Wedłu BRIEFU : 195/60 R14 lub 200/60 HR365 Wogóle to wydaje mi sie że w modelu przed liftem waskiej lampy (do 1986) nie można było zamówic 15-calowych BBS. Wystepowały tylko 14 calowe alu. W od wrzesnia 1985 roku zmieniło sie też przełożenie dyfra - może wtedy zastosowano wieksze koła. Poszperam i podam wyniki
Potwierdza sie moja wersja. Wrzesień 1985 - nastepuje zmiana dyfra z 3.4:5 na 3.9:1 i zwiekszenie mocy na 129 KM (mowa o modelu 320i) i co za tym idzie zmieniono opony z 195/60 r 14 na 195/65 r14. Zmiana opon dotyczyła wszystkich modeli łacznie z czterocylindrowymi. Wtedy tez e30 przechodzi drobny lift i zmiany techniczne. Znika opcja wspomagania kierownicy - staje sie standardem.
Miesiac wczesniej BMW wporwadza m20b25 171 KM , także w modelu IX. 323i odchodzi do lamusa. Wiedza pochodzi z e30.de
Takie moje pytanie dotyczące foteli. Mam u siebie takie same, no i jeden koleś mówi mi że to są kubły, drugi że nie, i że są standardowe i cośtam... Takie zawsze były montowane, czy na jakieś zamówienie, czy jak? No i są to kubełki takie "cywilne" czy nie są? Jak to jest kurde, bo co kogo pytam, to każdy chyba na poczekaniu nową historię wymyśla
Wrzesień 1985 - nastepuje zmiana dyfra z 3.4:5 na 3.9:1 i zwiekszenie mocy na 129 KM (mowa o modelu 320i) i co za tym idzie zmieniono opony z 195/60 r 14 na 195/65 r14. Zmiana opon dotyczyła wszystkich modeli łacznie z czterocylindrowymi.
Mam wlasnie przed soba instrukcje z 86 roku i z tymi oponami to nie dokladnie tak jak napisales. Dla 320i dostepne sa zarowno 195/60R14 jak i 195/65R14. Oprocz tego 175/70R14 i 205/55R15. Jest jeszcze jakis wynalazek 200/60R365 -to na amerykanski rynek, czy co?
Przy okazji mala ciekawostka - dla ety w instrukcji widze 205/55R15, tym czasem na tabliczce przy drzwiach kierowcy wogole nie ma 15-stek. Gdzie jest blad?
Faktycznie tył wysoko stoi. Jak zwykle zdjecia przekłamują bo na żywo nadwozie jest nisko. Myślę ze to kwestia innego błotnika z tyłu w wąskiej i opon 195/50 R15.
Rozpórki produkuje kolega Barabus
A korytko sie przydaje, fakt. Przepraszam Bruner. Załatwię to na koniec miesiaca.
A zawieszenie to Bilstein B6 i spreżyny progresywne sprężyny OMP.
Miejmy nadzieję że tył jeszcze kapkę sie obniży bo przód już trochę usiadł.
z tym rupieciem przeciez zartowalem, stan masz idealny ale musze jeszcze jedno doadac...przejzalem wszystkie e30 na tym forum i musze ci powiedziec ze masz najwyzsza koze serio no ale jak ktos lubi komfort i wygode to idealne wyjscie.
_________________ Fanatyków E30tek zapraszam : Forum modelu E30
takie okularki to REY-BAN jedna z najlepszych okularow na swiecie znane z topgan i wielu wielu innych filmow.. np. Marian Bublewicz Å›.p:( nosil takie, ja mam zielone z 78 roku kosztowaly wtedy w polsce ponad pensje(tak mowil znajomy lat lat 55 hehe), ale sam pomysl super do lansu wsam raz;)
_________________ dobra no zmienie ta Aniee30.. nich Ci bedzie Piotrek,cobys nie smial sie ze mnie zabardzo:)
No ja też uważam że betke jak nowa ale do -50/-40 jeszcze jej dużo brakuje, bardzo dużo, jak dla mnie jeśli nie seria to jakieś fabryczne -20/-20
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach