BEEMKA - KLUB
BEEMKA KLUB

TECHNICZNE - Odpalenie po swapie.

wrctk - 2010-01-17, 14:23
Temat postu: Odpalenie po swapie.
Cześc.Mam problem tego rodzaju,robiłem swapa M20B25 wcześniej był także 2.5 tyle,że z aparatem zapłonowym w bloku.
Całe oprzyrządowanie jest od starego silnika.Wszystko wydaje mi się podłączyłem.
I teraz gdy włączam zaplon obrotomierz wskakuje na 6-7 tys i stoi.
Gdy przełączam kluczyk na odpalanie obrotomierz wacha się 100-200obr w te i wewte:)
Tak samo jest gdy przy włączonym zapłonie włączam jakikolwiek odbiornik prądu typu bieg wsteczny ,kierunki,swiatła ipt.

Żeby tego było mało rozrusznik nie kręci (na "krótko"sprawdzałem ,jest ok)

Co o tym myślicie?
z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi :spoko:

kamil.k - 2010-01-18, 09:17

jak osprzet został ten co był to musiałes cos zle podłaczyc skoro wcześniej było okej.sprawdz wszystkei wtyczki bo czesto cos nei łaczy i stąd problemy .po przekreceniu kluczyka do odpalania słychac jakies dzwieki czy cisza ??

u mnie też cos obrotomierz po przekladce oszalał i po przekreceniu zapłonu podksakuje chyba do 1000obr.podmieniałem zegary na inne i na tamtych tego nie było

wrctk - 2010-01-18, 17:23

Po przekręceniu na zapalanie nic,zero .rozrusznik jakby umarł.
Nic nie slychać.
czyscilem masy,klemy i nadal nic :(

Już nie wiem co z nią robić ;/

318Albert - 2010-01-18, 18:04

Ładnie musiałeś zamieszać skoro obrotek się zamyka. ale sprawdź połączenie masy między budą a silnikiem. Ja tak miałem po przerzuceniu silnika i tej masy zapomiałem podpiąć. Jak kręciłem kluczykami to tylko kontrolki przygasały a auto denat.
wrctk - 2010-01-18, 18:58

Jesli chodzi o mase silnik-buda tj jest tylko ta,która idzie od miejsca na akumulator do pokrywy zaworów? czy jeszcze jakaś .Ja podpiołęm tylko tą.
318Albert - 2010-01-18, 19:01

Umnie jest jeszcze masa od prawej podłużnicy(od strony pasażera ) do łapy silnika taki bardzo gruby brązowy kabel przykręcany nakrętką 10-tka chyba. A masa od aku idzie do kielicha.
kamil.k - 2010-01-18, 21:01

ja tez mam tylko do kielicha i do łapy od podłużnicy ale żeby do dekla :?:
wrctk - 2010-01-19, 07:03

Ta do trumny to chyba jakaś zastępcza bo kabel jest srednicy fi 6 więc nie sądzę,żeby to była główna masa :shock:

[ Dodano: 2010-01-19, 17:50 ]
Kupiłem nową masę ,podpiołęm i nic ;/
już mnie to na maksa zaczyna irytować.

marcinek84 - 2010-01-19, 21:34

ja bym wiązke spróbował podmienic na taką od nowszego b25, niewiem jak jest z zasilaniem rozrusznika, ale wiem że np wtyczki do przeływki się różnią w tych wiązkach z starego i nowego m20b25,więc i moze coś więcej byc innaczej.
wrctk - 2010-05-16, 21:57

Nie uwierzycie. Auto nadal stoi. Nie będę opowiadał o swojej flustracji.
Poszła wiązka nowa (ta silnikowa) razem z kompem.
Silnik jest od e34 i takowa wiązka już teraz.
Na wąskiej nie ma okrągłej wtyczki więc musiałem sztukować przewody z tej prostopadłościonowej na okrągła. Podłączyłem kierując się schematem który koleś mi podesłał z forum z niemiec:

Wogóle na innych forach ludzie raczej nie są w stanie mi pomóc. Na jednym koleś zaprasza do warsztatu nieopodal...

W Was nadzieja. Kręci ale nie ma iskry.

Cewka OK na 100%, czujnik również, kopułka czyszczona.

Dwa pytania:

1) Gdzie podłączyć przewody?
-dwa brązowe jeden cieńszy drugi bardzo gruby (masa na 100%?) wplecione są one oczko o średnicy otworu 6, przewody znajdują się po prawej stronie nieopodal miejsca gdzie wiązka wychodzi z grodzi;
-to samo miejsce lokalizacji przewodów z tym, że jest ich 4, zakończone również oczkiem fi6, kolor:brązowo-pomarańczowy;

2)jakie kolory przewodów (3szt.) wchodzą do kostki którą podłącza się z czujnikiem obrotów wału korbowego? bo niewiem pod którą wtykę podłączać.

Wtyczki 3 pinowe podaję kolory przewodów, proszę napisać co obsługują bo również nie wiem na 100% gdzie je powpinać :/
I
-brązowo-czarny
-brązowo-czerwony;
-brązowo-niebieski;

II
-niebiesko-biały;
-brązowo-czarny;
-niebiesko-żółty;

III
-biało-zielony;
-czerwono-biały;
-biało-żółty;

i 2 kostki 2pinowe:
I
-brazowy;
-czerwono-biały;

II
-niebieski;
-czerwonno-biały;

I jeszcze jedno, wybaczcie, po włączeniu stacyjki mam plus na cewce na obydwu pinach?
Prawidłowo?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Może jakieś schematy elektryczne ktoś ma z e34 m20b25 i e30 m20b20

[ Dodano: 2010-05-17, 17:48 ]
wrctk napisa/a:

1) Gdzie podłączyć przewody?
-dwa brązowe jeden cieńszy drugi bardzo gruby (masa na 100%?) wplecione są one oczko o średnicy otworu 6, przewody znajdują się po prawej stronie nieopodal miejsca gdzie wiązka wychodzi z grodzi;
-to samo miejsce lokalizacji przewodów z tym, że jest ich 4, zakończone również oczkiem fi6, kolor:brązowo-pomarańczowy;

2)jakie kolory przewodów (3szt.) wchodzą do kostki którą podłącza się z czujnikiem obrotów wału korbowego? bo niewiem pod którą wtykę podłączać.

[\quote]

Ok. Już wiem. Obydwa oka idą na masę.
Znalazłem na szrocie ucięte na 30 mm te przewody, przykręcone do kielicha :D