BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

Nasze Śmigiełka - [E28] SuT

SuT - 2009-03-14, 15:39
Temat postu: [E28] SuT
No to wiec od ponad miesiaca jestem szczesliwym posiadaczem mojego drugiego samochodu w zyciu:) i oczywiscie jest to e28 ;-) i do tego drugie e28:D i co lepsze drugi taki sam kolor jak mialem :twisted:
oto zdjecia: Moja ta ja?niejsza 528iA a ta niebieska to 525eA mojego kolegi:) i bardzo dobrego kolegi Kruczka.

Jest to rocznik 1988 i seryjnie wyjechalo z BAWARII jako 518. Teraz siedzi tam motor m30b28 ze skrzynia automatyczna. Ogólnie zaskoczyla mnie praca tej skrzyni, myslalem ze bedzie strasznie zamulony, a tu na drodze nie jednego zaskoczyla :mrgreen: . Tak to silnik oceniam na wiecej jak dobry, a lekko mniej jak bardzo dobry, bo przy odcince:) wydaje mi sie jakby lekka chmurka z wydechu leciala :-/ . Ogólnie silnik elegancko pracuje i nie mam do niego zastrzezen, skrzynia takze nie szarpie i zmienia idealnie biegi, równiez idealnie redukuje.

Na wyposazeniu jest:
el. szyberdach, Check Panel, halogeny, ABS, hmm chyba o niczym nie zapomnialem:)

Z tych rzeczy które juz zrobilem to wymiana oleju i filtra oleju, zakupilem nowy akumulator Bosha Giga WATT 72Ah i 680 rozruchu:) w aucie wymienilem juz prawa atrapke bo byla peknieta. Zamówione juz sa klocki na tyl i podnosniki pod maske:-)
Nie obeszlo sie tez bez przykrych rzeczy które zrobilem... Majac drugi dzien auto na drodze bylo mokro i bardzo slisko i na zakrecie automat mi zredukowal bieg na 2 i sie tak wkrecila ze zlapalem boka na waskiej ulicy i walnalem w kraweznik :-( , ale jak to mówil nie pierwszy, nie ostatni raz:!: :evil:
Generalnie auto kupowalem jakis czas az przez to moje gramolenie sie Niunia dostala w prawy bok... No ale dzieki temu cena autka spadla troche...
-W planach mam skrzynie manualna z kilku wzgledów:
1. mniejsze spalanie
2. lepsze osiagi
3. hmmm cos tam zawsze sie wymysli.
-Oraz upragniona szpere bo niestety odczuwam jej brak.
-Ogólnie szukalem auta do sportu miedzyinnymi do prób driftingowych, lecz mam chec zrobic ja na przyzwoita babcie:)
-lepsze felgi, dopieszczenie ja czyli zrobienie tego blotnika.

Cypisek - 2009-03-14, 15:45

Fajny rost style :spoko: Nie męcz auta, zostaw tego automata doprowadź auto do porządku i będzie piękny Youngtimer!
Kruczek - 2009-03-14, 16:43

Wkładaj manuala będzie wkońcu jakoś to jeździć :wink:
most leży i czeka aż go odbierzesz hehe
nie napisałeś jeszcze o przygodzie z alternatorem :lol:
pozdroo :)

Enzo - 2009-03-15, 18:13

Sut chyba ma inne plany co do Bawarki, ale ja nie bede nic mowil :wink: :twisted:
daniello - 2009-03-16, 16:08

pamietam ta e28 jak mialem swoja ete to jezdzil nia jakis dziadek dosyc dlugo ladna byla 10 lat temu pozdro doprowac ja do dobrego stanu bo warto naprawde ladna
SuT - 2009-04-17, 10:30

W aucie powoli cos sie dzieje są fajniejsze felgi na tyle tez 14 cali ale z wiekszym rancikiem. Wymienilem tez klocki z tylu
Z ciekawostek: Wszedlem na strone bmwfans i wpisalem ostatnie 7 cyft vinu i wyszlo mi tak:
Vehicle information Series: 5' E28
Body: Saloon
Model: 528i
Engine: M30
Region: ECE
Version: Left Hand Drive
Transmission: Automatic
Manufact. date : 02/1986
a więc jest to orginalne 528iA a nie 518.

No ale ostatnio wracałem do domu i ubzduralo mi sie ze pedał mi sie oberwal... Oczywiscie bylo to zludzenie poprzez nasuniecie sie wycieraczki i mam mały problem:
Zakleszczyła mi się ta linka od kickDowna ta co prowadzi od skrzyni i podpieta jest pod to całe co i gaz Nie odbija w ogole. Jak ja zdjąłem tam od tego calego co i gaz jest podpięty nic nie pomogło. A tak sie stalo bo ze tak powiem walilem w pedal gazu co chwile... . Ile może kosztowac wymiana takiej linki albo poprawienie jej? Czy konieczne jest wyjmowanie skrzyni? A moze jest to banalnie proste i wystarczy miec tylko kanał i małe pojęcie?

[ Dodano: 2009-07-07, 12:39 ]
Fotki zrobione telefonem, ale cos tam zawsze widac..

W garażu już czekają felgi 17" :) przód 225, a tył 235 byly pierwsze przymiarki i powiem szczerze zacnie sie prezentują ale niestety potzebne są dystanse, więc tak za 2-3tyg powinienem cyknąc jakies fotki, bo teraz to jade na wakacje:)
W silniku tez pare rzeczy zostało wymienione.
pozdrO!

Kruczek - 2009-10-03, 15:56

pokażesz te nowe kółka wreszcie ?:)
SuT - 2009-10-03, 16:59

Tak więc są jakieś zdjęcia ;-)
silniczek, troche kosmetyki było. Polerowanie pokrywy i malowanie kolektora, przy okazji pomalowałem też puszke od filtra powietrza. Pod maską zagościły także nowe części.

eta kolegi:) i moja już w okazałości na alpinkach :mrgreen:

i tu takie rodzyneczki

i z wysokości

i takie twórcze 8-)

yaster - 2009-10-04, 16:58

Ładna. Też zamierzam w niedalekiej przyszlości taką sobie sprawić, ale boje sie dostępnosci czesci zamiennych typu SZROTY. No i jakichś tuningowych bajerów typu sprężyny obniżające...
SuT - 2010-03-31, 20:28

Duuuużo już się pozmieniało, niedługo coś wkleje narazie takie coś 8-)

zdjęc coś nie widac eh mam nadzieje ze sie pokażą :evil:
http://www.fotosik.pl/pok...35ec3abab6.html

http://www.fotosik.pl/pok...4494c22ff8.html

yaster - 2010-04-01, 16:49

jakie obniżenie? jakie do tego amorki? i gdzie takie coś można kupić i ile mniej więcej kosztuje
SuT - 2010-04-02, 01:15

Są to springi przod 40/50 tył 35/40
Przód jak narazie usiadł już 40-50mm a jeszcze pójdzie w dół normalnie bajka... Tył jak narazie usiadł tak 30-40mm ale mam nadzieje ze jeszcze siądzie
Koszt 419zł www.venom24.pl POLECAM
Sprężyny naprawde warte ceny jak na dzień dzisiejszy :)
Wielkie dzięki dla Kruczka i Mundka za pomoc

daniello - 2010-04-03, 11:20

no ladnie kiedy zakladasz? moze kiedys na miescie zobacze :spoko:
Kruczek - 2010-04-03, 11:36

springi już zamontowane w czwartek były, oczywiście nie obyło się bez testów :lol:
SuT - 2010-05-03, 23:27

Miłego oglądania :-> Szkoda że felgi nie były w kąplecie, ale fajnie się złożyło.

fotele juz uprane 8-)

pozdrO! :twisted:

Blitz - 2010-05-04, 14:32

Dawaj lotke ! :P

Co to za model lotki ? M-Technic ? Z felgami 17' nie było żadnych problemów, żeby je włożyć :) ?

I pare pytań związanych z niebieskim E28.

- Z przodu jaki to model felg ?
- ile cali z przodu ?
- była obniżana, jeżeli tak to o ile cm ?

SuT - 2010-06-20, 21:38

Blitz napisał/a:
Dawaj lotke ! :P

Co to za model lotki ? M-Technic ? Z felgami 17' nie było żadnych problemów, żeby je włożyć :) ?

I pare pytań związanych z niebieskim E28.

- Z przodu jaki to model felg ?
- ile cali z przodu ?
- była obniżana, jeżeli tak to o ile cm ?

Model to dokladnie nie wiem, M-technic był chyba inny, ten jest dedykowany do e28, coś takiego jak mają e30 tylko że ten jest do e28 szerszy ;-)
Z felgami nie było żadnego problemu, jedynie tylko et mam złe bo 38 aż i musiałem z przodu dystanse dać.

W niebieskiej jest to REMOTEC 16 cali a szerokość chyba 8 albo 8,5 cali

miroll - 2010-06-20, 21:44

E28 to moja ulubiona 5er ze wszystkich. Obecnie taka w przyzwoitym stanie to na prawde rzadki widok. Gratuluje!
SuT - 2011-12-08, 02:09

Zdjęcia z nocnej sesji juz stare ale tu nie bylo ich jeszcze ;-)

a teraz e28

Niunia ma urodzinki w lutym tak jak ja i zabieramy się za prezenty ;-)

na początek mała niespodzianka:

obtarty i drugi błotnik :evil:

rozpierdaczony środek

dupcia bez haka no i wydechu

8-)

a jakby ktoś chciał pooglądac 528i z 2010roku to zapraszam
http://www.youtube.com/watch?v=YPlgA_q9JZ8
pozdrO!

marcinek_89 - 2011-12-08, 17:17

1:44 na filmie, uciekający gość :brawo:
SuT - 2011-12-12, 15:58

marcinek_89 dzięki :wink: a ten dziadek później podszedł do kumpla i pytał się kiedy znów będę jeździł bo mu się podobało jak leciałem hehe

skoro jesteśmy przy 2010 roku :P to zapraszam do wyczynów z Października, moje pierwsze próby w Łodzi na Żubrze, tam gdzie odbywały się zawody legalnego driftu
http://www.youtube.com/wa...s&feature=share
miłego oglądania

daniello - 2011-12-12, 21:42

sut co tam bedziesz wkladal ,napewno v8 jak w niebieskiej haha,bedzie klasa :spoko:
SuT - 2012-05-28, 01:07

więc prace idą do przodu, było tak...

nie wiem co napisac, kolorowo nie było.. :roll:
zdjęcia z prac blacharskich niestety gdzieś przepadły tutaj z prac lakierniczych podkład

dokładka miała byc w stylu alpiny wyszło troszeczke inaczej niż chciałem ale zobaczymy jak to wyjdzie jak będzie już poskładane może będę dostawał kase za odśnieżanie :mrgreen:

I już po odebraniu od lakiernika, nie była malowana cała ale wyszło możliwie kolorek dobrany bardzo ładnie 8-)

tutaj w oczekiwaniu na dalsze prace

i małe porównanie tyłeczków

vs

progi, reperaturki tylnych błotników oraz przednie błotniki zostały wymienione więc żadnych dzikich łat nie ma, kilichy oraz podłoga wyspawane, rudego się pozbyłem.. autko zostało zakonserwowane od dołu,
teraz pozostało poskładac i poszponcic pod maską :-> wkrótce opisze dokładniej co i jak, na dzień dzisiejszy dodam tylko że teraz powinno pójść z górki bo większosc gotowych elemetów w sumie prawie wszystkie potrzebnych do swapa nabyłem od kolegi Mundka :twisted:
pozdrO!

[ Dodano: 2012-06-04, 23:40 ]
na początek kilka prezencików dla babci ;)
bilstein b6 orginalne do e28

sprężyny z regulacją gwint oraz rozpórka staffa na przód

bezpieczny bak paliwa do bagażnika dedykowany do motorówek

ręczny hydrauliczny pierwsze przymiarki :rotfl:

camber plate od silver project

bagażnik dobrodziejstw między innymi przerobione już kolektory wydechowe

Kuba wziął się ostro do pracy i zaczął od zawiasu na początek polepszył skręt

potem przeróbka serii na gwint

efekt końcowy przeróbki

skręcanie

widac skręt

niestety aż takiego dużego nie będzie ponieważ nie ma miejsca na koło ale i tak jest dobrze, jak będzie założone koło to cykne fotke
efekt :szok:

ustawiony camber

i widac też negatyw

oczywiście na takiej glebie babcia może tylko leżec i się nie poruszac, poza tym nawet wydech by się pierwszy położył nim te wachacze to jest ustawienie max hardcorowe a zasób jest taki że można podniesc e28 7cm w góre
i pierwsze przymiarki serduszka

tutaj przymocowane serwo

kolektory

Teraz musze skrócic skok amora ponieważ jest za wysoki :hyhy:

[ Dodano: 2012-07-02, 14:03 ]
trochę projekt się przystopował ale nie z mojej winy od dziś dalej ruszają prace
a więc trochę uaktualnień
pare tam podstawowych rzeczy jak jakieś filtry rolki poduszki i parę rzeczy których nie sfotografowałem

tak wygląda od spodu

chłodnica oleju na miejscu

nowe przewody do chłodnicy oleju

zregenerowane b6 utwardzone i skrócony skok razem z nowymi nakrętkami

kubeł pasy oraz kierownica, polowałem na kierownicę alpiny ale nie mam szczęścia..

i profesjonalny przewóz wydechu do v-ki Nubirą:D

aktualnie przerabiane są tyle amortyzatory a mechanik od dziś zabiera się za dokończenie projektu, tak więc już nie mogę się doczekać

[ Dodano: 2012-07-11, 01:28 ]
a więc babcia krzyknęła na wnuczka
http://www.youtube.com/watch?v=nGLE9SanhUI

[ Dodano: 2012-07-11, 01:28 ]
a więc babcia krzyknęła na wnuczka
http://www.youtube.com/watch?v=nGLE9SanhUI

[ Dodano: 2012-07-23, 12:33 ]
A więc babcia na finishu ;-)
tu widac ori dolot z v8-mki

małe czyszczenie

przed i po

to co blacharz przeoczył.. czyli mocowanie pedału gazu

w tym miejscu akumulator

tutaj bak paliwa

pierwsze przymiarki zderzaka. oraz lamp

i pierwsze filmiki z niedzieli
http://www.youtube.com/watch?v=-w57QbS08MY i w lewo
http://www.youtube.com/watch?v=cg3RUicOcBs i w prawo
także babacia fajnie chodzi, zdjęcia jak to wygląda już niebawem wstawie 8-)

[ Dodano: 2012-07-27, 01:22 ]
mała sesyjka jak auto się prezentuje w 1wszej odsłonie|

wnętrze

dolot

niegrzeczna babcia

pozdrO!

[ Dodano: 2012-08-02, 13:11 ]
prace trwają tak to wygladalo, na zdjęciu widac tez amorki przerobione w Radomiu u Nowocienia dają rade.. twardo jest

małe czyszczenie

teraz reczny i wieksze tarcze od e34 + oczywiście nowe zaciski oraz dodatkowe
najnowszy patent z RADOMIA:D HAHAHHA

na przód weszły nowe oponki 215/40/17 i teraz można jeździc Pirelli PZERO

efekt nie obcierają opony i skręt jest giT!

tył szeroka stal z e90 poszerzona do 9,5 cala

i mała przymiarka co będzie zamiast drift PŁUGA :D

oczywiście te 3 zaciski to żarcik:) jest jeden dodatkowy czyli w sumie 2, 3 nie będzie heh

[ Dodano: 2012-11-24, 13:03 ]
troche odświeze,
wjechał swirl pot oraz przednie hamulce z e34 v8 oraz pokolorowały się felgi ;)

pierwszy raz byłem na torze czyli pierwszy mój trening :drift: Tor Kielce początek października

filmik z toru niebawem złoże i wrzuce ;)
natomiast 18.11.2012 miałem okazje pojeździc gościnnie na track day 3er w Ułęży i od 0:36 widac 2 boki babci, też coś się splecie lepszego :)
http://www.youtube.com/watch?v=kri3586r99M

i wczoraj złożyłem filmik ze spotkania z moim kolegą noi mechanikiem :good: czyli takie tam na mieście
http://www.youtube.com/watch?v=umt6qEpfri8
ogólnie jestem zaskoczony że 3,0 v8 daje rade w mojej e28 a dodam że auto waży...
1280kg
bez osób na pokładzie i z zatankowanymi około 20litrami paliwa :D hahahha