BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy 270000 km to dużo dla M43?
Autor Wiadomość
crocos246 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2006-12-13, 08:39   Czy 270000 km to dużo dla M43?

Witam wszystkich serdecznie!
Mam do Was takie pytanie: czy 270000 km przebiegu dla silnika M43 (autko to 316 compact z 1994 roku) oznacza początek kłopotów czy rokuje nadzieje na dalszą eksploatację? Pytanie stąd, że trafia mi się do kupienia w/w autko. Stan autka jest bardzo dobry, silnik odpala bez problemu, chodzi równo i cicho. No i co ważne jest do niego książka serwisowa (a właściwie dwie bo się wpisy w jednej nie mieszczą) - auto jest serwisowane od początku na bieżąco, ciągle jeden właściciel, ostatni przegląd miesiąc temu miał, widać, że z każdą pierdołą do serwisu było jeżdżone... Autko ma klimatyzację, el. szyby, ABS i inne pierdółki podnoszące komfort użytkowania ;) . Fotel i kierownica nie przetarte, korozji nie widać... Tylko ten przebieg mnie odstrasza....
No i jeszcze jedno: cena. 2000E - czy warto tyle dać?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2006-12-13, 08:46   

Poszukał bym jeszcze na Twoim miejscu, choć przynajmniej raczej nie był kręcony :grin:

Jak w większości ganiał po trasach to dobrze, a jak te 270 nabite na 10-15km odcinkach to już gorzej, ale tego raczej sie nie dowiesz....

Aut jest tyle na rynku, że tego nie musisz przecież brać....

cypis0 

Wysłany: 2006-12-13, 11:03   

jest to duzo ale nie ma sie co czarowac auta z tego roku maja po 200tys najechane czeba naprawde poszukac ale jedna pewnosc ze wiesz co bierzesz a nie pakujesz sie w jakies podrasowane bagno:PP

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2006-12-13, 12:13   

skoro jak piszesz silniczek chodzi OK, to ja bym sie w ogóle nie przejmował - jak napisał Cypis - wiesz co bierzesz, a to wielki plus
M43 to juz poprawiony motor, więc ...
ewentualnie zawsze możesz się potargować

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2006-12-13, 13:50   

To mały przebieg na M43, i tak wszystko zależy od tego jak był często zmieniany olej i od rodzaju cyklu i czy auto nie stało nieużywane zbyt długimi okresami czasu. Właśnie kupiliśmy takiego samego compacta i trudno jest znaleźć mniejszy przebieg, większość miała cofnięte liczniki nawet o 50%. Jak silnik jest ok i będziesz dbał to spokojnie zrobisz drugie tyle. Jak szukasz innych to patrz na luzy fotela kierowcy, luzy w lewarku zmiany biegów, stan kierownicy i przedniej szyby (jeżeli nie była zmieniana). Powinieneś po tym wywnioskować przebieg autentyczny.
E30 M332 1991........ ....U__________\

jaqub 

Wysłany: 2006-12-13, 14:00   

jesli silnik chodzi OKa a przeszkadza Ci przebieg to zawsze mozesz dokonac "korekty" i juz nie bedzie Cie to denerwowac :mrgreen:

Jakub316 

Wysłany: 2006-12-13, 23:21   

Mój znajomy ma M43 ale z silnikiem 1,8L. Przebieg to 350kkm albo i wiecej bez remontu, także chyba silnik ma nie najgorszy.

RoboCop 
Morder...ator

Wysłany: 2006-12-14, 11:34   

M43 to jeden z lepiej dopracowanych silników BMW - jak auto jest w dobrym stanie i papiery wyglądają w porządku, to może warto wziąść ten samochód...

Melis 

Wysłany: 2006-12-14, 14:17   

A dla mnie to jest norma i jesli stan faktycznie wskazuje na przebieg, jest taki jak piszesz to jeszcze długo ci posłuży ta Bunia.
Potarguj sie jeszcze troche i bierz.
Sprawa serwisów tez nie jest bez znaczenia.

Dzieląc ten przbieg wychodzi ze rocznie robiła ok 2 2500 km co moim zdaniem nie jest dużo i jest to normalne, ja tyle robie w 7miesięcy a nie dojezdzam nawet do pracy... :wink:

Z resztą smieszy mnie to jak widze 15 fure a na liczniku 130 000tys i wielokrotnie w dieslu sprowadzonym z niemiec, wystarczy wejsc na niemieckie giłedy i zobacz jakie srednio maja przebiegi takie auta, a po przejechaniu grnicy do naszego kraju stają sie praktycznie dopiero po dobrym dotarciu... i zaden nie przekracza 200 000 :mrgreen:

I żeby nie było wiem ze jak sie poszuka to sie znajdzie.... :wink:

Moje zdanie jest takie ze oferta która rozważasz jest pozytywna.

czarek 

Wysłany: 2006-12-14, 16:50   

takze bylbym za jezeli auto bylo regularnie serwisowane

przynajmniej wiesz czego sie spodziewac po samochodzie

wolalbym taki przebieg niz jakies 140-160tkm w polsce

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2006-12-15, 09:56   

a mój wujek ma poloneza z pocz. produkcji i 600.000 km na blacie :grin:

crocos246 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2006-12-15, 13:32   

bardzo dziękuję wszystkim za opinie, skłaniam się ku zakupowi aczkolwiek wszystko zależy od tego kiedy będę mógł wyskoczyć do Niemiec znowu i czy jeszcze autko będzie stało...
Pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu