pytanie 1: masz wielopunktowy wtrysk paliwa 8) i on napewno niezanika po przejechaniu nawet 300tys km
pytanie nr. 2 : może chodzic jak disel bo trzeba go wyregulować, jedz do zakladu , może masz szklanki do wymiany
pytanie nr. 3: to moge być szklanki lub coś gorszego, ale niekoniecznie musi to dobiegac z silnika, moze skrzynia
kasowanie luzów na hydrauliczne to prawda tylko że jak sie cos rozwali w tych popychaczach to sie nie kasują. Szkalnki to robota dla mechanika, w sumie aż tak dużo roboty niema, ale najpierw podjedz do jakiegos zaufango warsztatu to ci powiedza, ja niestoje przy twoim aucie, wiec to tylko hipoteza te szkalnki. Robota w sumie na 2 dni, kosztu szklanki nie znam.
te silniki m40 to czesto tak chodza puki nie złapią temp. optymalnej, ale niech sie wypowiedza wlaścieciele m40- tek ja mialem takie auta bardzo krótko bo 2 miesiace z silnikiem 1,6 i mi sie srednio podobalo
artvi [Usuniêty]
Wys³any: 2004-10-13, 17:51
... samoregulatory to koszt ok. 50 -55 zl sztuka ... ale ja stawiem na to ze masz podtarte krzywki wałka ... odkręć pokrywe zaworowa i zobacz co się tam dzieje ... sprawdź : samoregulatory , popychacze , dźwigienki zaworowe ... napewno coś z tego ma wadę. tu podawałem ceny innych podzespołów :
http://slave.e-edukacja.p...opic.php?t=2107
u mnie tez głośno pracował ... wymieniłem co trzeba i jest gites ... jak narazie pracuje cihutko ...
e nie bo to ewidentnie dochodzi z za zegrow...wiem ze dziwne ale tak jest......nie dobiega od dolu tylko od gory
Tez mialem cos podobnego, slabo slyszalne cykanie dochodzace gdzies z za zegarow. Myslalem ze to naped obrotomierza albo cos w tym stylu, okazalo sie ze to zle ustawione zawory. Po podniesieniu maski klekotal jak diesel, a w srodku bylo slychac tylko cykanie dochodzace od strony wskaznikow.
mam m40 i dokladnie te same objawy. Na 100% masz wytarte krzywki na walku, i do wymiany samoregulatory hydrauliczne, a jak juz klekocze, to znaczy, ze samoregulatory nie spelniaja juz swojej funkcji, a co za tym idzie nie kasuja luzu co prowadzi czesto do uszkodzenia dzwigienek. Takze, na 100% masz juz do wymiany samoregulatory, dam sobie glowe obciac, ze zmasakrowalo Ci tez walek rozrzadu ... reasumujac ... to "... ten typ tak ma" w m40 trzeba bardzo pilnowac oleju, najlepiej, aby byl to jakis dobry olej, ktory po wygaszeniu silnika nie splywa caly na dol, bo wlasnie na zimnym silniku rozrzad dostaje najbardziej w kosc, a pierwsze co zawsze pada w m40 to samoregulatory. Najlepiej tez wymieniac olej co 7-10 tys km, moze to i czesto, ale duzo sie juz nasluchalem od posiadaczy m40 i jak dbasz o olej, to pojezdzisz dlugo, jak zawalisz z olejem, to silnik do remontu. Pamietaj, ze kazdy m40 lubi sobie glosniej pocykac jak jest zimny, ale u Ciebie na pewno jest taki sam klekot metaliczny jak u mnie, w kabinie w sumie slychac ciche cykanie, ale jak jade miedzy budynkami z opuszczonymi szybami, to doslownie az wstyd, taki klekot slychac.
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
artvi [Usuniêty]
Wys³any: 2004-10-13, 22:49
Scigany napisa³/a:
... do wymiany samoregulatory hydrauliczne, a jak juz klekocze, to znaczy, ze samoregulatory nie spelniaja juz swojej funkcji, a co za tym idzie nie kasuja luzu co prowadzi czesto do uszkodzenia dzwigienek. Takze, na 100% masz juz do wymiany samoregulatory, dam sobie glowe obciac, ze zmasakrowalo Ci tez walek rozrzadu ... a pierwsze co zawsze pada w m40 to samoregulatory.
z tym sie az tak w 100 % nie zgodze bo u mnie byly samoregulatory wporządeczku natomiast wałek i dzwigienki lipaa
Scigany napisa³/a:
... ale jak jade miedzy budynkami z opuszczonymi szybami, to doslownie az wstyd, taki klekot slychac.
TAK ten dzwiek jest straszny slychac go nawet mijając powoli jakis samochod ... "dosłownie wstyd" to dobrze ujęte
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach