| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
TECHNICZNE - Czy 270000 km to dużo dla M43?
crocos246 - 2006-12-13, 08:39 Temat postu: Czy 270000 km to dużo dla M43? Witam wszystkich serdecznie!
Mam do Was takie pytanie: czy 270000 km przebiegu dla silnika M43 (autko to 316 compact z 1994 roku) oznacza początek kłopotów czy rokuje nadzieje na dalszą eksploatację? Pytanie stąd, że trafia mi się do kupienia w/w autko. Stan autka jest bardzo dobry, silnik odpala bez problemu, chodzi równo i cicho. No i co ważne jest do niego książka serwisowa (a właściwie dwie bo się wpisy w jednej nie mieszczą) - auto jest serwisowane od początku na bieżąco, ciągle jeden właściciel, ostatni przegląd miesiąc temu miał, widać, że z każdą pierdołą do serwisu było jeżdżone... Autko ma klimatyzację, el. szyby, ABS i inne pierdółki podnoszące komfort użytkowania . Fotel i kierownica nie przetarte, korozji nie widać... Tylko ten przebieg mnie odstrasza....
No i jeszcze jedno: cena. 2000E - czy warto tyle dać?
Łukasz - 2006-12-13, 08:46
Poszukał bym jeszcze na Twoim miejscu, choć przynajmniej raczej nie był kręcony
Jak w większości ganiał po trasach to dobrze, a jak te 270 nabite na 10-15km odcinkach to już gorzej, ale tego raczej sie nie dowiesz....
Aut jest tyle na rynku, że tego nie musisz przecież brać....
cypis0 - 2006-12-13, 11:03
jest to duzo ale nie ma sie co czarowac auta z tego roku maja po 200tys najechane czeba naprawde poszukac ale jedna pewnosc ze wiesz co bierzesz a nie pakujesz sie w jakies podrasowane bagno:PP
duchPW - 2006-12-13, 12:13
skoro jak piszesz silniczek chodzi OK, to ja bym sie w ogóle nie przejmował - jak napisał Cypis - wiesz co bierzesz, a to wielki plus
M43 to juz poprawiony motor, więc ...
ewentualnie zawsze możesz się potargować
Piotr_1 - 2006-12-13, 13:50
To mały przebieg na M43, i tak wszystko zależy od tego jak był często zmieniany olej i od rodzaju cyklu i czy auto nie stało nieużywane zbyt długimi okresami czasu. Właśnie kupiliśmy takiego samego compacta i trudno jest znaleźć mniejszy przebieg, większość miała cofnięte liczniki nawet o 50%. Jak silnik jest ok i będziesz dbał to spokojnie zrobisz drugie tyle. Jak szukasz innych to patrz na luzy fotela kierowcy, luzy w lewarku zmiany biegów, stan kierownicy i przedniej szyby (jeżeli nie była zmieniana). Powinieneś po tym wywnioskować przebieg autentyczny.
jaqub - 2006-12-13, 14:00
jesli silnik chodzi OKa a przeszkadza Ci przebieg to zawsze mozesz dokonac "korekty" i juz nie bedzie Cie to denerwowac
Jakub316 - 2006-12-13, 23:21
Mój znajomy ma M43 ale z silnikiem 1,8L. Przebieg to 350kkm albo i wiecej bez remontu, także chyba silnik ma nie najgorszy.
RoboCop - 2006-12-14, 11:34
M43 to jeden z lepiej dopracowanych silników BMW - jak auto jest w dobrym stanie i papiery wyglądają w porządku, to może warto wziąść ten samochód...
Melis - 2006-12-14, 14:17
A dla mnie to jest norma i jesli stan faktycznie wskazuje na przebieg, jest taki jak piszesz to jeszcze długo ci posłuży ta Bunia.
Potarguj sie jeszcze troche i bierz.
Sprawa serwisów tez nie jest bez znaczenia.
Dzieląc ten przbieg wychodzi ze rocznie robiła ok 2 2500 km co moim zdaniem nie jest dużo i jest to normalne, ja tyle robie w 7miesięcy a nie dojezdzam nawet do pracy...
Z resztą smieszy mnie to jak widze 15 fure a na liczniku 130 000tys i wielokrotnie w dieslu sprowadzonym z niemiec, wystarczy wejsc na niemieckie giłedy i zobacz jakie srednio maja przebiegi takie auta, a po przejechaniu grnicy do naszego kraju stają sie praktycznie dopiero po dobrym dotarciu... i zaden nie przekracza 200 000
I żeby nie było wiem ze jak sie poszuka to sie znajdzie....
Moje zdanie jest takie ze oferta która rozważasz jest pozytywna.
czarek - 2006-12-14, 16:50
takze bylbym za jezeli auto bylo regularnie serwisowane
przynajmniej wiesz czego sie spodziewac po samochodzie
wolalbym taki przebieg niz jakies 140-160tkm w polsce
Łukasz - 2006-12-15, 09:56
a mój wujek ma poloneza z pocz. produkcji i 600.000 km na blacie
crocos246 - 2006-12-15, 13:32
bardzo dziękuję wszystkim za opinie, skłaniam się ku zakupowi aczkolwiek wszystko zależy od tego kiedy będę mógł wyskoczyć do Niemiec znowu i czy jeszcze autko będzie stało...
Pozdrawiam!
|
|