BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - [e30] - tablica wskaź. 2 pytania

RoboCop - 2006-12-12, 10:27
Temat postu: [e30] - tablica wskaź. 2 pytania
Przy okazji rozbierania mojej konsoli, natknałem sie na 2 niezajete (jest ich więcej ale tamte nie dotyczą mojego silnika) puste miejsca na kontrolki - do czego one są?

i druga sprawa - do czego jest to zielone gniazdo - oglądałem pare tablic z zegarami i nie było tego elementu - ja do tego nie mam nic podpięte i nie mam żadnych wiązek z wtyczkami w swojej instalacji elektrycz. ?? do czego to mogło służyć??

damiano_e30 - 2006-12-12, 10:57

jedna kontrolka jest od kierunkowskazów, druga to jakaś ostrzegawcza a gniazdo :?: - nie mam pojęcia od czego jest
nokerman - 2006-12-12, 11:56

ta 'słoneczko z wykrzyknikiem' to od elektrohydraulicznej skrzyni biegów tzw 'Automat'

PZDR

Goliat - 2006-12-12, 12:26

Ta kontrolka od kierunkow to kontrolka do przyczepy [przynajmniej w ciezarowce tak jest] :mrgreen:
RoboCop - 2006-12-12, 17:04

Goliat napisał/a:
Ta kontrolka od kierunkow to kontrolka do przyczepy [przynajmniej w ciezarowce tak jest] :mrgreen:

od przyczepy?? :shock: hmm... szkoda, ze nie mam wyjetej deski bo bym spróbował włożyć żarówke czy zaświeci jak się włączy kierunki ... przyczepy ani haka nie mam :smile:

Melis - 2006-12-12, 17:10

a u mnie do tej zielonej idzie jeden kabelek...
cypis0 - 2006-12-13, 11:18

kierunki od przyczepy taki obowiazek jest w niemczech ze musi byc sygnalizacja kierunkowskazow przyczepy (i dziala jak jest dobrze zrobiona instalacja przyczepy ojciec tak ma ) zolta to awaria elektrohydraulicznej przekladni automatycznej, co do gniazda 1raz widze a troche licznikow widzialem :P P

[ Dodano: 2006-12-13, 11:19 ]
a pytanie bo nikt nie dal mi odpowiedzi czy macie w miejscu wskaznika temeperatury plynu na czerwonym polu kontrolka i czy ona dziala czy musi byc cos jeszcze podpiete bo ja mialem tylko puste miejsce:((

LUKAS - 2006-12-13, 20:39

Kolega w E30 ma w to zielone gniazdo wetknięty jeden kabelek, który idzie chyba od OBC II (czyli tzn. Duży OBC).

Niewiem ale chyba w zaleznosci od motoru w inne gniazdko w tym zielonym gnieździe wtyka się ten kabelek, to tylko mój domysł.

[ Dodano: 2006-12-13, 21:41 ]
cypis0 napisał/a:
a pytanie bo nikt nie dal mi odpowiedzi czy macie w miejscu wskaznika temeperatury plynu na czerwonym polu kontrolka i czy ona dziala czy musi byc cos jeszcze podpiete bo ja mialem tylko puste miejsce:((

Niewiem przy jakiej temp powinna się ona zapalic :roll: , ale w E36 również to jest. Zapala się przy teście zegarów ...

BOR - 2006-12-15, 22:31

W zielone gniazdo najczęściej wchodzi pojedynczy kabelek połączony z radiem. Jeśli jest oryginalne radio BMW lub inne z odpowiednią funkcją to połączenie odpowiada za podgłaszanie radia wraz ze wzrostem prędkości samochodu.
O ile dobrze pamiętam to do innego gniazda zielonej wtyczki podłącza się też sygnał dla tempomatu.

RoboCop - 2006-12-16, 16:57

więc z kontrolkami wyjaśnione - drugie gniazdo od kierunkowskazów, to do wersji ciężarowych (sąsiad ma Audi z hakiem i też ma takie coś) i od kontroli przekładni automatycznej... a zielona wtyka- zdajesie ma wiele zastosowań - myslałem, ze to może jest związane z jakąś kontrolą spalin bo jest tam między innymi wybite O2S (dwutlenek siarki :shock: czy co to oznacza)...
CypisO - nie spotkałem w zadnej e30 kontrolki przegrzewania się płynu chłodzącego, jest tam miejsce na żarówke, ale specjalnie pofatygowałem się dziś na szrot -obejrzałem 5 tablic wskaźników z e30 - żadna w tym miejscu nie miała oprawki i żadna też nie miała tej zielonej wtyczki którą ja mam...

Artur C. - 2006-12-16, 18:00

Po rozebraniu tej zielonej wtyczki na płytce jest opis co do czego - o ile pamiętam trzy gniazda są z sygnałem prędkości dwa na środku z sygnałem sondy lambda a dwa następne kurcze nie pamiętam.
cypis0 - 2006-12-17, 18:16

HMM mnie ciekawi ta lampka od plynu przy wskazniku bo sciezki do niej ida ale za nic nie wiem jak sprawdzic czy to byla jakas opcja czy o co w tym chodzi ...
RoboCop - 2006-12-17, 18:29

a może w wersjach z kierownicą z prawej strony są odwrócone wskaźniki i wtedy jest tam stan paliwa i to jest gniazdo od rezerwy... ??