Pomóg³: 1 raz Do³±czy³: 19 Sie 2004 Sk±d: Manchester
Wys³any: 2006-03-16, 14:59 Wymien prawo jazdy
W ramach przypomnienia
Cytat:
Wymień stare prawo jazdy
Artykuł z dnia: 08.03.2006
Do 30 czerwca należy wymienić prawa jazdy wydane na blankietach papierowych po 1 maja 1993 r. Przypominamy o tym już teraz, bo później kolejki mogą utrudnić sprawę.
Konieczność wymiany praw jazdy wynika z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 29 kwietnia 2002 r. (Dz.U.02.69.640).
W celu otrzymania nowego dokumentu w urzędzie komunikacji należy złożyć:
- wniosek,
- dowód uiszczenia opłaty za wydanie prawa jazdy w wysokości 71 zł,
- fotografiÄ™ o wymiarach 3,5 x 4,5 cm,
- kserokopiÄ™ posiadanego prawa jazdy.
Przepisy umożliwiają złożenie wniosku o wymianę prawa jazdy pocztą. Odbiór nowego dokumentu musi jednak nastąpić osobiście w celu unieważnienia posiadanego dotychczas prawa jazdy. Zgodnie z rozporządzeniem wydział komunikacji ma 30 dni na wydanie nowego dokumentu.
- Podczas poprzedniej wymiany wszystko przebiegaÅ‚o sprawnie. SkÅ‚adanie wniosków byÅ‚o rozÅ‚ożone w czasie. Dopiero na miesiÄ…c przed ostatecznym terminem rozpoczÄ…Å‚ siÄ™ gorÄ…cy okres. PrzyjmowaliÅ›my dziennie ponad 100 wniosków – kilkakrotnie wiÄ™cej niż zazwyczaj. TworzyÅ‚y siÄ™ kolejki, ludzie siÄ™ denerwowali. Nie warto wiÄ™c czekać na ostatniÄ… chwilÄ™ – mówi Elżbieta Dwórnik z WydziaÅ‚u Komunikacji UrzÄ™du Dzielnicy Ursus m. st. Warszawy.
Kierowcy, którzy do 1 lipca nie zdążą z wymianą starych praw jazdy nie stracą posiadanych uprawnień do kierowania pojazdami. Muszą się jednak liczyć z możliwością otrzymania mandatu w wysokości 100 zł.
Pomóg³: 4 razy Do³±czy³: 09 Lut 2006 Sk±d: Tarnów
Wys³any: 2006-03-16, 21:28
Ja też wymieniłem, jakieś 40 tyś szt. praw jazdy i jeszcze bede wymieniać , do konca czerwca policzyłem że jakieś 15tyś szt. mi zostało , a wy jak zawsze czekacie na ostatnią chwile
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach