Gała niby ori podświetlana, ale jak podniosłem dekielek to nie było pierścienia z 3 diodami (jak w ori), a jedynie jedna dioda. Dlatego świeci trochę nierówno.
Fotele - tak, to Recaro, udało mi się dorwać ori od e30 sedan Tylko do renowacji są, dlatego nie ma co pokazywać
Chciałbym zrobić auto w stylu hmm... Wyścigowym, o ile można powiedzieć, że jest taki styl No w każdym razie auto ma śmigać dobrze również po zakrętach Na pewno nie będzie tak latać, jak Twoja strzała, ale ma dawać przyjemność z jazdy nie tylko na wprost Jak prawdziwe BMW
Uwierz mi, na żywo nie wygląda to tak różowo Ten materiał to jakaś eko-szmata, nie skóra, niestety... I pozłaził. Boczki też trzeba popoprawiać, bo się powygniatały. No i kolor - będą prawdopodobnie całe w czarnej skórze
[ Dodano: 2013-03-27, 19:09 ]
Trzeba trochę ożywić to forum
Żeby nie było, że tylko jeżdżę tym autem i nic przy nim nie robię, postanowiłem wrzucić w wątek trochę fotek spinek, uszczelek i śrubek, które zakupiłem z myślą o ich zamontowaniu w aucie, jeszcze przed końcem czerwca. Na co się nie zanosi, bo jak widać, wiosna postanowiła, że w tym roku ma nas w :cenzura:, a mi zasypało śniegiem drzwi do iglo... Znaczy się garażu. Tak więc graty leżą sobie i czekają na roztopy.
A wśród nich:
Podstawa mocowania filtra oleju z m52tubxx. Po co mi ona? Ano po to, że mam zamontowane w kokpicie 3 dodatkowe zegary: ciśnienia oleju, temperatury oleju i ładowania. W oryginalnej podstawie, tej z m52, jest tylko jedno miejsce na wkręcenie czujnika - jest to czujnik (w zasadzie przełącznik) ciśnienia oleju. Gdy ciśnienie jest zbyt niskie, zapala się kontrolka. Podstawa z m52tubxx ma dwa miejsca na czujniki - jedno jest w tym samym miejscu, co w podstawie z m52 (ciśnienie oleju), ale jest jeszcze dodatkowe, o tu (górny otwór), w którym oryginalnie siedzi czujnik temperatury oleju:
W miejsce czujnika ciśnienia oleju wstawię sobie taki trójnik:
,
a w niego wkręcę nowy czujnik ciśnienia oleju VDO (zakres 0-10 bar) oraz oryginalny czujnik (przełącznik) ciśnienia oleju, który daje sygnał do kontrolki na zegarach.
Ponadto, w drugi otwór wkręcę nowiutki czujnik temperatury oleju VDO (zakres do 150 stopni Celsjusza):
Ważne jest, aby czujniki te siedziały właśnie w tych miejscach - czujnik temperatury oleju musi mieć przepływ oleju. Gdybym zamontował czujnik temp. oleju w miejscu przełącznika ciśnienia oleju, wówczas olej, który się tam znajduje, byłby studzony (brak przepływu), co skutkowałoby fałszywym odczytem. Taki sposób montażu zaleca VDO.
Do podstawy oleju oczywiście nowa uszczelka, prosto z ASO:
i nowy filtr oleju:
Niestety nie z ASO, tylko jakiś Kmiot... Knecht znaczy. Może się nada
Prócz tego, wypada wymienić fajki:
bo PRAWDOPODOBNIE to jest przyczyną zamulania auta na wysokich obrotach, co nie zdarza się co prawda cały czas, ale nawet, gdyby zdarzyło się raz, to o raz za dużo. Kolega z innego forum miał podobny problem, który ustąpił właśnie po wymianie fajek. Natomiast inny kolega, z innego forum wspominał, że podobny objaw miał po swapie z m40b16 na m50b25 i dopiero po wymianie pompy paliwa objaw ten ustąpił. No więc żeby nie narzekać na nadmiar gotówki, postanowiłem również wymienić pompę paliwa, która u mnie została oryginalna od silnika m20b20. Podobno powinna wyrobić bez problemu, ale podobno w okolicach Nowego Targu widziano Yeti. A tak serio to pompa z m20 może mieć mniejszy przepływ wachy niż ta z m52.
Pompa to Deatschwerks DW200 z uniwersalnym zestawem montażowym. Produkt Mejd in JuEsendEj, podobno cichsza i wydajniejsza niż Walbro 255 lph. Z tego, co ustaliłem - również bardziej prądożerna. Pożyjemy, zobaczymy.
Celem usunięcia przypadłości takiej jak przygasanie przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, zakupiłem nowy czujnik temperatury cieczy chłodzącej:
Co prawda nie jestem pewien, że to akurat od niesprawnego czujnika, ale po przewertowaniu kilku for doszedłem akurat do takiego wniosku. Niestety, nie z ASO, bo zdobycie takowego jest dla sprzedawców z mojej miejscowości wyzwaniem równie wielkim, jak wjazd chińskim skuterem na Giewont No ale może Delphi też się nada.
Do tego dojdzie nowa odma, profilaktycznie.
No i, "last but not least" - słynny kolektor z m50. Zobaczymy, ile on daje, czy w ogóle coś daje. Jeśli mi się nie spodoba - sprzedam go
Nabyłem również do niego listwę z m50 - jeśli zamontuje się ją zamiast listwy z m52, to nie trzeba dorabiać mocowań listwy do kolektora (tak jak trzeba to zrobić w przypadku tej drugiej). Jeszcze nie wiem, czy ją zamontuję.
Do kolektora oczywiście nowe uszczelki:
No i parę innych gratów, które posłużą do jego zamontowania. Nie będę go ciął i kleił tak, jak to się upowszechniło u nas i u kolegów zza Odry, ale chcę zrobić obejście podciśnienia, coś na kształt tego:
(m50manifold.com)
Czysto i estetycznie. U mnie trochę mniej estetycznie, gdyż nie sprowadzę sobie za zylion $ silikonowego adaptera, tylko zrobię obejście odpowiednimi przewodami, trójnikami i kolankami (węże jeszcze w drodze):
Czujnik temperatury powietrza z kolektora powędruje do nowej gumy od przepustnicy z m50, która ma dwa otwory, a nie jeden, jak w m52.
Amerykańce twierdzą, że patent się sprawdza. Jeśli się nie sprawdzi - zamontuję kolektor "po naszemu".
A jak już będę demontował listwę z wtryskiwaczami, to wypada zmienić ich oringi:
,
które w ASO kosztują circa 20 zł, a w sklepie motoryzacyjnym - 9-9,50 zł. Są używane nie tylko w BMW, ale również w jakichś tam Citroenach czy innych.
Na koniec zapijemy wszystko dwiema flaszeczkami Forte Motor Flush:
,
które DPD wiozło 3 tygodnie, z Warszawy do Turku (200 km) przez... Kraków. Żeby nie było zbyt łatwo, a co
I jeśli nic nie wybuchnie i się nie urwie, to będę (prawie) gotowy na zajazd w Toruniu