Nawet przy innej średnicy otworu centrującego można założyć felgę,ale z pierścieniem z plastiku lub aluminium dotoczonym na wymiar.4 pierścienie z plastiku kosztowały mnie 20zł.Pozdrawiam
qrde, piekne polerowane i chromowane borbety mialem po vw i je sprzedalem, bo bylem pewien, ze srednica otworu jest inna
srednica to nie wszystko ważne jest też ET a dystanse nie są dobrym rozwiązaniem to znaczy zależy jakie jeszcze się kupi lub dotoczy
duchPW [Usunity]
Wysany: 2004-09-12, 23:30
z tym ET, to też bywa różnie - kiedyś strasznie chciałem kupić z ET 35, bo wg instrukcji takie są w większości E30 (przynajmniej dla stalowych felg), ale teraz mam ET 25 i jeżdżę bez problemów - podobno przy ET 15 też można jeździć, tylko, że przy większym profilu i szerokości opony mągą przycierać o nadkola - wiem, że kiedyś było o tym dosyć sporo pisane na forum
hmm nie wiem za bardzo co dokladnie opisuje wskaznik ET nigdy sie tym nie zainteresowalem ale teraz chcialbym to wiedziec bo mam na oku felgi 15/7 ET50 czy to sie nadaje do beemki bez zadnej wiekszej rzezby??
_________________ E46 320iT
E30 325i M TECHNIC II 89 coupe
Temat dobrze mi znany.Fachowo mówiąc ET lub offset to różnica w mm między płaszczyzną symetrii felgi ( od "rantu" do "rantu") a płaszczyzną przylegania tarczy koła w feldze.Da sie to amatorsko zmierzyć.Im mniejsze ET tym więcej felga "wystaje" na zewnątrz , a tarcza kola jest bardziej "zagłębiona" .ET może miec nawet wartość ujemną.Najlepiej byloby to narysowac ale "komputerowo" tego nie potrafię.Jestem otwarty na dalsze pytania w "tym temacie"
Pozdrawiam - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
aha czyli juz wiem co to jest ET ale teraz moje pytanie czy nie trzeba nic kombinowac aby zalozyc felgi 15/7 ET50 kombinowac tzn jakies dystanse czy cos tam jeszcze innego??
moze dodam ze w tej chwili mam zalozone felgi 15/7 ET38 i z przodu sa zalozone dystanse to jezeli dobrze rozumiem to po zalozeniu felg ET50 dystanse beda musialy byc grubsze o 1,2cm w stosunku do porzednich??
hmm nie wiem za bardzo co dokladnie opisuje wskaznik ET nigdy sie tym nie zainteresowalem ale teraz chcialbym to wiedziec bo mam na oku felgi 15/7 ET50 czy to sie nadaje do beemki bez zadnej wiekszej rzezby??
zapomnij wogóle o tych felach jesli niechcesz mieć kłopotów z zawieszeniem
zbyt duże dystanse strasznie osłabiają zawieszenie, jeżeli je odstawisz za daleko dystansem to mogą ci gumy o nadkola trzć już nie wspomne o tym jak kupisz hu**we dystanese albo zle dorobisz to ci kierownice z rąk będzie wyrywać.
Najlepiej kupić felgi z ET takim żeby nie zakładać dystansów. Jeżeli już będziesz musiał założyć dystanse to staraj się żeby były jak najlżejsze a nie jakieś odważniki
Zgadzam się z Pawłem mam z przodu dystanse 7mm z aluminium-są lekkie i da się jeżdzić wszystko ok.Kiedyś na próbę założyłem 20mm to pojawiło się lekkie drżenie kierownicy,a w zakrętach zaczęła nerwowo reagować na ruchy kierownicą (większy promień zataczania)Pozdrawiam