Przy okazji rozbierania mojej konsoli, natknałem sie na 2 niezajete (jest ich więcej ale tamte nie dotyczą mojego silnika) puste miejsca na kontrolki - do czego one są?
i druga sprawa - do czego jest to zielone gniazdo - oglądałem pare tablic z zegarami i nie było tego elementu - ja do tego nie mam nic podpięte i nie mam żadnych wiązek z wtyczkami w swojej instalacji elektrycz. do czego to mogło służyć??
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
Pomógł: 17 razy Dołączył: 12 Maj 2005 Skąd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysłany: 2006-12-12, 17:04
Goliat napisał/a:
Ta kontrolka od kierunkow to kontrolka do przyczepy [przynajmniej w ciezarowce tak jest]
od przyczepy?? hmm... szkoda, ze nie mam wyjetej deski bo bym spróbował włożyć żarówke czy zaświeci jak się włączy kierunki ... przyczepy ani haka nie mam
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
kierunki od przyczepy taki obowiazek jest w niemczech ze musi byc sygnalizacja kierunkowskazow przyczepy (i dziala jak jest dobrze zrobiona instalacja przyczepy ojciec tak ma ) zolta to awaria elektrohydraulicznej przekladni automatycznej, co do gniazda 1raz widze a troche licznikow widzialem P
[ Dodano: 2006-12-13, 11:19 ]
a pytanie bo nikt nie dal mi odpowiedzi czy macie w miejscu wskaznika temeperatury plynu na czerwonym polu kontrolka i czy ona dziala czy musi byc cos jeszcze podpiete bo ja mialem tylko puste miejsce:((
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
Kolega w E30 ma w to zielone gniazdo wetknięty jeden kabelek, który idzie chyba od OBC II (czyli tzn. Duży OBC).
Niewiem ale chyba w zaleznosci od motoru w inne gniazdko w tym zielonym gnieździe wtyka się ten kabelek, to tylko mój domysł.
[ Dodano: 2006-12-13, 21:41 ]
cypis0 napisał/a:
a pytanie bo nikt nie dal mi odpowiedzi czy macie w miejscu wskaznika temeperatury plynu na czerwonym polu kontrolka i czy ona dziala czy musi byc cos jeszcze podpiete bo ja mialem tylko puste miejsce:((
Niewiem przy jakiej temp powinna się ona zapalic , ale w E36 również to jest. Zapala się przy teście zegarów ...
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
W zielone gniazdo najczęściej wchodzi pojedynczy kabelek połączony z radiem. Jeśli jest oryginalne radio BMW lub inne z odpowiednią funkcją to połączenie odpowiada za podgłaszanie radia wraz ze wzrostem prędkości samochodu.
O ile dobrze pamiętam to do innego gniazda zielonej wtyczki podłącza się też sygnał dla tempomatu.
Pomógł: 17 razy Dołączył: 12 Maj 2005 Skąd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysłany: 2006-12-16, 16:57
więc z kontrolkami wyjaśnione - drugie gniazdo od kierunkowskazów, to do wersji ciężarowych (sąsiad ma Audi z hakiem i też ma takie coś) i od kontroli przekładni automatycznej... a zielona wtyka- zdajesie ma wiele zastosowań - myslałem, ze to może jest związane z jakąś kontrolą spalin bo jest tam między innymi wybite O2S (dwutlenek siarki czy co to oznacza)...
CypisO - nie spotkałem w zadnej e30 kontrolki przegrzewania się płynu chłodzącego, jest tam miejsce na żarówke, ale specjalnie pofatygowałem się dziś na szrot -obejrzałem 5 tablic wskaźników z e30 - żadna w tym miejscu nie miała oprawki i żadna też nie miała tej zielonej wtyczki którą ja mam...
Po rozebraniu tej zielonej wtyczki na płytce jest opis co do czego - o ile pamiętam trzy gniazda są z sygnałem prędkości dwa na środku z sygnałem sondy lambda a dwa następne kurcze nie pamiętam.
HMM mnie ciekawi ta lampka od plynu przy wskazniku bo sciezki do niej ida ale za nic nie wiem jak sprawdzic czy to byla jakas opcja czy o co w tym chodzi ...
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))