w punkcie wyjscia to jestescie bo :
http://allegro.pl/item216..._5_8_5x15_.html
cos komus nie przypasilo. za malo oklaskow dawaliscie na nie, za malo sie spuszczaliscie na ich widok wiec efekt jest taki ze na allegro wyladowaly.
_________________ Fanatyków E30tek zapraszam : Forum modelu E30
w punkcie wyjscia to jestescie bo :
http://allegro.pl/item216..._5_8_5x15_.html
cos komus nie przypasilo. za malo oklaskow dawaliscie na nie, za malo sie spuszczaliscie na ich widok wiec efekt jest taki ze na allegro wyladowaly.
Menel kiedy ty skończysz ? Zmiana felg to dla mnie rzecz codzienna, dziś mam takie jutro inne Taki jestem, tak lubię A tak na serio RMy mi nie spasiły bo 15" troche nędznie wygląda przy tym zawiasie A poza tym jest nowy projekt i kesz potrzebny
Menel, może raz na zawsze skończmy z tymi przepychankami.... może zróbmy tak....
ja wyciągam dłoń na zgodę teraz albo nigdy, może i zazgrzytało ... kiedyś, ale po co to ciągnąć ?! Zgoda ?
_________________ Z�OCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
barabi...
chodzilo mi o to ze gust jednak masz i dobrych felg tak szybko nie sprzedasz. cos w tych 15" RM musi byc nie tak, nie chodzi mi o to ze sa krzywe czy spawane. po prostu trzeba przyznac fakt ze RM pasuja tylko go VW a nie do beemek.
moze jakbys walnal na przod oponke 195/45 a na tyl 215/40 lub 45 ( nie wiem jaka jest dostepna a wiem ze to rarytasik) to moze by to wygladlo . ale poza tym ten IS ma byc na codzien wiec znowu lipa bo do cultowego wygladu jest potrzebna gleba , no i znowu trzeba pchac i 80/60 zeby wyjsc na ludzi a to dla rodziny nie wygodne
wiec serio, nie czepiam sie juz bo i tak masz zajebiiste cabrio ( szkoda ze fotki nie poszly w plenerze lepszym niz traktor , wybierz sie do Poznania i tam nastrzelaj prawdziwych zdjec np. na opuszczonych fabrykach itp. )
_________________ Fanatyków E30tek zapraszam : Forum modelu E30
:lol:
barabi...
chodzilo mi o to ze gust jednak masz i dobrych felg tak szybko nie sprzedasz. cos w tych 15" RM musi byc nie tak, nie chodzi mi o to ze sa krzywe czy spawane. po prostu trzeba przyznac fakt ze RM pasuja tylko go VW a nie do beemek.
moze jakbys walnal na przod oponke 195/45 a na tyl 215/40 lub 45 ( nie wiem jaka jest dostepna a wiem ze to rarytasik) to moze by to wygladlo . ale poza tym ten IS ma byc na codzien wiec znowu lipa bo do cultowego wygladu jest potrzebna gleba , no i znowu trzeba pchac i 80/60 zeby wyjsc na ludzi a to dla rodziny nie wygodne
wiec serio, nie czepiam sie juz bo i tak masz zajebiiste cabrio ( szkoda ze fotki nie poszly w plenerze lepszym niz traktor , wybierz sie do Poznania i tam nastrzelaj prawdziwych zdjec np. na opuszczonych fabrykach itp. )
.... no właśnie, o to chodzi że RMy to jednak do golfa.
Najlepsze oponki to by były 195/45/15.... wszystkie, ale to też nie na co dzień, bo na 8.5" o by był extrim
Co do ISika to szukam 17" bo to chyba najsłuszniejszy wymiar Dziś wstępnie gadałem z moim super tokarzem, za 600zł wytoczy mi cztery nowe piasty do E30 z rozstawem taki jaki sobie zażyczę a każdy wie że toczona piasta jest dużo mocniejsza od masowej odlewanej czyli problem dystansy niedługo zniknie w cabriolecie.... (zrobię 5x112 aby RSy które mam pasiły), a do ISa chyba 5x120 bo jest spory wybór felg
A co z tarczami hamulcowymi? Będziesz w nich wiercił dziury czy dasz nowe na 5 śrub? Co wtedy z zaciskami i jarzmami?
... raczej odwiercÄ™ nowe otwory.... taniej mi to wyjdzie i raczej nie zaszkodzi
Prawda jest taka że obecnie mam RSy przykręcone na te fajne dystanse ... wszyscy wiedzą jakie, osobiście nic do nich nie mam..... bo wszystko jest spoko i nawet poszaleć można...
ale, dystanse hamują rozwój moich felg, teraz za marzyło mi się 3.5" parapet na tyle w cabrio... tak by wyszło przód 9 i tył 10 x16" Jak wyrzucę dystanse to znajdzie się te 26mm na poszerzenie
A jak się znowy dziury będą pokrywac? Przykręcisz na 4 śruby ?
.... jak będą sie pokrywać ? nie kaman piasty będą całe nowe z rozstawem 5x112, w tarczach odwierce otwory.... wiadomo że jeden sie pokryje tak prawie na styk
a ja dodam tylko ze dotoczenie piast nie jest takie proste bo trzeba dobrac jeszcze lozyska bo w orginalach sa nie wymienialne!! Do tego jak zrobisz 5x120 to nie zalozysz starych tarcz bo piasta bedzie miala wieksza srednice niz tarcza i sie nie zmiesci!! wiec dochodzi wymiana tarcz i zaciskow (np od e36!) i do zaciskow beda potrzebne dystanse!! Zycze jednak powodzenia! PS. 5x112 miesci sie na wymiarach orginalnej piasty!!
a ja dodam tylko ze dotoczenie piast nie jest takie proste bo trzeba dobrac jeszcze lozyska bo w orginalach sa nie wymienialne!! Do tego jak zrobisz 5x120 to nie zalozysz starych tarcz bo piasta bedzie miala wieksza srednice niz tarcza i sie nie zmiesci!! wiec dochodzi wymiana tarcz i zaciskow (np od e36!) i do zaciskow beda potrzebne dystanse!! Zycze jednak powodzenia! PS. 5x112 miesci sie na wymiarach orginalnej piasty!!
Mi najbardziej zależy na dotoczeniu piast z rozstawem 5x112, a co do tych przednich łożysk no to się zobaczyć, mój tokarz to nie zwykły Franek co toczy podkładki za flaszkę tylko pełen PROFI, powiedział ze wszystko da sie zrobić Zobaczymy, może sie uda
na przód został założony rant o szerokości 1.5" co w sumie dało 7.5x15" ET 20
na tył został założóny rant o szerokości 2.5" co w sumie dało 8.5x15" ET 7"
Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo z powyższych postów, wynika że zostały dołożone ranty zewn., poczym z linku wynika że po tym zabiegu zmieniło się ET Zawsze wydawało mi się że ET mierzy się od wewnętrznej części felgi Może mi to ktoś wyjaśnić
na przód został założony rant o szerokości 1.5" co w sumie dało 7.5x15" ET 20
na tył został założóny rant o szerokości 2.5" co w sumie dało 8.5x15" ET 7"
Może mi ktoś to wytłumaczyć, bo z powyższych postów, wynika że zostały dołożone ranty zewn., poczym z linku wynika że po tym zabiegu zmieniło się ET Zawsze wydawało mi się że ET mierzy się od wewnętrznej części felgi Może mi to ktoś wyjaśnić
ET jest podawane w mm, jest to różnica pomiędzy odległością stopy felgi (miejsca styku z piastą ) od krawędzi wewnętrznej felgi, a połową szerokości felgi
załóżmy:
ET = b - a/2
Inaczej mowiac jest to odległosc od srodka felgi...
Inaczej mówiąc jest to odległość stopy felgi od środka felgi Tylko jeżeli środek felgi wypadnie po lewej stronie felgi (zależy jak si patrzy) to wtedy ET będzie na minusie
Mała metamorfoza z okazji BORSkowego wypadu, cabrio z dziurawym dachem musiało w domciu zostać Także kilka drobiazgów zapożyczyłem do ISka.... na parę dni
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach