BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
M40 Pomocy
Autor Wiadomość
Serfers 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2007-01-02, 08:49   M40 Pomocy

Witam potrzebuje pomocy
Mam 1.8 m40 z 87r. Jechałem w sobote 30.12.2006 i silnik zaczął dziwnie chodzi. Tak jakby tracił moc a pochwili zgasł. Możliwe jest że urwał sie pasek, czy cos innego mogło się stac?. Nie chcaiłem krecic bo jak urwał sie pasek to bym narobił wiecej złego niz dobrego.
Prosze Moze mieliscie podobne problemy. Mam w mojej bawarce gaz roczny. I jestem jej właścicielem od roku.
Pozdrawiam

LoveJoy 

Wysłany: 2007-01-02, 09:01   

Siema,

Trochę za mało danych podałeś, żeby jednoznacznie stwierdzić co to jest.
Jeśli po kupieniu samochodu nie wymieniłeś paska, to może być to (nigdy nie wiadomo kiedy i czy był wymieniany wcześniej) - miałem podobny problem i podobne objawy niestety - otwórz maskę, zdejmij osłonę paska i zobacz - tak najszybciej to ocenisz. Jeśli okaże się, że strzelił Ci pasek to licz się też z koniecznościa wymiany rolki i napinacza.

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

Serfers 

Wysłany: 2007-01-02, 10:04   

No właśnie nie wymieniłem paska po zakupie i to był moj bład. Teraz nie jestem w stanie sprawdzic czy pekł pasek bo jestem w innym miescu niż samochód ze wzgledu na prace:(
Dopiero w piatek bede mógł to sprawdzic

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysłany: 2007-01-02, 20:48   

Tak jak to opisałeś chodzi słabnie i wkońcu gaśnie....to zazwyczaj kończy się zatarciem panewek na wale poprostu chwytaja panewki jak brakuje oleju w silniku i wraz ze wzrostem temperatury zaciskają sie na wale aż silnik staje drugim wariantem też w czasie przegrzania silnika jak brakuje cieczy chłodzącej objaw jest podobny...
Jezeli olej jest i chłodnica pełna to pozostaje trzeci wariant najbardziej optymistyczny :razz:
Mnie się wydaje, że padło ładowanie czyli alternator i jechałeś na samym akumulatorze zaczęło brakować prądu i silnik zaczał kuleć słabł aż stanął na światła jeszcze starczy ale na świece już zabrakło.
Gdyby to był pękniety pasek silnik stanłąby od razu jak tylko spotkałby się zawory z tłokami i zapewniam cię, że dzwięk jest tak intensywny i dobitny napewno byś to zauważył i poczuł.

P.S. następnym razem więcej szczegółów typu dzwięki, stuki, szarpanie, klekotanie... to gdzie i kiedy i z jaką laską jechałeś niewiele pomoże w ustalaniu przyczyn
pozdro Maras

Serfers 

Wysłany: 2007-01-03, 07:39   

Niewiem czy to panewki? Bo olej jest zmieniałem go 200km temu. Tak samo temteratura wpoządku była, płyn w chłodnicy pełny, a akumlator tez w pożądku bo jak zgasł światła świeciły. Odłosów zero poprostu zaczą chdzi jakby stracił wszystkie kucyki i zgasł. Będę wiedział w piatek czy czasem nieprzeskoczył pasek.
Pozdrawiam

duchPW
[Usunięty]

Wysłany: 2007-01-03, 08:28   

miałem dokładnie to samo co opisujesz i jak pisze Maras - po prostu skończyło się ładowanie - najpierw silnik nie chciał się wkręcać, potem auto stało się jeszcze bardziej mułowate, aż w końcu przestał jechac i musiał mnie Rafał holować.
a jak sprawdzisz/zrobisz alternator, to i tak zmień pasek, bo następnym razem, jak strzeli może byc gorzej

Serfers 

Wysłany: 2007-01-03, 09:30   

Jesli alternator w pożądku to co mogło paśc ?

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Wysłany: 2007-01-03, 09:51   

Jakieś urządzenie powoduje zwarcie lub bardzo duży pobór prądu.
E30 M332 1991........ ....U__________\

Serfers 

Wysłany: 2007-01-03, 10:18   

Wszystko możliwe że to zwarcie. Jak jechałem padał deszcz. Dam znac jak zrobie w piatek zabieram się za nią i ustale przyczynę niedomagania mojej bumki

[ Dodano: 2007-01-03, 11:35 ]
Ma ktoś jeszcze pomysł co to może by ??

Bagor 

Wysłany: 2007-01-03, 14:38   

Może pompa paliwa skończyła swój żywot.

adamm 
9" fan ;-)

Wysłany: 2007-01-03, 17:54   

jak zaczął słabnąć aż w końcu zgasł, to może najwyższza pora zaholować ją na stacje i zatankować LPG???? :mrgreen:

Tylko sie nie złość za komentaż, ale kiedyś montowałem instalki LPG i miałem kilka przypadków, że klienci przuchodzili z awanturą że auto nie chodzi na gazie a potem sie okazało że zbiornik jest empty. Nie patrz na kontrolke rezerwy od gazu. (kiedyś były takie czasy że na naprawe czekało sie mawet miesiąc)

Serfers 

Wysłany: 2007-01-04, 07:23   

Paliwa pod dostatkiem tak samo LPG.

Sklarz 

Wysłany: 2007-01-04, 15:18   

MARAS napisał/a:
Tak jak to opisałeś chodzi słabnie i wkońcu gaśnie....to zazwyczaj kończy się zatarciem panewek na wale poprostu chwytaja panewki jak brakuje oleju w silniku i wraz ze wzrostem temperatury zaciskają sie na wale aż silnik staje drugim wariantem też w czasie przegrzania silnika jak brakuje cieczy chłodzącej objaw jest podobny...
Jezeli olej jest i chłodnica pełna to pozostaje trzeci wariant najbardziej optymistyczny :razz:
Mnie się wydaje, że padło ładowanie czyli alternator i jechałeś na samym akumulatorze zaczęło brakować prądu i silnik zaczał kuleć słabł aż stanął na światła jeszcze starczy ale na świece już zabrakło.
Gdyby to był pękniety pasek silnik stanłąby od razu jak tylko spotkałby się zawory z tłokami i zapewniam cię, że dzwięk jest tak intensywny i dobitny napewno byś to zauważył i poczuł.

P.S. następnym razem więcej szczegółów typu dzwięki, stuki, szarpanie, klekotanie... to gdzie i kiedy i z jaką laską jechałeś niewiele pomoże w ustalaniu przyczyn
pozdro Maras

Bo na panewkach to my sie troche znamy :razz: pozdrawiam seba / sorki za ot ale niemoglem się powstrzymac

Serfers 

Wysłany: 2007-01-05, 07:24   

Ma ktoś jeszcze pomysły co mogło paśc?

adrian e30 
Reanimator

Wysłany: 2007-01-05, 23:19   

sprawdz wszystkocochlopaki mowili,ak posprawdzasz todaj znac, sprawdz jak wygladaja swiece, sprawdzstan oleju.

leon 

Wysłany: 2007-01-06, 17:55   

a czy zasilanie masz ??
ja tak miałem jak padł mi regulator napiecia rano wszystko dobrze odpalam jade za jakies 10 15 km uuuuuuuu wszystko gasnie postał i dalej jazda i znowu to samo, okazało się że to regulator a dokładnie jedna szczotka na nim. spr to moze o to chodzi

Serfers 

Wysłany: 2007-01-07, 10:50   

Witam sprawdziłem niedomaganie mojej bumki. Okazało się że urwało się kilka ząbków na pasku rozrządu i to właśnie był problem. Rozkręciłem kupiłem pasek getsa, napinacz i rolki skf, oring na termostat i uszczelka pokrywy rozrządu całość wyniosłą mnie 296 zł. Założyłem ustawiłem rozrząd ale coś jest nie tak. Bo zapaliła za pierwszym, ale chodziła na dwa cylindry. Nieweim co moze byc.

Moze ktoś z was ma schemat ustawienia rozrzadu w tym silniku bo moze cos u mnie jest zamieszane.

LoveJoy 

Wysłany: 2007-01-07, 11:01   

Siema,

Na dolnym kole rozrządu i bloku powinieneś mieć strzałki (względnie nacięcia) jak ustawić. Na górnym też - musisz spasować, tak aby nachodziły na siebie. Poza tym nie jestem pewny czy działanie tylko na dwu cylindrach ma z tym jakiś związek :?: Być może, nie wiem.
Szkoda, że tak daleko mieszkasz - gdyby Wawka to chętnie bym Ci pomógł...

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

leon 

Wysłany: 2007-01-07, 12:45   

info do ustawiania rozrzadu masz w niezbedniku technicznym
jak dobrze pamietam po ustawieniu znaków, trzeba przekrecic do konca w prawo, tam jest automatyczne (nie ustawia sie) zapłonu moze to być to ze pali na dwoch albo poprostu pomyliles kable :lol:

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2007-01-07, 20:55   

albo zawory na tych 2 garach oberwaly i sie nie domykaja. :sad:

Serfers 

Wysłany: 2007-01-08, 09:40   

Kabli raczej nie pomyliłem. Są założone tak jak były. Zastanawiam się tylko czy może się tak dzia jak przestawiony jest pasek o jeden lub 2 zabki

[ Dodano: 2007-01-09, 07:23 ]
Znowu jestem w pracy, a autko stoi w garażu czekając na piatek po pracy abym mógł znowu zerknąc na nie. Mam nadzieje ze zrobie to w ten piątek i bede sie mógł cieszczyc jazdą. Bo bez samochodu to jak bez ręki :-) .

Jak by miał ktoś jeszcze pomysł co to moze byc prosze o rade.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-01-10, 12:51 ]
Nikt nie ma pomysłów ?? :?:

[ Dodano: 2007-01-15, 07:36 ]
Doszedlłem do trego czego nie pali na dwa cylindry zmieżyłem ciśnienie na nich i okazało się ze jednak sa ugięte zawory. sciągnąłem głowice i okazało się ze niedomykaja sie dwa zawory wydechowe na 2 i 4 cylindrze.

[ Dodano: 2007-01-18, 20:55 ]
Zrobiłem wymieniłem dwa zawory ssące. Zakupiłem uszczelki i założyłem z powrotem głowice. Teraz po złożeniu klepie jednym z popychaczy hydraulicznych. ale to już szczegół :-)
Pozdrawiam

Wnioskuje o zamknięcie tematu

Odpowiedz do tematu