| |
BEEMKA - KLUB BEEMKA KLUB |
 |
Nasze Śmigiełka - [E30] Łukasz ->> Hartge H26s
Łukasz - 2005-07-18, 09:24 Temat postu: [E30] Łukasz ->> Hartge H26s W sobotę nad ranem (w końcu ), około 2 wyjechałem w końcu z warsztatu moją zeswapowaną E30.
W końcu zamiast 1.8 M40 zasiadł tam motor z BMW E30 Hartge H26s. Dyfer - duża głowa i ....nie 3.64, tylko 3.45. II bieg odcina przy 95 km/h, III przy 145 km/h.
Pierwsze wrażenia niesamowite.
Muszę się nauczyć jeździć od nowa. Nie żartuję - tu jest zupełnie inaczej
Przy odpalaniu słychać stłumiony wściekły warkot, wydech zrobiony jest przelotowo, od baranów idą 2 rury o średnicy 45 mm aż do końcowego pojedynczego tłumika z nierdzewki ( o wymiarach balonu ) z silencerem. Efekt przynajmniej dźwiękowy - znakomity. Jak z praktyką - nie wiem. Jakie będzie przełożenie tego wydechu na wynik na hamowni na ten przykład.
Samochód nie jest za głośny, da się nim normalnie jeździć bez problemów, radio też słychać, a przy wyższych obrotach ta muzyka to balsam dla moich uszu.
Silnik wkręca się diabelnie szybko, nie ma ani chwili zadyszki, cały czas chce więcej
" Gania jak wściekła" - jak określił mechanik
Osiągi jeszcze nie sprawdzone, hamownia w najbliższym tygodniu ( w sobotę było zamknięte, a chciałem jak najszybciej!). Z tego co chwilę w weekend pojeździłem, a nie dawałem ostro do końca - daje radę Clio 2.0 174 KM, jakieś Audi A8 też trochę postraszyłem . Reszta peletonu zazwyczaj zostaje na światłach gdzieś daleko z tyłu.
Jest jeszcze dużo do zrobienia, bo.....tu niejeden się uśmieje, albo chwyci za głowę.....zawias jest seryjny (mimo , że amory KONI, ale seria Special - czyli nie sportowa) , tarcze z przodu jeszcze dają radę - *** Powerdisc, ale tylko 260 mm, ale z tyłu.......są jeszcze bębny.
Nie jest to ideał na ten moment, chociażby właśnie z racji zawieszenia i hamulców, ale powoli, powoli...
Fura póki co stoi na seryjnych BBS-ach '15 z przodu i BBS-ach z rantem też '15 z tyłu, opony - przód 195/60/15 , tył 205/55/15. Opony jeszcze żyją, na przedzie są Goodyeary Eagle całkiem bardzo ładne, a z tyłu produkt uboczny firmy Pirelli, czyli Courier Monza.
Ale nie od razu Rzym zbudowano, a samochód to nie wszystko, mam jeszcze kilka innych pasji, więc trzeba rozsądnie operować funduszami.
Samochód nie będzie na codzień ( na codzień) jeździł bokami i raczej nie zobaczycie mnie palącego nim gumę, a dlaczego? Ponieważ dla mnie jest to COŚ, w co włożyłem sporo, naprawde sporo nerwów, wysiłku i oczywiście pieniędzy (też niemało) - Nie po to, żeby to roz*** w 2 miesiące. Więc na ten temat - bez komentarza.
I jeszcze ciekawe SPALANIE: już sprawdzone - 100 km w cyklu mocno mieszanym (dojazd do Wawy z Otwocka, trochę po Wawie) i kilkoma mocnymi przycisnięciami - wyszło 11 litrów Wierzcie, nie wierzcie, ale tak wyszło. Zatankowany BP 98 Ultimate.
Pozdrawiam i chętnie poczytam o Waszych może pomysłach co dalej.
cinek_sw - 2005-07-18, 10:05
Gratuluję Łukasz........ niech ci Świnka służy przez wiele wiele lat
ps. przenieście to na OT bo wg. mnie tam lepiej to pasuje......
LUKAS - 2005-07-18, 10:28
Gratuluję udanej przekładki
Cieszę się że nie będziesz używał tego samochodo to jarania laka (:?) ale do tego do czego Beemki zostały stworzone (rozumiem że widzimy się we wrześniu na torze ) hehe.
Będziesz na najbliższym spocie Kiedy pochwalisz sie tym potworkiem Bierz Gtecha i się mierz potrenuj starty i zapodaj wyniki w odpowiednim dziale Opony 205 powinny jakos narazie wystarczyc na przeniesienie momentu, żeby przynajmniej w przybliżeniu pokazać osiągi...
Piszesz że masz dyfer 3,64 czyli taki jak ja ale prędkości na poszczególnych biegach masz wieksze... przy ilu masz odcinkę
Pozdrówka, ciesze się z tej przekładki podobnie jak Ty
Łukasz - 2005-07-18, 10:36
Dyfer jest 3.45, taki jaki miałem w 1.8.
3.64 mi...., że tak powiem zniknął.
Piotrek - 2005-07-18, 10:51
Gratulacje, niech Ci służy.
Brzmi groznie
Baur - 2005-07-18, 11:50
No ja też juz sie bardzo ciesze ze toto jeżdzi. Śmiało moge nakleić na swojej "auto serwisowe projektu HARTGE"
Łukasz - 2005-07-18, 12:03
Fakt, chciałbym podziękować BAUROWI , dzięki któremu w dużym procencie naprawdę ten samochód jest, istnieje, jeździ. Jego też kosztowało to wiele nerwów i czasu, i nie tylko.....
Bez czarnego kombi w kolorze schwarz mica z szalonym IS-em pod maską nie wiem, czy to wszystko doszłoby do skutku.
A przygody typu: jazda z silnikiem na przyczepie nocą 150km/h (Frycek też wielkie dzięki dla Ciebie i Twojej dzielnej kombiaczki!), jazda do blacharza na holu z Baurem wybebeszoną moją Betką z Woli do Józefowa późnym wieczorem bez świateł....i wiele innych na zawsze będą wywoływały duży uśmiech na mojej twarzy.
Wielkie dzięki dla Baura.
P.S Chłopakom z warszatu na Ostroroga też się należy 8) podziękowanie
sarna1 - 2005-07-18, 14:56
Szczere gratulacje, wiem z autopsji jak cieszy posiadanie ''mocnego'' bmw - wiem ile to radosci a spalaniem sie nie przejmuj - jest w normie
Oby ci fura dlugo sluzyla nie zapomnij rozbic z kumplami jakiejs butelki w jej poblizu
Łukasz - 2005-07-18, 15:05
generalnie spalaniem jestem nawet zdziwiony, że tak mało, bo spodziewałem sie wiekszych łyczków paliwa. Ale to się jeszcze zobaczy, to pierwsze dni.
Tak butelkę rozbić trzeba, bez dwóch zdań , może o felgę ?
Co ją odpalam to nie moge uwierzyć , że to "prawie " ten sam samochód....
broq - 2005-07-18, 15:14
ciesze sie raziem z Tobą wiem co to jest jak tyle nerwów i kasy włozy sie w to co chcesz
--==maly==-- - 2005-07-18, 15:15
Również gratuluje mam tylko małe zastrzeżenie. Wydaje mi się,że Fenix powstał z popiołów a sfinx siedzi na pustyni i sie po mału rozpada 8)
Łukasz - 2005-07-18, 15:20
W natłoku emocji przeoczyłem , zgadza się, to Feniks powstał z popiołów. Dzięki.
A wyglądała w pewnym momencie strasznie, wierzcie mi.....
KotSylwester - 2005-07-18, 18:49
Gratuluje, gratuluje. Ja proponuje blaszke 316i z tyłu i zostawić bębnyu:P Frajda będzie hehehe taki niepozorny a wtrysk ma potworny
LUKAS - 2005-07-18, 19:08
Co do emblematu na klapie 316i zgodzę się hehe zrobił tak Filip z MPWRa i fajnie to u niego wygląda hehe.
Inna opcja to pozostawienie klapy bez oznaczenia, tylko ze znaczkiem BMW
Co do hebli to sięnie zgodzę Co jak co ale zawias i heble musząnadążyć za tym motorem
slawo - 2005-07-18, 20:47
po pierwsze to gratulacje swapu
po drugie heble musza byc pierwsza liga,mnoc to nie wszystko,trzeba ja jeszcze wyhamowac!
RoboCop - 2005-07-18, 20:51
Cieszę się, że jest kolejna e30, którą wiekszość będzie oglądała
OD TYŁU
Marcin - 2005-07-18, 22:35
Brawo Lukasz, gratulacje
Łukasz - 2005-07-19, 09:41
Dzięki wszystkim wielkie,
heble będa, ale za chwilkę.zawias też za chwilunię, oznaczenia na klapie, oprócz znaczka BMW nie mam żadnego, więc jest mała zmyła.
Wczoraj rozdrażniłem pana w Audi S8 mijając go z wielkim rykiem na światłach, aby mnie dogonić na następnych bawił się w TETRISA( slalom między furami, jakby ktoś nie kojarzył , aż wstyd starszy stateczny pan pod krawatem ). Trafiliśmy na następnych idealnie na czerwone. Ustawił się obok mnie i na zielonym dał ostrego ognia, żeby pokazać kto tu jest Gość. Jak przypuszczacie - nie wdawałem się nawet w wieksza rozróbę - mimo wszystko trzeba znać swoje miejsce w szeregu. W tej sytuacji On był potworem, a ja tylko potworkiem
Mimo wszystko da sie tym jeżdzić spokojnie, choć kusi i korci. Według mnie jest cicho choć wczoraj, kiedy pierwszy raz wiozłem Asię ze sobą, stwierdziła "ALe to jest głośne" . A w ogóle generalnie to dziś rano stwierdziła, że to co robię z tym samochodem (swapy, nie swapy itd.) to oznaka mojej dużej niedojrzałości i , że zachowuję się w tym wszystkim jak mały chłopiec.....
Ale nic to, trzeba czasem wkręcić życie na wyższe obroty, żeby je poczuć.
cinek_sw - 2005-07-19, 10:21
a napisz jeszcze Łuki jaką moc powinnien mieć ten silnik i jakie szacowane osiągi na tym dyfrze....
Łukasz - 2005-07-19, 10:29
W tym momencie jest to na tyle wielki znak zapytania, że nie chcę zapeszać, mam jeszcze nie podłączony obrotomierz w zwiazku ze zmianą zegarów i to i kilka innych czynników nie pozwala mi nic stwierdzić na pewno, ani sprawdzić....
Jedno jest pewne - jest niemało.
Baur - 2005-07-19, 10:45
Ach... Te kobiety.. Ze tak trudno niektórym z nich zrozumieć że facet musi miec hobby, i dobrze jeśli sa to samochody, bo może zająć się.. SWAPowaniem dziewczyn
Łukasz - 2005-07-19, 10:48
swapowanie dziewczyn jest chyba nawet mniej kłopotliwe, prawda?
power nie znany, ale odczuwany
Baur - 2005-07-19, 11:10
Technicznie duzo łatwiejsze, aczkolwiek również nie dostajesz pełnej dokumentacji, i nie do końca wiesz z czym (kim) masz do czynienia. Nie wiesz jak będzie sie prowadzić, czy wybacza błędy, czy tez może jest narowista (niektóre mają chyba szpere i to 40% - tych unikać !)
cinek_sw - 2005-07-19, 11:14
| Baur napisał/a: | (niektóre mają chyba szpere i to 40% - tych unikać !) |
chyba szparę...
Łukasz - 2005-07-19, 11:21
szanownych kolegów proszę o odrobinę powagi. w tak powaznym temacie nie wypada prowadzić tak daleko posuniętych (w sensie stricte erotycznym, rzecz jasna) -dywagacji.
Proponuję w sensie merytorycznym, aby istota tematu nam nie umknęła, powrócić do istoty tegoż wątku.
Zamierzam się wybrać tym zeswapowanym samochodem na wakacje nad nasze piękne morze, ale po małych obliczeniach, gdzie koszty wyniosły około 600 pln musze to jeszcze gruntownie przemysleć.
duchPW - 2005-07-19, 11:24
fajna sprawa tak furka.... a dziewczyn - cóż - tak już mają, że czegoś się muszą czepiać - byle nikomu życia nie obrzydziły tym jęczeniem
.... z drugiej strony - czy ONE kiedyś zrozumieją, że MY, jeśli chodzi o niektóre sprawy, zawsze będziemy małymi chłopcami
mam nadzieję, że niedługo będę miał okazję się przekonać jak to TO jeździ
Łukasz - 2005-07-19, 11:26
Od razu mówię, żadnych bąków na "Hamskim"
P.S dla niewtajemniczonych to dworzec PKS w Otwocku, gdzie dzięki małej połaci asfaltu wyprawiane często są różne "harce"
Baur - 2005-07-19, 11:27
PKP lub LPG
Co do wcześniejszego wątku.. jak nie była bita to szpary są fabryczne, równe itd.
Ważne - jak masz dobry egzemplarz - nie zmieniaj !!!!
RoboCop - 2005-07-19, 12:14
Łukasz zobacz sobie na Allegro - jest do sprzedania kpl ospoilerowania Hartge...
Łukasz - 2005-07-19, 12:18
to komplet do wąskiej lampy, a ja mam szeroką niestety....
RoboCop - 2005-07-19, 12:27
nie miałem czasu szukać info o Twoim aucie.
szkoda...
Łukasz - 2005-07-19, 12:28
Buda jest z 1990 roku.
RoboCop - 2005-07-19, 12:34
acha... w profilu widze, że jesteś fotografem, no to gdzie te
FOTY - no chwal, bo masz czym
Łukasz - 2005-07-19, 12:36
Będą, będą, nie miałem od momentu odebrania czasu, aby sfografotować 8) moją Smoczycę
Ale jak tylko będą - wrzucam.
cinek_sw - 2005-07-19, 12:36
Robo zapodaj linka do tychy spojlerków.........
RoboCop - 2005-07-19, 13:06
spróbuje, ale ja w sprawach komputerowych mało kumaty
HARTGE
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57831028
i jeszcze kpl BBS
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=57220038
mam nadzieję, że się uda
RoboCop - 2005-07-19, 13:07
Jezzu, to działa!!!!
Lord Lukasz - 2005-07-19, 14:29
Ja juz prawie jechałem po to auto z tym silnikiem Hartge, ale kilka osób mi odradziło . Domyślam sie że to właśnie sprawka Łukasza i reszty, pewnie już byli na etapie wykręcania silnika i dlatego mi odradzali
A tak na poważnie masz prawdziwą perełke pod maską, dobrze że trafiła w dobre ręce bo zapewne jak by zabrał ją ktoś z tym autem w którym była to.... dokończył by dzieło zniszczenia a podobno dużo nie zostało bo jeszcze tylko ten sillnik żył...
Łukasz - 2005-07-19, 14:36
Pomysł wzięcia silnika z tego auta pojawił się spontanicznie, wcześniej o tym nie myślałem, bardziej napalałem się na sam samochód.
Samochód, który niektórzy widzieli nie był w zbyt zadowalajacym stanie i moim zdaniem nie warto było w niego wiecej kaski wkładać.
Więc wziąłem sam silnik i.....naczekałem się cholernie długo zanim ta hybryda ożyła.
Jak będzie dalej nie wiem, postaram się o niego dbać jak będę umiał, mam nadzieję, ze on również odwdzięczy mi się bezawaryjnością i przyjemnością z jazdy.
a jak już ta moc mi się znudzi, jak będzie dla mnie za słaby to go sprzedam
Juz zaproponowano mi turbo do mojego samochodu - częsci + robocizna - 6 tys pln, co wy na to?
Chyba poczekam na jakąś kumulację
Baur - 2005-07-19, 16:50
Myślisz o Grabowskim ? Soft na używce bez ingerencji.
Łukasz - 2005-07-19, 16:56
nie, nie, ktoś inny, ale też sofcik, dzięki, ale póki co poczekam 8) powiedziałem.
Wystarczy mi to co posiadam póki co 8)
Jawor - 2005-07-19, 18:54
spojlerki są moje...a silnik który ma Łukasz jest odemnie nie powiem fajnie ....ja teraz kupiłem idealna BMW E30 320i z nimiec, buda jest w stanie idealnym niestety uszkodzony silnik..ale to tylko teoria bo bylo takie zamierzenie kupić to auto...za 2 miesiace kupie rozbite e32 z silnikiem 3,5l.....Łukasz ciekawe czy Hartge da sie E30 335i...190KM / 218KM ( z małymi ulepszeniami na dzien dobry ) ....za 3-4 miesieace skoncze skaladanie auta, Łukasz poczekaj nie zakładaj turbo
P.S. A tak apropo spojlerków jak ktos chce to walic kupiłem je bo zamierzeniem bylo kupno budy z waska lampa, trafiła sie idealna z szeroka to co miałem nie brac
Pawel-e30 - 2005-07-19, 21:12
ten to dopiero zmienia plany buahahhahaha
Jawor ty masz 1000pomysłów na minute
RoboCop - 2005-07-19, 21:18
Jawor pochwaliłbyś się jakie to ciekawe gadżety
nazbierałeś, może jakieś foto odrazu?
Łukasz - 2005-07-19, 22:46
Wracałem właśnie z Wawy, mokro, deszcz....I na pocieszenie dla włascicieli słabszych silników - przez duży moment i znaczną moc ani na jedynce ( co nie dziwne), ani na dwójce nie mogłem złapać przyczepności - tylne koła mieliły, dopiero na III biegu, jak ją zmuliłem i wrzuciłem go przy 30 km/h to ruszył jakoś...
W tym momencie mam dyfer 3.45 i to co mi ciut przeszkadza, to zbyt krótkie biegi. Przy tym dyfrze :
- w 1.8 M40 miałem I do 50km/h, II do 100, III do 160 km/h,
- a teraz z Hartge mam I do 40, II do 90 około, a III do około 140.
Czyli muszę szybciej zmieniać biegi, więcej machać lewarkiem a gdybym się ścigał na 1/4 mili to prawdopodobnie na moją niekorzyść tuż przed metą musiałbym wrzucić IV bieg i straciłbym na tym cenne ułamki.....
Muszę mocno pomyśleć nad szperą z jakimś rozsądnym przełożeniem
duchPW - 2005-07-19, 23:13
szperaj, szperaj - niezależnie czy wolisz jazdę na prostej czy boki, to szperka daje niesamowitą zabawę - ja już prawie zjechałęm 2-3mm bieżnika z tyłu (oszczędzam opony), ale wyczułem w sobie talent plastczny.... i jakoś pokochałem rysowanie kółek lub 8 na asfalcie
P.S.
jeżli założyłeś skrzynię getrag, to krótka I i II są najprawdopodobniej spowodowane właśnie tą skrzynią - ja mam przełożenie w dyfrze 3,73 i mam podobne prędkości na poszczególnych biegach
P.P.S.
jesteś pewien, że w 318-tce miałeś 3,45
Łukasz - 2005-07-19, 23:48
tak , miałem 3.45 i było zajebiście, własnie dzieki temu opędzałem wiele furek bo miałem długie biegi i nie traciłem cennego czasu na zmiany ,
Ale teraz 3.45 , które zostało i też jest zajebiście bo jest juz stosunkowo mniej takich, którzy mogą mnie pogonić i nie musze się zbytnio martwić, że mam ciut krótsze biegi.
P.S Piotruś biorąc pod uwagę to jak traktujesz swoją becię, to dobrze, że nie jesteś dżokejem, bo co Ty byś z koniem robił
LUKAS - 2005-07-20, 00:00
W takim razie będziesz szukał przełożenia np: 3,25 Czyli dłuższego...
Masz bardzo krótkąskrzynę (Eta ) ...
Ja mam przełożenie 3,64 i moje prędkości są takie:
I - 60km/h
II - 90km/h
III - 140km/h
IV - 200km/h (196km/h)
V - narazie nie mierzone...
SmasherE30 - 2005-07-20, 00:12
Łukaszowi najpedzej podejdzie dyfer Mkowy czyli 3,15
| Jeździec Nocy napisał/a: | | Czyli muszę szybciej zmieniać biegi, więcej machać lewarkiem a gdybym się ścigał na 1/4 mili to prawdopodobnie na moją niekorzyść tuż przed metą musiałbym wrzucić IV bieg i straciłbym na tym cenne ułamki..... |
eeeee ... nie jest tak źle zmiana z 3 na 4 trwa 0,3s i daje leapa
LUKAS - 2005-07-20, 00:41
A 3,25 to nie eMkowy dyfer ...
Łukasz - 2005-07-20, 09:17
W Hartge był dyfer 3.64 według danych katalogowych.
A skrzynia może być nieoryginalna, raczej napewno jest taka....
A jaki dyfer miała Mka w końcu?
I jaki dyfer musiałbym założyć i co zrobić ze skrzynią, aby wydłużyć biegi troche tylko, bez przesady oczywiscie....?
Wolałbym naprawdę dłuższe odrobinę....
Baur - 2005-07-20, 10:15
Ojojoj.. Po pierwsze w deszczu nawet is szaleje do 3 biegu (Paweł e30 odbywał ze mna jazdy testowe w takich warunkach i działy sie cuda jakby miał z 300km) Po drugie oczywiste jest ze dyfer Łukasza nie jest serią od 1.8, ono miało seryjnie 4.10. Ide o zakład że Twój dyfer Łukasz nie ma 3.45 masz tabliczke ? No chyba że skrzynia od tego motoru ma jakieś krótsze przełożenia, które niwelują długie przełożenie dyfra.
Zreszta II bieg do 90km/h to typowa i dobra wartość. Czego chciec więcej ? Przy m20 masz inne przełożenie poszczególnych biegów w swkrzyni, stąd różnica.
Pioter, wszystrki skrzynie manualne w BMW sa firmy getrac, bo to świetna firma z wyścigowym rodowodem. Rozóżnić więc możemy oznaczeniem skrzyni, nie firmy. Tylko automaty w beemce sa firmy ZF.
Łukasz - 2005-07-20, 10:24
Nie mówiłbym, gdybym nie wiedział , na dyfrze jest tabliczka z wyrytymi danymi m.in. 3.45
Masz rację Marcin, może coś jest ze skrzynią skrócone, bo przeciez teoretycznie powinno być dłużej na biegach i tak myślałem, że będzie.
Pewnie, nawet is szaleje na deszczu, ale ja nawet nie kreciłem motoru wysoko, na srednich obrotach mi mielił, a Ty z tego co wiem lubisz swojego is-ka kręcić, prawda?
No to mam zagwozdkę z ta skrzynią i dyfrem. Trzeba by experymaentalnie załozyć cosik innego....
LUKAS - 2005-07-20, 10:36
Jeśli chodzi o to jakie przełożenia miały eMki, to możesz to sprawdzić TUTAJ
Łukasz - 2005-07-20, 10:41
czyli u mnie przełożenie prawie jak 320is, włoskim M3....
Baur - 2005-07-20, 11:23
Nie mówiłbym, gdybym nie wiedział - Ha ! Gdyby to było regułą na tym forum Przecież każda skrzynia ma inne przełożenia. na dyfrze świat sie nie kończy.
Łukasz - 2005-07-20, 11:31
Póki co jest jak jest i wystarczy, na 1/4 nie zamierzam ganiać, więc nie będę się przejmował.
Gdybym miał warsztat swój, swoich mechaniorów, dostęp do częsci i wieksza wiedzę to bym sobie dla sprawdzenia aplikował różne, dyfry, skrzynie , mierzył, hamował i w ogóle...a tak pozostaje często wielki znak zapytania.
P>S Marcin chyba nie powiesz, ze mi nie wierzysz z tym dyfrem? 8)
znalazłem na:
http://www.bmwccaclubraci...tableofbmws.htm
, że H26 miało dyfer 3.45
duchPW - 2005-07-20, 12:14
| Łukasz napisał/a: | .... Piotruś biorąc pod uwagę to jak traktujesz swoją becię, to dobrze, że nie jesteś dżokejem, bo co Ty byś z koniem robił | - jako to co :
karmił, czyścił, jeździł i skakał przez przeskody, tak jak ja i mój koń lubimy, a Twój choćby miał nawet większe predyspozycje i tak by się skradał, żeby nóżką o przeszkodę nie zawadzić, albo niedajboże żeby się siodło nie poluzowało, bo się pan dżokej w nienagaannie skrojonym kubraczku popłacze
P.S.
samochodu na zewnątrz nie myję za często, bo nie mam dostępu do węża z wodą, a na myjnię do tych rzeźnieków karoseryjnych nie pojadę, poza tym, to autko cały czas jest (technicznie) doprowadzane do ideału i utrzymywane na najwyższym możliwym poziomie technicznym
.... bety służą ni tylko do podziwiania, choć są piękne, one służą do jazdy, a że się czasem dymka puści, to jeszcze nie dramat
Łukasz - 2005-07-20, 13:22
sarna1 - 2005-07-20, 15:00
hehe Lukasz ja widze teraz po swojej beci ze na mokrym bez szperunku to nie jazda - dodajesz gazu i tylko slyszysz sz......... i auto nie jedzie na szperze przynajmniej by ladnie tanczylo...ja juz zaczelem szuakc szpery ale ta ktora mam na oku ma przelozenie 2.93 ale moze jak znajde chwile ta ja zaloze i zobacze jak sie bedzie jezdzilo - a biegi mam podobnie - na II ok 90.
HAMANN E30 - 2005-07-20, 15:14
"Zreszta II bieg do 90km/h to typowa i dobra wartość. Czego chciec więcej ? Przy m20 masz inne przełożenie poszczególnych biegów w swkrzyni, stąd różnica. "
Przy swoim m20b20 mam podobne wartosci i dyferek 3.45
na mokrym tył ucieka nieda sie ukryc
Łukasz - 2005-07-20, 15:18
IV bieg kończy się przy ~ 205 km/h ....
Ale cały czas niestety przez niepodłączony obrotomierz nie wiem gdzie jest odcięcie...
LUKAS - 2005-07-20, 15:22
| Łukasz napisał/a: | | nie wiem gdzie jest odcięcie... |
Łukasz zgubił odcięcie
Pomuszmy mu je znaleść...
Łukasz - 2005-07-20, 15:24
nie wiem przy jakich obrotach , bo czuć - to ja je czuję doskonale
LUKAS - 2005-07-20, 15:35
Joke Przecież wiem o co chodzi
Sosen - 2005-07-20, 16:49
Po pierwsze gratuluję udanego kociołka, a poza tym z moich obliczeń wynika, że odcinkę masz normalną czyli w okolicy 6200 RPM przy założeniu że dyfer jest 3.45, przełożenie czwartego biegu 1.00, opony 205/55/15.
Łukasz - 2005-07-20, 16:53
możliwe, w piatek będzie skończony montaż obrotomierza, wtedy zapodam co, jak i ile. Max. moment napewno ok. 4000 obr, max moc myślę około 6000 obr
center - 2005-07-20, 17:02
obrotomierz skalowany do 17 tys i perfect shift przy okolo 15 tys, f1 style
moze do czegos takiego dojdziemy??
SmasherE30 - 2005-07-20, 18:44
ale żes pojechał
m20 i 15kRPM już to widzę
Łukasz i shift light ... taaaaa też już to widzę
ja sobie daje świetnie radę bez shift light'a i sadze że Łukasz też niedługo nawet oleje obrotomierz. JA jeździłęm 4 miechy z padniętym i już doskonale mieszam lewarkiem na słuch
ja sie bardzo cieszę z tego swap'a i mam nadzieje że Łukasz zdaje sobie sprawę z tego czym teraz jeździ i jak należy się z tym obchodzić, poza tym to pedant ale nie na wszystko ma kasę, czego mu współczuję bo wiem że chciałby kompleksowej przeróbki na wysokim poziomie. Sądze jednak że w chwili rozpędzania ma w myślach już wrzący płyn hamulcowy, płonące klocki oraz swoją narzeczoną i zbliające się wesele, dzięki czemu krzywda mu się nie stanie i na pewno jak uzbiera trochę zaskurniaków to będzie dłubał dalej ... poza tym podczas przyzwyczajania się do takiej mocy wskazany jest respekt do pedału gazu.
Ja jestem wariat i jakbym miał 4 tysie i Mpowera na allegro to bym je włożył w M20 bo po prostu kocham dłubac silnik i chce się udoskonalac w tym rzemiośle żeby tak jak całe ///Motorsport wyciągać zajefajne moce z litra w wolnossących.
Łukasz powiedz jak się sprawuje skrzynia biegów bo miałem o niej mieszane uczucia Synchronizatory, luz wybieraka itp. Aha i kiedy orientacyjnie byś skoczył na hamownię?
slawo - 2005-07-20, 19:24
| sarna1 napisał/a: | hehe Lukasz ja widze teraz po swojej beci ze na mokrym bez szperunku to nie jazda - dodajesz gazu i tylko slyszysz sz......... i auto nie jedzie na szperze przynajmniej by ladnie tanczylo...ja juz zaczelem szuakc szpery ale ta ktora mam na oku ma przelozenie 2.93 ale moze jak znajde chwile ta ja zaloze i zobacze jak sie bedzie jezdzilo - a biegi mam podobnie - na II ok 90. |
jak masz 2.93 to ja chce daj znac jakbys zrezygnowal,do Ety bedzie idealne
Rafał - 2005-07-20, 23:30
duchPW - 2005-07-21, 00:35
no, no - jus sam napis robi miłe wrażenie, ale ja chcem tego posłuchać 8)
Rafał - 2005-07-21, 00:38
pracuje pieknie !
LUKAS - 2005-07-21, 08:47
Wygląda ciekawie
Niemogę się doczekać kiedy go obejżę i zobaczę jak to jeździ
TABLICE
Pamietaj że to jest OT...
Łukasz - 2005-07-21, 09:33
Rafał dzięki za foty , a gdzie nasze obuwie sportowe marki Adidas i pałka, która zawsze spoczywa obok mojego fotela 8) , żeby było już tak po Beemkowemu naprawdę 8) ?
Wczoraj Rafał z Bajką wpadli popatrzeć, a nawet ich trochę przewiozłem , Bajce sie podobało, a Rafałowi siedzenie na fotelu pasażera i brak zupełny kontroli - nie bardzo. Nie bujalliśmy jej za bardzo, bo hamulce na tą moc - niestety za słabe Dość szybko na pustej obwodnicy pogoniliśmy 2 paki na 4 biegu i na tym się skończyło
Smash, fakt jestem pedantem i najchętniej to bym ja tak kompleksowo - KOMPLEKSOWO dopieścił, ale muszę chwilkę poczekać, bo szefowa nie rozumie, że potrzebna mi z powodu nowego cacka podwyżka
Skrzynia chodzi juz jak najbardziej dobrze, nie ma luzów i nie zgrzyta - Chłopcy z Ostroroga ją wyremontowali.
Taaak, jak cisnę w pedał to mam w głowie to wszystko(gotujace płyny, hamulce, wesele ) o czym pisze Smash , fakt....
Ale spalanie cały czas jest w miarę rozsądne - jak na ten motor oczywiście - za 50 pln robię 100 kilometrów....
Bajka - 2005-07-21, 10:03
| Łukasz napisał/a: | a gdzie nasze obuwie sportowe marki Adidas i pałka, która zawsze spoczywa obok mojego fotela 8) , żeby było już tak po Beemkowemu naprawdę 8) ?
Wczoraj Rafał z Bajką wpadli popatrzeć, a nawet ich trochę przewiozłem , Bajce sie podobało, a Rafałowi siedzenie na fotelu pasażera i brak zupełny kontroli - nie bardzo. .... |
ja już fotę adidasów i palki mam jako tapetke ustawioną
to fakt, że mi się podobało, a skoro Rafał tak narzekał to odzywaj się teraz do mnie jak będziesz miał chwilkę wolnego i chciał pozwiedzać okolicę BMW mit Hartge 8)
korzuch - 2005-07-21, 11:05
yo!
A czyje to smierdzące adidasy
pozdro
Bajka - 2005-07-21, 11:10
no jak to czyje?? Rafała!! a żebyś wiedział jak śmierdzą....
teraz Łukasz (po wczorajszej wizycie Rafała) będzie pewnie chciał sprzedać autko
Bajka - 2005-07-21, 12:26
ejjjjjjjjjj
sa calkowicie nowe !!!!!!!!!!!!!
Łukasz - 2005-07-21, 12:28
Proszę o powrót do tematu lub założenie nowego o butach.
Rafał - 2005-07-21, 12:31
| Bajka napisał/a: | ejjjjjjjjjj
sa calkowicie nowe !!!!!!!!!!!!! |
upsss to mialem napisac od siebie a wyszlo ze napisalem od bajki hehhehe
o TYCH butach temat juz jest :
http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=7777
Łukasz - 2005-07-21, 12:34
ok ja tylko udawałem groźnego
MARAS - 2005-07-21, 22:09
| Baur napisał/a: | | Pioter, wszystrki skrzynie manualne w BMW sa firmy getrac, bo to świetna firma z wyścigowym rodowodem. Rozóżnić więc możemy oznaczeniem skrzyni, nie firmy. Tylko automaty w beemce sa firmy ZF. |
Mylisz sie kolego nawet wyjmowałem z e-30 320 manualna ZF i znalazłem drugą taka sama wiec odpadła reperacja i jest ona do dzisiaj w tym samochodzie.
a pozatym sam jestem ciekaw jak to chodzi gratuluje udanego przeszczepu ... może za jakis czas ktoś przeszczepi jakieś mpower do zwykłej budy.... ... była Alpina teraz Hartge będzie może powstanie kolejny jeżdziec burzy... ciekawy ten nasz klubik
pozdro Maras
KotSylwester - 2005-07-22, 06:38
Proponuję założyć Klub Profesjonalnych Wkładaczy
A hasło :
"Wkładamy duże w małe"
"Eksperymentujemy z wkładaniem"
tudzież:
"Pokaż nam co masz a jak się popieści to się na pewno zmieści"
:D:D:D::D
slawo - 2005-07-22, 09:51
hihih alez bym was rozwalil jakbym zamiast ety wlozyl jakies m10 hihiih
bedziesz w Borsku zeby zobaczyc Twoja slicznotke na zywo?
Łukasz - 2005-07-22, 09:54
kciało by się do Borska, ale nie wiem, czy sianko pozwoli, bo to trochę jednak jest z Otwocka, a w sierpniu jeszcze wypadam nią nad morze, przy spalaniu srednim 11/100 km nietrudno policzyć, że tanio nie jest......
slawo - 2005-07-22, 09:58
wachy niestety troche idzie,do tego obecne ceny zupy....
jednak byloby fajnie obejrzec na zywo potworka
Baur - 2005-07-22, 14:10
Ok. Maras, w takim razie przepraszam za wprowadzenie w błąd. Ja majac do tej pory m10, m20, m40. m42 i pracując przy wielu innych nie spotkałem się poprostu z manualnym ZF.
Apropo Hartge... czy bede miał przyjemność objechać ten sprzęt na torze pod Kielcami ? No bo ze jest niby mocne, to wiemy, ale zobaczymy czy jest szybkie
Łukasz - 2005-07-22, 14:16
Jak zrobię coś z zawiasem, bo biorąc pod uwagę aktualny - jego specyfikacja torowa jest raczej niedostępna
Przypominam, ze aktualnie Hartge jeździ na seryjnym zawiasie, który jest ok, ale nie do szaleństw.
W tym momencie Jeździec Burzy może być co najwyżej Mistrzem Prostej , choc i to niezbyt pewne, bo jest mocny, ale czy szybki
Baur - 2005-07-22, 14:22
No to trzeba się szkolić w jeżdzie Panie Burza !! Na torze najlepiej. Żeby nie było muki !
KotSylwester - 2005-07-22, 14:44
Łukasz Ty sie nie wymiguj przed torem, coś wieść niesie że Twoj seria zawias to Koni...:D
Łukasz - 2005-07-22, 20:35
Koni tam u mnie dostatek na szczęście
Koni, Koni, tylko po prostu nie sportowe, seria czerwona, special, z 3 stopniową regulacją.
Przynajmniej jakoś narazie idzie mi trzymanie kiery na wprost, skręcanie nieco gorzej, do palenia gumy i boków jeszcze nie doszedłem.
VinCent318iS - 2005-07-22, 21:37
jakies foteczki wrzuć naprawde mam respect dla ludzi co dłubią i to z dobrym skutkiem przy samochodach. POZDRO i dużo zadowolenia z jazdy
Piotrek - 2005-07-23, 00:34
| VinCent318iS napisał/a: | | jakies foteczki wrzuć naprawde mam respect dla ludzi co dłubią i to z dobrym skutkiem przy samochodach. POZDRO i dużo zadowolenia z jazdy |
własnie, zapodaj foty,pooglądamy
SmasherE30 - 2005-07-23, 00:49
no foty są kilka postów wyżej ciemniaki
Piotrek - 2005-07-23, 00:55
przepraszam , znalazłem ,wygląda fajnie ,ciekawe jak to brzmi a jeszcze ciekawsze jak to jeżdzi
RoboCop - 2005-07-23, 01:13
ale pod klapą brakuje mu tego co ja mam pod swoją:
ROZPÓRKI HARTGE
ps. nie do sprzedania
SmasherE30 - 2005-07-23, 01:57
przmi głęboko ... jak Eta (silnik)
wydech ... nie wiem jak teraz ale w orginalnej budzie z tamtejszym wydechem (przelot na 2 i ulter przelotowy) grzmiał i chuczał ... jak m20 z przelotowym wydechem
ale wciśniecie gazu to jak grzmot
Pawel-e30 - 2005-07-23, 10:45
| SmasherE30 napisał/a: | | narzeczoną i zbliające się wesele, ? |
Łukasz dawaj znać kiedy to będzie to jakąś łoponke z tej okazji spalimy
| Baur napisał/a: | | Ojojoj.. Po pierwsze w deszczu nawet is szaleje do 3 biegu (Paweł e30 odbywał ze mna jazdy testowe w takich warunkach i działy sie cuda jakby miał z 300km) . |
No dobra żeby nie było... KOMBIACZKA Baura faktycznie na makroje nawierzchwni jest wsciekła i lata od krawężnika do krawęznika pełnymi bokami
Łukasz a jak tobie wychodzi latanie boakmi??
Zbierasz już łoponkii na utylizacje skarpety??
Ps. Bajka ostatnia fotka jest mistrzowska
Łukasz - 2005-07-23, 12:09
Latanie bokami wiąże się niestety - tu wyjdę na Szkota - nie tylko z radochą.....Niestety to też paliwo, które przy deptaniu chyba wyparowywuje ( o oponach i zawieszeniu już nie mówię), a ja jak już wspomniałem - w tym momencie , na tą chwilę serdecznie mam dość wydawania kasy na samochód, bo chciałbym jeszcze gdzieś z panną wyjechać. A to w w jakim tempie kasa znika.....
To jak samochód jeździ jest jednak dużym pocieszeniem i jak wsiadam, to zapominam o tych p... problemach.
Zdjęć będzie wiecej, w tym momencie nie mogę nic zrobić, bo mi aparat wylądował w serwisie.
P.S Rozpórka Hartge by się przydała.....Ale jakaś tam napewno niedługo zawita.
KotSylwester - 2005-07-25, 08:31
Heheh Łukasz podjedź to zrbimy pare foteczek u mnie;)
Nie wiesz kiedy nasi kochani milusińscy mechanicy wracają z @#%Y$# urlopu??
Baur - 2005-07-26, 12:34
Ależ to popularny temat.... gumy nie pali, bokami nie chodzi, to chyba nie HARTGE
Paweł napisał:
No dobra żeby nie było... KOMBIACZKA Baura faktycznie na makroje nawierzchwni jest wsciekła i lata od krawężnika do krawęznika pełnymi bokami
Az nie moge uwierzyć....
duchPW - 2005-07-28, 16:33
no to mialem okazję zakosztować Hartge - co do mocy się nie wypowiadam, bo nie chciałem koledze katować auta (tzn chciałem, ale nie miałem sumienia) jednak przy zbyt mocnym wciśnięcu gazu podczas jazdy na I i II biegu zapiszczeć potrafi, a co się tyczy dźwięku, to poezja - jak na razie, to chyba jeden z najładniej brzmiących silników bmw jakie słyszałem (a słyszałem już chyba ze 3)
nokerman - 2005-07-29, 09:07
| Pioter_W napisał/a: | | .... a co się tyczy dźwięku, to poezja - jak na razie, to chyba jeden z najładniej brzmiących silników bmw jakie słyszałem (a słyszałem już chyba ze 3) |
co do brzmienia wydechu ... 8) to dla mnie poezją była jazda na zlocie w tarnowie obok furki Arniego tak koło 60km/h
Ten potworek bulgocze jak amerykański PowerBoat - przeszywa mózg na wskroś - i czuć drzemiącą w nim moc
Łukasz - 2005-07-29, 09:48
Zdjęcia komory z Hartge :
http://img164.imageshack....rtge002m3wo.jpg
http://img164.imageshack....rtge005m4nl.jpg
Bajka - 2005-07-29, 10:08
Ale tu jest tylko autko, a gdzie ja i Paulina??????????????????????
korzuch - 2005-07-29, 10:11
yo!
Chodzi o murzynki?
pozdro
Bajka - 2005-07-29, 10:36
ty yo!
murzynek to będziesz miał jak ci mama zrobi, a mi to chodzi o piekne foty wspaniałej bajeczki
landcar - 2005-12-30, 16:49 Temat postu: MOC BYLES MOZE TYM CUDEM NA HOMOWNI?????
cinek_sw - 2005-12-30, 19:09
oooooo oświerzamy odświerzamy jak dobrze pamiętam to narazie na hamownie nie zawitał Łuki ale wszystko przed Nim
RoboCop - 2005-12-31, 01:14
byłem pewien, że dekiel z Twojego silnika ma mój koleś - ale to widocznie nie z tego,bo Ty masz- to ciekawe gdzie on zapodział reszte ...
Łukasz - 2005-12-31, 17:31
, na hamowni nie był, ale naprawdę daje radę.
Ten dekiel Robert jest cały czas u mjenia
Pozdro hopaki 8)
Shabu - 2006-01-02, 10:14 Temat postu: no i pięknie:) hehe:) serdeczne gratulacje bo jest czego gratulować i jest się z czego cieszyć.
"gania jak szalona" - dobre okreslenie i jak najbardziej adekwatne.
co do zawieszenia i układu hamulcowego.. to hmm.. chyba sam wiesz najlepiej że w takim układzie musisz to jak najszybciej wymienić więc nie bedę się wymądrzał
pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję
cinek_sw - 2006-01-05, 16:19
co do hebli to łukasz chyba jest na etapie wdrażania w sumie to własnie Łukasz jak tam heble ??są już
Łukasz - 2006-01-05, 18:37
Wdrażam, wdrażam.....
Biały - 2006-04-09, 11:28
Łukasz masz może gdzieś jeszcze zdjęcia tej beemki z której pochodzi Twój silnik? Chodzi mi o zdjęcie gdzie widac progi gdyż mam je a nie są mi potrzebne i chciałem wystawić na allegro. Pozdrawiam i z góry dzięki. Moj mail jako coś to Dragosani83@interia.pl
Arczi e30 - 2006-04-09, 12:26
moge dac takie fotki .... lepszych niemam, ale progi widać ....
Gohan - 2006-04-12, 11:01
wow dopiero teraz zauwazylem super projekt )
mozesz podac jakie osiagi ma teraz Twoja BMW ?:>
puz - 2006-04-12, 12:39
Z tego co obserwuje forum osiągi tego Hartge to wielka niewiadoma
Łukasz - 2006-04-12, 14:46
Jako, że nie był sprawdzony na hamowni, to nie ma konkretów. Jedynie vmax na autostradzie -240km/h(ale dyfer jest długi, więc nic dziwnego)
Patrząc na porównanie z innymi autami to przyspieszenie powinno oscylować wokół jakiś 7.5-7.8 sekundy do 100km/h (ale realne, nie G-techowe ).
Na forum jest kilka osób, które bądź przez zazdrość, bądź przez złośliwość, bądź przez inne nieokreślone pobudki zarzucają różne rzeczy autu.
Jest też kilka obiektywnych osób, które auto, widziały, jeździły i nie wątpią w całkiem niezły potencjał motoru.
Ma małe braki (dość długa droga hamowania z wysokich prędkości - czyli bębny na tyle).
W niedługim czasie auto dostanie tarcze na tył ( w końcu), szperę i zostanie przebadane w kwestii przyspieszenia na profesjonalnym sprzęcie do pomiarów przyspieszenia - aparaturze Racelogic.
Pozdrawiam
urbi - 2006-04-12, 22:27
juz pozadek i nie zasmiecac !
jesli ktos cos napisze jeszcze raz nie na temat dostanie ostrzezenie
Menel - 2006-04-12, 23:34
buaahahahha urbi pogromca forum
łukasz, znalazlem niezly kąsek dla ciebie. ja bym sie nawet nie namyslal. koles chyba nie wie ze sprzedaje HARTGE 16" (albo ala hartge) sam bym je kupil jak zwykle na handel ale mialem nie spodziewane wydatki w tym tygodniu
tylko link zgubilem ale sa w "nowych" za 800zl
a tak wygladaja oryginalne wiec roznicy nie widac
Łukasz - 2006-04-12, 23:41
Nie są złe, ale wiesz, że maluję fele według Twych wskazań
Mimo wszystko ciut się różnią....
Ale a la Hartge może mieć a la fele, prawda?
Menel - 2006-04-12, 23:46
no jasne..wlasnie o to mi chodzi co napisales pasuje jak ulal jedno do drugiego
poza tym pomysl z malowanymi bbsami na magnez tez pomysl zajefajny.jeszcze beda z ciebie ludzie
--==maly==-- - 2006-04-12, 23:46
Ja tam nie widze różnicy.
Menel - 2006-04-12, 23:48
jak nie widac roznicy to po co przeplacac
ps. tez nie widze. znaczek na drukarce sie zrobi
urbi - 2006-04-13, 11:57
ale to jest 16 cali ... a wiecie co Lukasz twierdzi o 16 calach
a tak pozatym to slicznie wyglada ta hartge co zapodal menel !
Lukasz zrob tak swoja
misza - 2006-04-13, 14:34
elo a moze czas odświezyc temat jakimis fotami bylo by ciekawie
Łukasz - 2006-04-13, 14:35
Foty po Świętach, jak założę felgi
Menel - 2006-04-15, 22:02
znowu sie pojawilo cos w stylu hartge
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=98723765
wklejam tu bo jesli chodzi o marke to od razu jest kojazona z lukaszem wiec i z tym tematem o jego smigielku
Arczi e30 - 2006-04-16, 08:07
Widziałem konretnie te felgi na zywo ... super wyglad, sprzedawałem temu gosciowi zderzaki Hartge do waskiej lampy ....
Łukasz - 2006-04-20, 23:29
usuwam bo budzą za dużo emocji, moich przede wszystkim.
KotSylwester - 2006-04-20, 23:36
może wrzuć foteczki robione za dnia... i polakieruj łby śrub i wyczyść oponki
Tomek3er - 2006-04-20, 23:40
doładnie przynjamniej nabłyszcz czyms opony
korzuch - 2006-04-20, 23:40
yo!
Opony zimówki czy letnie
pozdro
Menel - 2006-04-20, 23:54
no nie..ale kooza ..gleba min jeszcze ze 20 mm. miales sprzedac te Mc wiesprogi i nadak siedza( wies tylko do szerokiej,do waskiej pasuja) i cos za czarne ci wyszly ale i tak lepsze niz srebrne.
urbi - 2006-04-20, 23:55
spoko
porob zdjecia za dnia
no i odwazniki mogli ci pozakladac wewnatrz felgi a nie dowalili na wierzchu ! pasuje jak piesc do nosa !
Sobek - 2006-04-21, 00:03
| urbi napisał/a: | spoko
porob zdjecia za dnia
no i odwazniki mogli ci pozakladac wewnatrz felgi a nie dowalili na wierzchu ! pasuje jak piesc do nosa ! |
Wow wyglada extra zrob cos z tymi srubami
Łukasz - 2006-04-21, 00:04
foty robione na gorąco i stąd takie efekty, oponki letnie przód goodyear eagle, ale 195/60/15 niestety....
progi pójdą precz, jakoś ich zdjąć nie mam czasu....
A z seryjnymi sprężynami no to jest dość wysoko.
Fakt, ciężarki powinny być od środka.
--==maly==-- - 2006-04-21, 00:07
Pomaluj czymś piaste strasznie ruda jest.
--==maly==-- - 2006-04-21, 01:24
Do takich felg musi byc niska opona i niski zawias i będzie dobrze wyglądać.
Arczi e30 - 2006-04-21, 07:33
| KotSylwester napisał/a: | może wrzuć foteczki robione za dnia... i polakieruj łby śrub i wyczyść oponki |
pewnie zrób fotki w dzień bo teraz do cienko widac i lampa aparatu odbija sie od lakieru felg ... zrób za dnia
po za tym łukasz na allegro jest licznik Hartge, sprzedaje go gość któremu ja go sprzedałem ... dał mi za niego 350zł ... nie wiem za ile pósci
Lord Lukasz - 2006-04-21, 08:13
No te lekko skorodowane sroby od kół troche sie gryzą z felgami pozatym to jest czarny z połyskiem ? czy aparat taki efekt zrobił, tak czy tak mat byłby lepszy bo z połyskiem świecą sie zabardzo i wogule wg. mnie zabardzo hardcorowo to wygląda, ja bym widział w tym aucie faktycznie takie hartg-owe felgi jak chłopaki linki wklejają wyżej.
Łukasz - 2006-04-21, 09:13
Fele są hardcorowe i o to chodziło, zdjęcia póki co usunięte, jak zrobie lepsze wkleję spowrotem, bo to hańba dla fotografa takie foty.
Lakier się błyszczy , ale dzięki temu wszelki brud będzie łatwy do usunięcia. Z matem lekko by nie było.
Lakier pochodzi z palety "TIRowe" - lakier do ciężarówek - najbardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne, jest gruby i są go 2 warstwy.
Pozdrowienia
misza - 2006-04-21, 14:55
| Łukasz napisał/a: | Foty po Świętach, jak założę felgi |
nie chce byc nachalny ale swieta to dawnooo byly a fotek ni grama...
Adi - 2006-04-21, 15:08
| misza napisał/a: | | Łukasz napisał/a: | Foty po Świętach, jak założę felgi |
nie chce byc nachalny ale swieta to dawnooo byly a fotek ni grama... |
fotki jakieś były chyba dziś ale mi też nie udało się załapać
Arczi e30 - 2006-04-22, 07:46
Łukasz zrobił fotki w nocy .... i zdjecia dość kiepsko wyszły ... po komentarzu forumowicza rolnika .... usunął fotki ... chyba sie obraził i nie lubi krytyki
Pawel-e30 - 2006-04-22, 08:26
| Arczi e30 napisał/a: | chyba sie obraził i nie lubi krytyki |
Łukasz lubi tylko innych krytykować
Felgi chyba trzeba w realu obejżeć żeby się do nich przekonać
szkoda Łukasz że nie zrobiłeś polerki rantów dbasz o auto to nie miał być problemów z utrzymaniem felg po polerce 8)
Rafał - 2006-04-22, 15:24
widzalem te fele sa niezle mimo kiepskiego et
a co do koloru to kwestja gustu
tylko wulkanizator psita nabił na nie odwazniki do alu te powlekane szare na rant zamiast zrobic program z ciezarkiem klejonym od wewnatrz ze nie wspomnie o ukrytym ciezarku (za szprychą)
lukasz ile dales za lakierowanie ? hehhe
ps: ciemna noc ,carna locha szeroki bierznik
w srodku jeden,drugi,trzeci rzeżnik ..........
misza - 2006-04-22, 16:04
to jaki sens ma ten temat na 11 stronach jak nic Łukasz nie pokazal, mysle ze wszyscy lubia ogladac bawarki, taki duzy a tak sie boi krytyki boshe wklej jakies foty nie badz ***** jezdzic po wszystkim i wszystkich potrafisz a fot sam nie wkleisz czego sie tu bac? to przez to ze powiedzialem ze felgi wygladaja jak kupa? tamto zdjecie tez usuneles a chcialem je zobaczyc jeszcze raz..... tylko sienie obraz bo tego nie zniose... pozdro
sarna1 - 2006-04-22, 22:56
Lukasz dawaj fotki ale w dzien jutro ma byc ladna pogoda wiec pstrykaj
KotSylwester - 2006-05-09, 06:22
Łukasz, jak praca nad kółkami? Jeżeli chciałbyś zmienić koncepcję to w Józefowie na 3go maja stoi czerwone e30 na BBS grafit+srebrny. Ale chyba 14".
Pozdrawiam
Łukasz - 2006-05-09, 09:44
Jak już wspomniałem - koncepcja czarnych felg zostaje, bo mi sie po prostu podoba, nowe zaciski od wentyli zostaną także polakierowane na czarno, nacinane tarcze A T E 280mm będą podczas jazdy bardzo fajnie spod tych felg wyglądały.
Baur - 2006-05-09, 12:16
Sorki a mógłbym te felgi zobaczyć ? Bo ciekawy temat a zdjęć brak ! Łukasz wklej zdjęcia !
Baur - 2006-05-09, 19:40
| Łukasz napisał/a: | | Jak już wspomniałem - koncepcja czarnych felg zostaje, bo mi sie po prostu podoba, nowe zaciski od wentyli zostaną także polakierowane na czarno, nacinane tarcze A T E 280mm będą podczas jazdy bardzo fajnie spod tych felg wyglądały. |
Łukasz - a jakie klocki dajesz do tych ATE power disców ? No
i chyba raczej masz tarcze 260mm nie 280mm.
Łukasz - 2006-05-09, 22:07
EBC Green Stuff do ATE powerdisc
Udoskonalone w nową formułę V4 klocki hamulcowe serii GREEN STUFF ustanawiają nowy standard, według którego osądzani są inni producenci klocków sportowych. Domieszki włókien nieżelaznych i innych dodatków z najnowszych dostępnych technologii, podniosło wydajność tych klocków, oraz wydłużyło ich żywotność od 100% do 200%. Podczas gdy zapylanie może być teraz uważane za „poniżej średniej” (dużo mniejsze niż w większości oryginalnych klocków hamulcowych), wydajność i siła hamowania tych klocków zachwyci każdego użytkownika szybkich samochodów sportowych. Klocki Greenstuff są używane w mistrzostwach świata Ginetta w Wielkiej Brytanii od roku 1998, w mistrzostwach świata formuły 600 w latach 1997,1998,1999,2000,2001 aż do dziś! Zgodność z normą Reg90 oraz bardzo wysoka górna granica temperatury pracy 650OC powoduje, że klocki GREEN STUFF V4 nie są tylko unikalnym rozwiązaniem zgodnym z normą Reg90 , ale również zapewniają doskonałą siłę hamowania już od zimnych hamulców! Ponadto są przyjazne dla tarcz hamulcowych redukując temperaturę ich pracy o około 100-150OC, co powoduje znaczną redukcję zniekształceń.
[ Dodano: Sro Maj 10, 2006 10:01 pm ]
new foty czarnej szmaty:
http://img110.imageshack....imgp57190gy.jpg
http://img99.imageshack.u...imgp57229jr.jpg
http://img99.imageshack.u...imgp57325ij.jpg
http://img99.imageshack.u...imgp57358ml.jpg
http://img99.imageshack.u...imgp57383hn.jpg
http://img107.imageshack....imgp57406go.jpg
http://img107.imageshack....imgp57472wb.jpg
http://img107.imageshack....imgp57492wl.jpg
http://img107.imageshack....imgp57502xx.jpg
http://img225.imageshack....imgp57542ab.jpg
urbi - 2006-05-10, 22:53
kocham ogladac foty na ktorych nic nie widac ........ dzwona miales ze nie chciales pokazac auta czy juz sie do reszty rozlecialo ?
Urbi jesteś modem chyba?.....
korzuch - 2006-05-10, 23:03
yo!
Fajne foty kozak i german na maxa a co to za gościu z ta pizzą
pozdro
kamil.k - 2006-05-11, 09:27
co za zdjecia - nic na nich nie widac jesli chodzi o samochod ;widac fotele ,kierownice ,dekiel,barany i naklejke hartgje
felg mozna powiedziec ze wcale nie widac - kawalek tylko ...
co to jest
http://img107.imageshack....imgp57502xx.jpg
zrob fotki auta z zewnatrz - no chyba ze nie mozesz
Łukasz - 2006-05-11, 09:37
diabeł tkwi w szczegółach, więc pokazałem kilka 8)
Nie zawsze trzeba jak "krowie na rowie"
niedługo coś dorzucę.
misza - 2006-05-11, 10:58
hehehhe otwieram zdjecia po koleij i juz mysle sobie zobacze to twoje H26s w calej okazalosci..... no nie powiem szczeguliki sa naprawde spoko kiera fotele motor barany a nawet te tarcze fajnie ponacinane ale pokaz ja cala mam cie blagac
Łukasz - 2006-05-11, 11:02
Cała w piątek lub po łikendzie.
Pozdrawiam
P.S to tylko E30 z wswapowanym tym właśnie motorem, niestety nigdy nie będzie to oryginał Hartge H26s , ale trzeba sie cieszyć z tego co się ma.
Arczi e30 - 2006-05-11, 15:03
| Łukasz napisał/a: | Cała w piątek lub po łikendzie.
Pozdrawiam
P.S to tylko E30 z wswapowanym tym właśnie motorem, niestety nigdy nie będzie to oryginał Hartge H26s , ale trzeba sie cieszyć z tego co się ma. |
Orginał Hartge jesli juz sie trafi ... w e30 to koszytuje mniej wiecej tylko co Alpina .. od 50tys w góre zaleznie od stanu i wersji ... Hartge jest jednak jeszcze żadsze niz Alpina .... a motor który ma Łukasz, ktory zreszta pochodził z mojego auta ( też nieorginalnego Hartge) jest super .... ale bez reszty ... jest tylko swapem ... Łukaszu pokaz ta swoja e30-tke wszystkim ... nie jest taka zła
Łukasz - 2006-05-11, 16:39
Gdybym wygrał w totka od razu rozpocząłbym poszukiwania takiego auta za granicą - czy to byłoby H26s, czy H 27, H 35 czy może nawet H35 24(330KM) - nieważne, Hartge był i jest tunerem nie opierającym sie tylko na bodykicie, ale na kompleksowych przeróbkach całego auta....
Arczi e30 - 2006-05-11, 18:26
| Łukasz napisał/a: | | może nawet H35 24(330KM) - nieważne, Hartge był i jest tunerem nie opierającym sie tylko na bodykicie, ale na kompleksowych przeróbkach całego auta.... |
o tak H35-24 .... nieokiełznana moc + buda M3 e30...
cos mi sie kiedsy obilo o uszy ze sprzedano tylko 40-iles sztuk z czego wiekszosc poszło do celów sportowych....
slawo - 2006-05-11, 23:01
zajebiste ujecia!!!!!
uwielbiam takie fotki
Kaczor - 2006-05-12, 10:54
Fotki spox , ale czekamy na całość...
sybir - 2006-05-12, 11:09
Fajne fotki, byłeś na hamowni?
sie ma
Łukasz - 2006-05-12, 11:18
jeszcze nie, w najbliższym czasie sprawdzę auto Racelogic'iem, co będzie bardziej miarodajne.
Przyspieszenie (do różnych prędkości), elastyczność itp.
Racelogic jest profesjonalnym i w pełni wiarygodnym (używanym do testów w pismach motoryzacyjnych) sprzętem.
sybir - 2006-05-12, 12:35
A jak to wygłada i jak i gdzie się to mierzy?
sie ma
Łukasz - 2006-05-12, 13:13
Jest nieduże, umieszcza sie w srodku auta, przy szybie for example, a działa w uproszczeniu na zasadzie pomiarów bardzo dokładnych współrzędnych geograficznych, tym sposobem może zmierzyć prędkość, przyspieszenie, elastyczność, przeciążenia na zakrętach...
sybir - 2006-05-12, 13:52
Racelogic to nazwa firmy która dostarcza m.in. system kontroli trakcji
do bolidów F1. Gdzie będziesz mierzył? Jest jakaś firma w Wawie która
się tym zajmuje?
sie ma
Łukasz - 2006-05-12, 14:04
nie, wychodzone znajomości w piśmie motoryzacyjnym.
sybir - 2006-05-12, 14:46
aha
sie ma
RoboCop - 2006-05-12, 15:54
| slawo napisał/a: | zajebiste ujecia!!!!!
uwielbiam takie fotki |
fajne (przecież Łukasz to fotograf-ik ), tylko, że mogłoby cos więcej widać...
ale to co pokazał, też niezłe...
pzdr
ps.zauważyłem, ze coraz więcej forumowiczów pokazuje swoje auta, jakby chciało pokazać kunszt fotograficzny zamiast aut
sybir - 2006-05-12, 16:20
| RoboCop napisał/a: |
ps.zauważyłem, ze coraz więcej forumowiczów pokazuje swoje auta, jakby chciało pokazać kunszt fotograficzny zamiast aut |
Jak ktoś umie zrobić dobre foty to nie widzę w tym nic złego wręcz
przeciwnie. Wolałbyś obpstrykane auto z każej strony
(przód, tył, bok prawy i bok lewy)?
sorry za OT
sie ma
Rafał - 2006-05-12, 17:02
w całosci to sobie mozna pstrykać byle szpachle hehe
a hartge trzeba ze smaczkiem
najwazniejsze sa detale:
pieknie odstajacy lewy blotnik,rdzawe plamki na bachu,nadpeknieta tylna szyba,slady po pracy migomatem na slupku i sliczne 4 zostawiane ślady
pozdro
Łukasz - 2006-05-20, 13:52
Dziś została założona w końcu szpera 3.73.
Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić, bo jeździ się nieco inaczej, choćby zakręcając i dodając gazu
NA zakrętach jest niebo lepiej, a jak otworzę szybę - bo zaczęły się gorące dni - to mógłbym tego wkręcajacego się ryku słuchać i słuchać
Haman, czyli mój mechanior powiedział, że jakbym chciał teraz sprzedać auto to on jest pierwszy
Jest też nowa fabrycznie chłodnica od szerokiej lampy z kompletem mocowań, węży i zbiorniczkiem wyrównawczym po stronie kierowcy.
Poprzednie mocowanie na "drut" i zbiorniczek po prawej i w ogóle cały system chłodniczy montowany zawodowo przez speców-mechaników poszedł na śmietnik.
Lord Lukasz - 2006-05-20, 20:04
Zawias masz dalej seryjny ? jak tak to faktycznie niezapomniane muszą być przeżycia na zakrętach ze szperą
kamil.k - 2006-05-20, 21:32
| Łukasz napisał/a: | Dziś została założona w końcu szpera 3.73.
Nie mogę się jeszcze przyzwyczaić, bo jeździ się nieco inaczej, choćby zakręcając i dodając gazu
NA zakrętach jest niebo lepiej, a jak otworzę szybę - bo zaczęły się gorące dni - to mógłbym tego wkręcajacego się ryku słuchać i słuchać
|
mozes rozwinac to o tych zakretach bo nie bardzo wiem o co chodzi - kazdy zakret lecisz bokiem - chyba nie
z czystej ciekawosci - ile kosztowala szpera
Łukasz - 2006-05-20, 21:40
Nieee, generalnie chodzi o to, że inaczej zachowuje się auto, po prostu czuć, że przy trochę (tylko trochę ) mocniejszym wyjściu z zakrętu (nie daj boże pozostałości po deszczu) chciałoby lecieć bokiem (czego narazie nie robię, bo nie mam drugich opon )
Poza tym dużo lepiej na suchym auto trzyma się w zakręcie.
Kwestię ceny pominąć muszę ze względów obiektywnych.
urbi - 2006-05-21, 01:09
temat zamykam na prosbe Lukasza
|
|