Witam mam problem z BMW E30 2.0 LPG 1991r Faluje mi na obrotach?? Czyściłem Krokowy Wymieniłem Przepływomierz i to samo Nie mam pojęcia co to może być
koledzy u mnie tylko faluje jak jest silnik zimny i jak np jak jade wcisnę sprzęgło i spada do 500 potem wskakuje już na 800 i trzyma.
byłem na kompie i wszystko ok.
jak odłącze silnik krokowy i przepływkę na benzynie to obroty falują, na gazie po odłączeniu wzrastają i trymają równo.
dodam że na zimnym faluje raczej tylko na LpG.
nie mam już głowy na to.
autko nie strzela, idzie do odcięcia bez problemów, spalanie też ok.
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 14 Pa¼ 2008 Sk±d: ÅšWIERÅ»E GÓRNE
Wys³any: 2010-03-29, 20:56
Z tym samym problemem ja borykam sie w mojej m20b25
odczucie jest takiego jakby auto zalewało się,smierdzi paliwem i trzęsie budą(posiadam tylko bp) lecz jeździła na gazie wczesniej) jeżeli dojdziesz daj znać...pozdrawiam
_________________ "LICZY SIĘ PRĘDKOŚĆ I RYZYKO"
Ostatnio zmieniony przez norb 2010-03-29, 20:56, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 22 Sie 2009 Sk±d: BÄ™dzin (slÄ…skie)
Wys³any: 2010-03-29, 21:31
jesli to falowanie to praca silnika jak na sportowym walku rozrzadu - tzn faluje i rusza buda rytmicznie to jesli te rzeczy wymieniliscie to sprawdzcie dokladnie gume od przeplywki do kolektroa ssacego (to kolano) dokladnie znaczy wyjac i na stole obejrzec i porozciagac z kazdej strony. U mnie ta guma pekla na tych zwojach (nic nie bylo widac) kapnalem sie dopiero jak zlapalem za nia i auto zaczelo normalnie chodzic.
_________________ E30 Touring - project in progress - sprzedane
E30 Coupe - dupowozik
Z3 Roadster - lansowozik
Pomóg³: 8 razy Do³±czy³: 01 Kwi 2004 Sk±d: Szczecinek
Wys³any: 2010-03-29, 21:58
venom napisa³/a:
jesli to falowanie to praca silnika jak na sportowym walku rozrzadu - tzn faluje i rusza buda rytmicznie to jesli te rzeczy wymieniliscie to sprawdzcie dokladnie gume od przeplywki do kolektroa ssacego (to kolano) dokladnie znaczy wyjac i na stole obejrzec i porozciagac z kazdej strony. U mnie ta guma pekla na tych zwojach (nic nie bylo widac) kapnalem sie dopiero jak zlapalem za nia i auto zaczelo normalnie chodzic.
Własnie miałem to napisac, żebyście sprawdzili tego gumiaka, bo często wygląda ok, a faktycznie ssie lewiznę aż miło
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
�ukasz
Wys³any: 2010-03-30, 07:54
ja odrazu po kupnie wymieniłem tą gume bo starą miałem posklejana izolacją... a moze byc problem z uciekającym podcisnieniem i lewym powietrzem ze strony serwa??
Wys³any: 2010-03-31, 10:24
wczoraj uszczelniłem cały układ pociśnieniowy i jest lepiej auto przestało strasznie falować na ciepły i zimnym z czego się ogromnie ciesze ale mam problem z dziura przy ostrym dodawaniu gazu na biegu jałowym tak do 2,5 tys jest odczuwalna i wogóle jak przeciagam auto to jakoś dziwnie ciągnie tak jak tu napisac hhmm... przerywając coś w tym stylu...macie na to jakieś pomysły?? dzieki
Ostatnio się bawiłem z tymi dolotami. Zauważyłem, że jak falują obroty to wtedy trzęsie się klapka w przepływomierzu na dolnych. Oczywiście wszystko było szczelne. Najlepiej podłączyć inny przepływomierz i sprawdzić wtedy. Jeszcze zapłon można ustawić ale chyba w Twoim silniku się nie ustawia.
Pomóg³: 6 razy Do³±czy³: 24 Sty 2009 Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2010-04-01, 00:38
a z tym zatykaniem dolotu... to czy jak zatkam reka ten otwor co jest w puszce filtra powietrza, to silnik powinnien zgasnac ? Bo jezeli tak, to mam mega dziurawy dolot
witam. u mnie to samo. na zimnym faluje. schodzi tak nisko że prawie gaśnie, potem trochę wyżej i znowu nisko. jak się rozgrzeje to znowu ma za wysokie. czy to się jakoś reguluje ? gdzie zacząć. dopiero się uczę sam naprawiać(jak do tej pory tylko nowe auta i serwisy - no i to zrobiło się nudne - teraz postanowiłem sam powalczyć z kluczami )i zrobiłem tylko podstawową czynność - wymiana krokowego.
pozdrawiam
[ Dodano: 2010-04-01, 23:55 ]
a no i dodam że to e30 320 1988 r
Wys³any: 2010-04-02, 08:09
widze że z m20 każdy ma podobny problem... ostatnio uszczelniłem bardzo dobrze te rurki od podciśnienia co ida do przepustnicy i obroty trzyma znacznie lepiej wy tez spróbujcie...
Witam! mam następujący problem; Wymieniłem pompe paliwa i po tym zabiegu odpala za 3 razem a nie jak wczesniej od kopa. Bardzo wolno pracuje i gaśnie schodzi tak nisko az cała buda sie telepie. na gazie ok. jJak przełącze z powrotem na benzyne to sie stabilizuje .O co tu chodzi? Dodam że na benzynie da się jezdzic ale przejedzie 5km i przerywa potem znowu jedzie i tak wkołko. Pzdr
Ostatnio zmieniony przez kris385 2010-04-03, 17:16, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz
nie chcę nikogo obrazić ale na gazie to się na dłużej nie da jeździć bez problemów - tak mi się wydaje że to "kara" za profanację silników bmw. opel za to jest do tego wymarzony - i niech tak zastanie.
[ Dodano: 2010-04-02, 22:36 ]
no dobra ale co z tym falowaniem ? zebrałem już wiadomości z tego forum i wygląda to według mnie tak:
1. wymienić lub przeczyścić krokowy - czy tak?
2. Wymienić przepływomierz - czy mam rację ?
3. sprawdzić szczelność przewodów dolotowych (generalnie wszystkich) - racja?
4. Reset kompa przez wypięcie akumulatora na noc - czy tak ?
5. no i jak to wszystko nie pomoże to co dalej ?
6.
7....może jakiś obeznany w temacie kolega z forum da konkretne wytyczne naprawy chlernego problemu ?
Jak widać po postach - problem ten jest dość częsty i wielu ucieszy sensowna i wyczerpująca odpowiedź wraz z instrukcją postępowania
Już dziękuje temu co podejmie się wyzwania w tym temacie>
Pozdro
Pomóg³: 2 razy Do³±czy³: 22 Sie 2009 Sk±d: BÄ™dzin (slÄ…skie)
Wys³any: 2010-04-03, 00:39
norb napisa³/a:
wczoraj uszczelniłem cały układ pociśnieniowy i jest lepiej auto przestało strasznie falować na ciepły i zimnym z czego się ogromnie ciesze ale mam problem z dziura przy ostrym dodawaniu gazu na biegu jałowym tak do 2,5 tys jest odczuwalna i wogóle jak przeciagam auto to jakoś dziwnie ciągnie tak jak tu napisac hhmm... przerywając coś w tym stylu...macie na to jakieś pomysły?? dzieki
sprawdz przeplywke - wyjmij i wyczysc - sprawdz czy klapka porusza sie bez zaciec - czy ten plastik na przeplywce miales juz sciagany? Bo moze ktos sie tam juz bawil w regulacje...
[ Dodano: 2010-04-03, 00:41 ]
bzyko napisa³/a:
nie chcę nikogo obrazić ale na gazie to się na dłużej nie da jeździć bez problemów - tak mi się wydaje że to "kara" za profanację silników bmw. opel za to jest do tego wymarzony - i niech tak zastanie.
[ Dodano: 2010-04-02, 22:36 ]
no dobra ale co z tym falowaniem ? zebrałem już wiadomości z tego forum i wygląda to według mnie tak:
1. wymienić lub przeczyścić krokowy - czy tak?
2. Wymienić przepływomierz - czy mam rację ?
3. sprawdzić szczelność przewodów dolotowych (generalnie wszystkich) - racja?
4. Reset kompa przez wypięcie akumulatora na noc - czy tak ?
5. no i jak to wszystko nie pomoże to co dalej ?
6.
7....może jakiś obeznany w temacie kolega z forum da konkretne wytyczne naprawy chlernego problemu ?
Jak widać po postach - problem ten jest dość częsty i wielu ucieszy sensowna i wyczerpująca odpowiedź wraz z instrukcją postępowania
Już dziękuje temu co podejmie się wyzwania w tym temacie>
Pozdro
wszystko jak piszesz tylko nie ta kolejność - ja zaczalbym od tego co najmniej trafia w portfel
[ Dodano: 2010-04-03, 00:50 ]
Piotrek325 napisa³/a:
ja siÄ™ tak podepnÄ™ trochÄ™ pod temat. Ale ma moze ktos zdjecie badz filmik obrotomierza na jalowym w bardzo zdrowym M20?
Wys³any: 2010-04-11, 10:14
panowie u mnie dzieje sie coÅ› takiego z tymi obrotami
http://www.youtube.com/wa...feature=related
zobaczcie filmik... i poradźcie coś...
sprawdziłem przepływke i mam skrzywioną klapke tą w środku i oczywiście ktos juz zdejmował przykrywke z góry i całość układu uszczelniłem teflonem pzdr
Ostatnio zmieniony przez norb 2010-04-11, 10:46, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy
ja mam inny problem z m20b27 , gdy odpalam po jakichś 5-10 sekujndach silnik na wolnych obrotach chodzi nastepujaco (że tak zaprezentuje sie wokalnie )
wrrrrrrbuuuuuuwrrrrrrrbuuuuuu wrrrrrbuuuuu obroty rosną i spadają , gdy wciskam gaz wkreca sie normalnie i ogolnie śmiga dobrze , tlyko irytuje mnie to gdy stoje na światlach
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach