BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] 325ETA - ALPINWEISS - Adaasko
Autor Wiadomość
Adaasko 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
METH

Wysłany: 2012-08-24, 16:18   [E30] 325ETA - ALPINWEISS - Adaasko

Witam, niektórzy kojarzą mnie po poprzedniej 2D Lachssilber szerokiej, po sprzedaży przyszedł czas na wąską - miała być zdrowa 325i 2d w chromline - znaleść taką sztukę, jest - z moimi mozliwosciami - ciężko. Tytułem wstępu opowiem dodatkowo zabawną okolicznośc w jakiej dorwałem białą - w środę z rana z Maćkiem i Wiktorem (DZIĘKI CHŁOPY!!) pojechalismy nagraną przez to forum - 325i po swapie z M10 - złota, brazowe szybki, niestety cała malowana - ale myśle - dużego wyboru nie ma - pełni pozytywnej energii pojechaliśmy z KOŁOBRZEGU DO BRZEGU - i tak 600km pociągiem w jedną i.... 600km pociągiem w drugą, 20h w pociągu, dół jak cholera, i pomyśleli - a może sedanisko - akurat w poblizu jeden znajomy miał zdrową sztukę - spontanicznie rzucona cena, chwila pomyślunku, i po 20h jazdy pociągiem praktycznie odrazu oglądać pięknego BIAŁEGO SEDANA:) wiedziałem że auto jest zdrowe, ale... przerosło moje oczekiwania :)

i tak zrobiliśmy 1200km żeby obejrzeć i kupić auto z wioseczki naście kilometrów od Kołobrzegu - poprzedni właściciel - Jarek (POZDRAWIAM!!) BARDZO dbał o auto, także zadanie przede mną ciężkie.

Autko ma w większosci oryginalny lakier, ma jakies tam drobne wżerki od psich srak, miało lekką obicierke kiedys, wszystko zrobione bardzo dobrze, a sama akcja byla bardzo bezinwazyjna co zreszta widać.

Tyle tytułem wstępu, jeśli przeżyliście moją urzekającą historię - to zapraszam do zdjęć.

z zewnątrz:

jakiś detal, wnętrza troche

myślę, że źle nie jest :cool2:

Plany? dbać, dbać, a pozatym - zamówione rozpórki, zamówione sprężyny, szukam amortyzatorów, foteli na przód (sporty), dokładki aero, i troche detali.

blue 
Bartas

Wysłany: 2012-08-24, 19:06   e30

Jak ja uwielbiam BIAŁE wąskie lampy :roll: .

BMW E21 323i Alpina C1 '81
BMW E28 524td '84
BMW E21 323i oryginal[/b]

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-08-24, 19:40   

A tam rozpórki, sprężyny, zostaw serię.

E30 + E91

Luca 

Wysłany: 2012-08-24, 20:40   

Piękna :)

Gratulacje :jupi: i dbaj o nią :) tylko drobne zmiany i nic więcej by nie popsuć tak zacnej maszynki :) :spoko:
Pozdrawiam

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-08-24, 21:37   

blue, dzięki :)

Cypisek, to wciąga, nie da sie żyć bez tego : )

Luca, będe dbał, zakupiłem woski, baranki, podklady, gdzie tylko nalocik, bede rzeźbił a reszte chce zabezpieczyć na zaś :)

artek320e30 

Wysłany: 2012-08-24, 22:36   

na prawdę zdrowa sztuka :brawo:

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-08-25, 21:41   

dzisiaj zdjełem podkładki pod tablice... masakra jak to niszczyło tył, pod tablice taśma gąbeczkowa ładnie, sprawnie, coś pięknego, ale zdjęc wrzucać nie bede, bo bez przesady : )

oprócz tego, dremelek w rączke, bo zapraweczki trzeba poprawić - w profile, maski, drzwi idzie do mnie wosk Wurtha, a na inne zadania - podkład anty korozyjny, baranek, konserwacja Bolla.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysłany: 2012-08-25, 22:54   

Pięknota!!! Gratuluję zakupu, a poprzedni właściciel to nie czasem Jarek C.?

e36 318ti compact szrotex

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-08-26, 03:21   

Sosen, dzieki! :) a co do własciciela, to Jarek, ale nie C. : )

golum22 
e30 oldschool

Wysłany: 2012-08-26, 13:29   

ładna sztuka gratki
coraz mniej takich

By golum22 at 2012-02-10

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-08-26, 18:28   

dzięki, własnie mialem wczesniej pisać twój teskt z podpisu, uważam to za bardzo ważną rzecz w autach. :)

[ Dodano: 2012-08-28, 01:58 ]
Dziś pierwsze "rejsy". mały rejs ETA vs 320i, bardzo zdrowe 320i kolegi (pozdro Kamil!) i moje urodziwsze autko objechało jeszcze urodziwsze auto Kamila, mocno odjechało ze startu - 3-4 długosci i dystans taki utrzymał się prawie do IV biegu, także pozytywnie, wydaje się że różnica wręcz katalogowa, co bardzo mnie cieszy, bo daje jakis pogląd na sytuacje :)

oprócz tego czekam jak na szpilkach na paczki, szczególnie na ta z artykułami do konserwacji itd... podłubałby już coś:)

[ Dodano: 2012-08-29, 13:57 ]
przyszła jedna paczka, baranki, podkłady antykorozyjne itd, gęba powoli już się cieszy.

wymieniłem też moim zdaniem słaby punkt e30, amorek maski, u mnie nie trzymał, teraz jest sobie meyle, nawet ladnie wykonany, trzyma jak diabli, 36zł a tyle radości jak maska nie próbuje zgilotynować głowy.

oprocz tego specjalną farbą do tkanin pomalowałem półkę tylną na czarno, wygląda jak ori, i taka też byla, jak była ori. Dowodów brak.

ale była taka smieszna sesyjka.

[ Dodano: 2012-08-30, 03:07 ]
Jak na moje oko - padniecie z nudów, ale co tam :D

anyway, tak sie to zaczeło:

a teraz was pozanudzam:
ps. robiłem po swojemu, tak jak uważałem za sensowne, czas pokaze czy sie moje metody sprawdzą, ile mogłem to oczyscilem, odrdzewiłem, minia, na to baranek, jak podeschło jeszcze wosk - myśle że lepiej to, niż jakbym nic nie zrobił, a zawze mozna tam zajrzec i poprawić.

wyglądało to tak:
jak dla mnie pięknie, rogal mi z mordy nie schodził, nic sie nie dzieje, lekka rdzawka od wewnątrz błotnika i tyle (na fotkach wygląda ładnie, ale po otwarciu było tam z 2kg ziemi zbitej jak beton)

pózniej...

niestety nie ma nigdy za kolorowo, robota pod blokiem, po robocie...

druga strona

i pozniej to wsio jak podeschło, oberwalo woskiem.
iiii skręcone zostało nowymi srubkami

pózniej druga część, u koleżki (dziękówa Wiktor!) zamontowalismy rozpórkę Staffy - przednia idealnie, świetnie leży, świetnie wygląda, z tylną coś nie halo, troche trzeba bedzie przerobic... wkurwiłem się lekko, bo w szarej z kolei tylna grała, a przednia ni hu hu... ale cóż, taki urok.

przednia bardzo mi sie podoba, i bardzo fajnie weszla, robiona na podniesionym aucie.

uszczeleczka, 50zł za komplet, robi gosc z koszalina, wymagaja drobnych poprawek, ale wydaja sie bardzo ok, no i wychodzi sporo taniej.

na koniec pare zdjęc bagażnika, jestem pod ogromnym wrażeniem jak to wszystko sie trzyma, wszedzie jest dużo wosku, może to nie zasługa wosku, ale napewno wosk miał tu swoje 3 grosze - a więc i ja dolałem wszędzie swojego wosku wurtha, a co mi tam.

hans, helmut, gunter, czy jak mu tam, odjebał kawał porządnej roboty z tym woskiem, więc kontynuuje jego dzieło woskowania, leje gdzie popadnie, i oby kolejne 26 lat:)

[ Dodano: 2012-08-30, 12:44 ]
nikt tu nie zagląda, ale co tam.

Okazuje się, ze wosk to być może zasługa Daniela. Kolegi który u poprzedniego własciciela serwisował auto, Pozdro Daniel!

jesli tak, to znaczy ze jeszcze lepiej sie trzymała i to bez wosku, w kazdym razie ja działam dalej.

bedzie troche robotki, bo sruby rejestracji nie były nigdy zaglądane, same skorodowały, i zaraziły troche blachy.

[ Dodano: 2012-08-30, 18:12 ]
a więc dzisiaj wymieinłem lampki od podswietlania tablicy... roboty a roboty, nie spodziewalem się az tyle - wszystko oczyscilem, pomalowalem powyzszym podkladem (tak sobie, strasznie rzadki, dziwnie składniki nie chciały się jakby łączyc, ale nic to, najwyzej bede obserwował)

dremel okazał się wsumie niezbędny, także do odkręcenie śrubek - masakra - musiałem naciąć ją na płaski srubak - oj trzęęęęęsła się rąsia.

POZATYM NAPRAWDE POLECAM spojrzeć w tamte rejony ludzikom, co tam nie grzebali, bo sruby rdzewieja raz dwa i zarażają całą reszte.

zwróccie uwage na blaszki mocujące - masakra, jak z titanica.

(gościnnie kluczyk z oryginalnym skorzanym kondomkiem, łaaał)

on board

no i NARESZCIE

zdjęcia robiłem wazonem, więc prosze się nie oburzać :D

przyszły jeszcze amory, narazie MTS musza styknąć, budżet dostal troche po :cenzura:, jak dobrze pójdzie, jutro bladź padnie na glebe.

Luca 

Wysłany: 2012-08-30, 22:14   

Ładnie działasz

Tak dalej proszę i będzie malinka.
Wąska w dobrym stanie i trafiła w dobre ręce :)

Powodzenia w dalszych działaniach :twisted:

Cypisek 
inż. Żuljan

Wysłany: 2012-08-31, 08:33   

Co to za uszczeleczka na dachu???

E30 + E91

blue 
Bartas

Wysłany: 2012-08-31, 08:45   bmw e30

Uszczelka lampy tylnej do waskiej :wink:

BMW E21 323i Alpina C1 '81
BMW E28 524td '84
BMW E21 323i oryginal[/b]

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-08-31, 14:30   

dokładnie to uszczelka lamp tylnych - słaby punkt wąskiej.

a więc

fotkę robiłem nasadka 17stką, tak wyglądała swiezo po załozeniu, godzine pozniej juz bylo jeszcze niżej, przód jest masakrycznie nisko, za nisko, tyl wiadomo - za wysoko.

dzidziusbmw 
Mgr. Kombinator

Wysłany: 2012-08-31, 17:25   

{biiiiip} sprzet!!! Dobrze ze siadla w dol , wyglada pieknie w seri na glebie, dbaj o nia i najlepiej zadnych pakietow itd....

Waska & ... :)

maciek e30 

Wysłany: 2012-08-31, 20:42   

Gdzie takiego rodzynka znalazłeś,widać że jest zdrowa na maxa i ta biel wąska w tym kolorku jest piękna, nie będę pisał żebyś o nią dbał bo jest to oczywiste :spoko: :spoko:

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-09-01, 01:19   

dzidziusbmw, nie zamierzam pakietować, bedzie mała zmiana z przodu, prawdobnie, nie wiem czy sie uda, bo centralnie ciągnie sie za mną seria fuckupów zakupowych... z tą glebą też nie jest za kolorowo, ciutke musze pogrzebać, a sam nie mam gdzie, sam nie bardzo mam narzedzia i doswiadczenie, także jestem na takiej łasce i nie łasce.

maciek e30, dzięki! doceniam co mam, i bede staral sie nie spieprzyć:)

ogólnie jest za nisko, naprawde, pójdzie przód około centa w góre na gumach, albo wyjebie talerzyk, auto fatalnie jeździ, musze skrócic odboje - bo auto chyba stoi na nich, dlatego podskakuje jak piłeczka, i jest niemiłosiernie twarde.

ogólnie troche sie wkurwiłem, nie skończylo się to jak trzeba, kupa kasy, a auto jeździ fatalnie, leży też kiepsko...

tak to wygląda:

pod maską

i wpadła na tył rozpórka, wykładzinki pózniej poprawie

[ Dodano: 2012-09-01, 18:46 ]
jade dalej

ogólnie auto z przodu siało chyba jeszcze bardziej, do tego wyczyscilem zaraze, zakonserwowalem, i odświezyłem barankiem progi, no i dostałem kolejny fant...

a więc progi:

tak se leży, przód strasznie, wygląda niesamowicie, ale zeby to jeździło (MOCNO LICZE ŻE PIETREK COS DORADZI, I JAKOS TO BEDZIE :D )

tak się własnie robi...

z jednej garaże, z drugiej miejsa parkingowe, jak nie stane, to i tak kogos blokuje... i ruletka, udo sie albo sie nie udo.

ale ogólnie jestem zadowolony, to co robie, to i tak bede obserwowal, ale mysle ze ma szanse to pożyć.

ciekawostka

no i fancik, założe napewno, ale bede musial ogarnąc, czy nie bedzie zbyt niebezpiecznie.

bono20002 
W.G.M.

Wysłany: 2012-09-03, 13:37   

Podoba mi się baaaardzo tylko usadź tył :)

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-09-03, 18:42   

nie moge znaleść sprężyn... potrzebowal bym sprezyn ktore na sucho mają gdzies 17,5 - 18cm... moje maja 19,5-19.... i jakich mi nie proponują, to max 19...

makkus 

Wysłany: 2012-09-03, 23:03   

a baranka malowałeś później lakierem, czy zostawiłeś "gołego" ?

Klinika Doktora Samochodzika

788 057 194

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-09-04, 01:47   

gołego, baranek w sprayu. Wygląda ok, w dotyku też ok...? fabrycznie tez progi są czarne, i jest to chyba sama konserwacja.

tymczasem:

auto sie tak nie swieci, i nie blyszczy, bo je badzo brudne :)

i kolejny fant, z tym że nie na auto, a narazie na obszywanie, nowa wpinka itd.

makkus 

Wysłany: 2012-09-04, 07:54   

a pytałem po to, bo sam baranek za 3, 4miesiące zrobi się szary i będzie wyglądał kiepsko. także, żeby to miało ręce i nogi a autko bardzo ładne... to pomaluj :wink: czarnym połyskiem

788 057 194

Adaasko 
METH

Wysłany: 2012-09-04, 13:42   

jak malować, to napewno nie połyskiem, a ladnym czarnym matem, progi nie swieciły sie w fabryce, wiec u mnie też nie bedą :) )

ten boll, too taki baranek nie baranek, wrazie w poprawie, pisalem do dystrybutora bola, mowi ze techniczniej koniecznosci nie ma.

makkus 

Wysłany: 2012-09-04, 22:43   

połysk ma to do siebie, że łatwo dbać o czystość, w przypadku matu "zajdzie gnojem" i nie doczyścisz nigdy. każdy baranek traci pigment, więc przy blachach zewnętrznych dobrze jest go czymś pokryć, co zwiększa jego wytrzymałość. Firma boll nie należy do jakiejś wysokiej półki, i jest "dobry" jeśli chodzi o "wygląd i własności konserwujące" na pół roku...

mam różne "zboczenia" przez pracę, i nie bez powodu w przypadku kompleksowej odbudowy stosuje się baranki np. TEROSON 70-80zł/szt. ( w przypadku boll'a 15? )

na auto wielkości e30 wchodzi średnio do 10szt. więc łatwo sobie policzyć koszty...

nie czepiam się, po prostu czasami lubię powiedzieć swoje 3grosze, tak już mam. :wink:

788 057 194

Odpowiedz do tematu