sie zraziłem do castrola
jaqub - 2006-12-11, 20:14
| KUKI napisa/a: | | pawelbach napisa/a: | | castrol gtx magnatec 10w40 | jak zalałem własne tego castrola do poprzedniej 525 24v to zaczeły mi regulatory klepac zalałem mobila 10w40 i reką odioł jeden i drugi kupowałem w IC i bynajmiej ja sie zraziłem do castrola |
nie wiem ja na tym castrolu zadnych klopotow nie mialem... teraz mam liquid moly z siarczkiem molibdenu i jest tez dobrze... a co do mobila to chyba jeden z gorszych olei... w smarciku jak zalalem to na 300-400km trzeb bylo dolewac okolo szklanki 250ml... nie nadaje sie do wysilonych silnikow a do turbo to juz wogle... po 3 czy 4 tys km zmienilem tego mobila 1 (10w40) na TEDEXa (10w40 bo akurat wygralem banke tego oleju a szkoda mi bylo kupowac druga zeby miec do beemki wiec stwierdzilem ze smarcik wylata na nim kilka tys i zmienie) i o dziwo pobor oleju znacznie sie zmniejszyl ( wrecz drastycznie) a olej nie byl juz czarny i gesty jak smola... nie wiem czy te rozbiezne kwestie zwiazane z olejami to sprawa rozlewania ich w polszy bo chyba inaczej tego nie da sie tlumaczyc... a liquid moly nie jest w kraju rozlewana!!! a tak OT to jaki znacie najlepszy olej do silnikow turbo benzynka(10w40)?
Qba - 2006-12-12, 15:24
midland przede wszystkim najwyzsza jakość i przestępna cena
LUKAS - 2006-12-12, 16:06
Ja do M52 zalałem Castrol RS 10W60.
Oczywiście pełny syntetyk.
henry - 2006-12-12, 22:04 Temat postu: olej Też lałbym Castrola RS 10W 60 do takiego "motora" PZDR - henry
MARTINEZ - 2006-12-14, 09:23
mam juz olej
LIQUI MOLY LEICHTLAUF 10W-40 HD
zaleje posmigam i dam znac
kupowałem z beczki 16zł litr.
miejscówka zaufana wiec mysle ze olej jest ok
autem smigam dosc spokojnie i ma przelatane ponad 200tys wiec mysle ze bedzie akurat
dzieki i pozdrawiam
ubott - 2006-12-14, 21:57
| Cytat: | mam juz olej
LIQUI MOLY LEICHTLAUF 10W-40 HD
zaleje posmigam i dam znac
kupowałem z beczki 16zł litr.
miejscówka zaufana wiec mysle ze olej jest ok |
martinez pochwal sie gdzie ta miejscowka jest - mam nadzieje ze nie w zielonce przy rondzie
pozdro
MARTINEZ - 2006-12-14, 22:05
tak w zielonce przy rondzie.
masz jakies złe doswiadczenia?
to zapodawaj.
ubott - 2006-12-14, 22:47
w zeszlym miesiacu kupilem od nich olej mobil 15w40 z beczki chyba za 14zeta/l
juz na pierwszy rzut oka jakis za jasny byl ale zalalem go do silnika i po 4 dniach tak zaczely panewki walic jakbym wody do silnika wlal
moi znajomi kupuja tam jakis statoil mineralny u nich za 9 zeta litr i jezdza a mi niestety ich oliwka zaszkodzila
MARTINEZ - 2006-12-15, 10:46
co do mobila to tez to zauwazyłem.
ale nie tam.
mobil chyba generalnie jest pod
zalałem juz smigam 2 dzien i narazie jest ok.
ubott - 2006-12-16, 00:56
nie twierdze ze kazdy olej ktory tam sprzedaja jest beeee
tak jak pisalem moi znajomi kupuja tam oleje i jakos jezdza ja natomiast moze trafilem na jakas koncowke beczki dorabiana ropa...
pozdro
Emiliano - 2006-12-16, 07:35
Jeśli silnik był poddawany modyfikacjom podnoszącym moc, polecam Motul. Zdecydowanie najlepiej zachowuje parametry smarowania w wysokich temperaturach, obecnie chyba niekwestionowany lider w tym temacie.
Ja leję Motul :Specyfic BMW Longlife 04 5W - 40 i jest super. Kosztuje niestety więcej od tych najczęściej stosowanych : z dobrym rabatem kupuję go za 300 zł ( 6 litrów )
Co ważne, w przeciwieństwie do Mobli1, Castrola i innych , nie jest rozlewany w Polsce. Na dzień dzisiejszy produkują go tylko we Francji.
szakal - 2006-12-19, 14:42 Temat postu: Tylko syntetyk!!!!!!! Olej jaki powinieneś zastosować to tylko i wyłąćznie syntetyk. Nawet jeśli miałeś olej minearany. Oleje mineralne są zbyt gęste w niskich temperaturach i nie wytrzymuje w niech film olejowy w wysokich. Ktoś powie, że syntetyk rozpuści szlam i pozatyka kanały olejowe w silniku. I to jest nieprawda. Własności myjące nie należą do olejów syntetyczny od początku. Detergenty myjące są dodawane do oleju jako dodtaki. I to od firmy zależy ile dany olej ich posiada. Zalejej pełnym syntetykiem i skróć okres wymiany o 1/3 i taką operację należy przeprowadzić przez kilka wymian.
Silnik, który był zaszlamiony na syntetyku odzyska swoją poprzednią moc. Cząstki, które wypłuka olej syntetyczny utrzymywane są w zawiesinie oleju w misce olejowe. Oprócz tego jest jeszcze filtr oleju. Ja osobiście na Twoim miejscu przepłukałbym silnik (robi sie tak tuż przed wymianą) spuszczasz cały syf i zalewasz full syntetykiem. Silnik na pewno się nie rozszczelnie. Jazda na półsyntetyku a zwłaszcza na mineralnym do strzał do własnej bramki odłożony w czasie.
Kiedyś jeździłem Ticiem. Przebieg 165 000 teraz jeżdzą rodzice. Zawsze full syntetyk Mobil. Ostatnio regulowałem ojcu luz zaworów. Żadnego nalotu. Silnik nie bierze oleju. I to podobno jest koreański złom.
Lej syntetyka. Jedyny problem jest zawsze w tym, że ludzie z niewiedzy zadszlamiają silnik półsyntetykiem lub minerałem.
A półsyntetyk z z syntetykiem ma mało wspólnego. Bo to olej mineralny z dodatkami poprawiającymi lepkość.
Pozdrawiam
kamil.k - 2006-12-19, 19:35
mialem mineralnego castrola i szlamu nie bylo wiec jak to mam rozumiec pewnie ktos wzial i zabrał
wniosek jest tylko jeden.jak olej jest taki jak zakładał producent to na pewno nie zaszkodzi silnikowi .
mialem malucha i lałem najtanszego lotosa z pewnego zrodła.inni koledzy lali drozsze oleje ,mineralne,syntetyczne i sie podniecali ze to ze tamto .zaden olej nie uratowal silnika przed zuzyciem .wszystkim panewki siadały po mniej wiecej takim samym przebiegu tylko ze ja za pieniadze zaoszczedzone na oleju mialem panewni za darmo a oni nie
--==maly==-- - 2006-12-26, 16:21
Panowie może i mi coś doradzicie.
Mój silnik od okolo 30tyś km jeździ na mineralnym oleju quaker state 15w40.
Wcześniej jeździł w niemczech nie wiadomo na czym.
Wiem,że mineralny olej to nie najlepszy pomysł i mam zamiar zmienić na półsyntetyk.
Najlepiej castrol magnatec 10w40 czy to dobry pomysł czy odpuścić i lać to co było?
NIKI - 2006-12-26, 23:39
Ja ze swojej strony mogę polecić oleje Valvoline...
A szczególnie z serii MaxLife. Używam takiego 10W-40 w mojej E32 750 oraz w Dodge 3.0V6 i spisuje się wyśmienicie. Naprawdę świetny olej ...
P.S
To co pisze Szakal też nie jest do końca prawdą. Dzisiejsze oleje mineralne dobrych marek też nie zostawiają szlamu w silniku...
Nie dam też powiedzieć złego słowa na temat olejów MOBILA, zrobiłem na nich mnóstwo kilometrów i nie zauważyłem niczego niepokojącego ani żadnego pogorszenia jakości. Moja A -klasa od wymiany do wymiany nie bierze nawet jednego grama oleju.. (Mobil1, 5W-50)
MarcinPioneer - 2007-01-10, 21:05
Ja zalałem u siebie VALVOLINE MAXLIFE 5W40 i a był u mnie VEEDOL 5W30,jakaś firma należąca do CASTROLA w Polsce nie obecna.
Olej brałem z firmy w której pracuje,czyli stacji obsługi.
Klientom także polecam VALVOLINE
szakal - 2007-01-11, 07:54 Temat postu: olej mineralny to olej organiczny o WIELE gorszych właściwościach niż oleje syntetyczne, zawsze oleje mineralne będą miały klasę straty do syntetycznych. Ja mam 240 tys prawie. Olej full syntetyk. Nie dolewam między wymianami.
Olej wg mnie powinien być syntetyczny, a jak go silnik zużywa, to trzeba naprawić uszkodzone elementy, a nie zagłuszać problem coraz gęstszym olejem...
Ale to co kto leje to jego sprawa...i nic mi do tego
bajbus-ek - 2007-02-03, 16:01
A jak jest gajs z silnikami z VANOSEM?? Ja słysząłem ze do vanosa powinno sie lac jak najrzadszy olej. Moj silniczek ma teraz przelatane lekko ponad 250 tys. i cały czas był lany castrol 5w-40, ale od jakiegos czasu jak ostro dostawała po garach po takim katowaniu na placyku tak jakby vanos stukał albo zawory dosc głosno. Potem po przejechaniu jakis 2km spokojnie wszystko cichło. Wiec co powinienem zalac??
martur - 2007-02-03, 20:37
Ja mam 220 tyś km i leje Mobil 1 5W50.
krynio - 2007-02-04, 10:17
Ja w M50B25 też w chwili obecnej mam olej Mobil 1 5W50. Ale więcej tym olejem silnika nie zaleje. Bardzo duże ilości ubywają, co napewno ma też związek z drobnymi wyciekami z silnika. Poza tym niestety regulatory bardzo głośno pracują. Zbliża mi się wymiana i planuje wlać Valvoline 10W40. Słyszałem, że jest to bardzo przyzwoity olej do tego silnika.
TONY H. - 2007-02-04, 11:09
ja swoje m50 przyciagnalem z rajchu i mial kartke ze jezdzi na
"BMW HighPower Special Oil SAE 10W40", z tego co sie orientuje jest to chyba jakis olej castrola sprzedawany w ASO cena za litr cos kolo 4dyszek. Aha dodam ze samochod ma przelatane 210 000 kmów i do końca był serwisowany w ASO za gramanicą.
Piotr_1 - 2007-02-06, 02:17
castrola rs 10w60 i finał. Jeżeli silnik jest z wadą, to żadne czary ani nasłuchiwanie co świt nie pomoże! Na co starej babci ładować Viagrę i patrzeć czy jej staje. Natomiast dobry olej zmniejszy zuzycie każdego silnika i tyle w temacie. Na temat olejów jest hektar wydumanych filozofii i żadna nie ma oparcia teoretycznego ani badawczego. Tak więc do domu ze wszystkimi rekomendacjami. Ja bym ładował castrol 10w60 lub mobil 1 5w50. Nie widzę potrzeby przepłacania ani eksperymentowania z przerelklamowanymi pierdołami. Do compacta nalałem Valvoline 10w40 i działa. Dzieci nowych nie począł. Żaden cud, więc nie wiem po co cała ta otoczka wokół Valvoline. Czas skończyć z mitami na temat olejów, ew. przeprowadzić miarodajne badania.
begoodmikey - 2007-02-06, 08:16
| krynio napisa/a: | | Ja w M50B25 też w chwili obecnej mam olej Mobil 1 5W50. Ale więcej tym olejem silnika nie zaleje. Bardzo duże ilości ubywają, co napewno ma też związek z drobnymi wyciekami z silnika. Poza tym niestety regulatory bardzo głośno pracują. Zbliża mi się wymiana i planuje wlać Valvoline 10W40. Słyszałem, że jest to bardzo przyzwoity olej do tego silnika. |
To chyba nie jest wina oleju... Mam taki sam silnik, od wymiany do wymiany zużywa niezauważalne ilości oleju (jeżdżę normalnie, bez prób sportowych), regulatory zaworów milkną po 1,5-2 sekundach. Jeżdżę na mobilu 5/50.
Pozdrawiam
jaqub - 2007-06-22, 21:47
| Piotr_1 napisa/a: | | castrol 10w60 |
odgrzewam
kupilem dzis 2 banki EDGA 10w-60
wleje do m50b20
240tys km przebiegu/40tys km po remoncie
dobrze zrobilem
p.s.
dodawali kozak tshirty edga (mam 2 takie same )
i cena 157.38pln/4l
ANDRZEJ-BIELAK - 2007-06-23, 07:58
| jaqub napisa/a: | | dobrze zrobilem | wydaje mi się że tak, przynajmniej sam bym tak zrobił.
Dziwie się osobom które do silników z hydrauliczną regulacją zalewają 15w-40
oprych525i - 2007-06-24, 20:03
Lałem przez długi czas, jak poprzedni wlasciciel Valvoline 10w40, ale pomyślalem ulepszę i dam Magnatec 10w40, i od pierwszego uruchomienia az do wymiany , vanos zaczął chodzic glosniej spalanie oleju wzroslo i ogolnie silniczek jakos gorzej zaczął pracowac .
Po zmianie na na pierwotnego valvoline 10w40 - efekt spalanie oleju zmniejszylo sie vanos sie uciszył , jestem spokojniejszy.
I niewiem czy to castrol rozlewany u nas czy niepewne źródlo nie będę tego sprawdzał, powrocilem do starego oleju i jest lepiej.
Jak ktos naprawde nie chce miec problemow niech zainwestuje w MOTULA.
Pozdrawiam borykajacych sie z wiecznym problemem.
Bagor - 2007-06-25, 02:34
Zawsze mówiłem, że Castrol to przereklamowany olej. Porażka i tyle. Motul, Valvoline, Quaker State to jest klasa
fab - 2007-06-25, 10:37
Ja juz drugi sezon leje LiquiMoly 15w40 MoS i silnik pracuje niesamowicie:)
http://wp1016621.wp027.we...0185/f00185.htm
tu cos piszą o tym oleju
SOER - 2007-12-09, 21:17
Stary temat ale spytam bo syf w nim ... niby temat o M50 a posiadacze M40,M20 piszą jaki oleją olej .. nie ważne.. co zalać do M50B20 ? myślę nad Valvoline 10W40 co poradzicie ?
southOFheaven - 2007-12-09, 22:06
ja podczas wycieczki kupilem w berlinie na stacji deustche bp dwie banki castrola 10w40 w sumie 10litrow i jestem zadowolony. Zmien na 10w40 a producenta sam sobie wybierz byle nie rozlewany u miecia w stodole.
lapka666 - 2008-12-10, 11:51
a co myslicie o marce MOTUL?
w skali do 1-10?
MAJSU - 2008-12-10, 13:32
| lapka666 napisa/a: | a co myslicie o marce MOTUL?
w skali do 1-10? |
10
lapka666 - 2008-12-10, 13:51
| MAJSU napisa/a: | | lapka666 napisa/a: | a co myslicie o marce MOTUL?
w skali do 1-10? |
10 |
dzięki. to super
fil - 2008-12-10, 13:51
ja tam Mobil S leje od paru lat i wszystko narazie gra
lapka666 - 2008-12-10, 15:52
do wczesniejszej zalalem castrola magnateca i zaczely cykac hydropopychacze wiec nie bylem z niego zadowolony slyszalem ze sa rozlewane w polsce i ze kupa jest teraz
MAJSU - 2008-12-10, 17:57
| lapka666 napisa/a: | do wczesniejszej zalalem castrola magnateca i zaczely cykac hydropopychacze wiec nie bylem z niego zadowolony slyszalem ze sa rozlewane w polsce i ze kupa jest teraz |
hehe miałem to samo i na Shellu też.
lapka666 - 2008-12-11, 07:21
| MAJSU napisa/a: | | lapka666 napisa/a: | do wczesniejszej zalalem castrola magnateca i zaczely cykac hydropopychacze wiec nie bylem z niego zadowolony slyszalem ze sa rozlewane w polsce i ze kupa jest teraz |
hehe miałem to samo i na Shellu też. |
a na jakim tego nie bylo?
Grzesiek2290 - 2008-12-11, 19:20
| lapka666 napisa/a: | a na jakim tego nie bylo? |
Ja powiem ze mi na Valvoline Max Life 10W40 ciszej rozrzad chodzi. Poprzednio był jakiś syf i waliło jak w kończacym sie M40
|
|