BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
YOKOHAMA Project by Lokiecgb
Autor Wiadomość
lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-01-14, 08:29   

no i znow cos sie ruszylo . m52 b28 juz zalozone i odpalone . oczywiscie nie obylo sie bez PUZA ktory droga wirtualna naprowadzil mnie na wlasciwy tor . luk325 tez wielkie dzieki za ten cudowny kabelek . maszyna smiga , roznica odczuwalna . premiera na WINTER CUP WYRAZOW .

NASTEPNY KROK - ZAWIAS CDN....

Adi 
urzędas

Wysłany: 2008-01-14, 09:04   

No pięknie, muszę przyjachać na WINTER CUP WYRAZÓW zobaczyć osobiście jak to lata :wink:

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Pietrek 
Inspektor Gadżet

Wysłany: 2008-01-14, 16:20   

Życze powodzenia w poszukiwaniu trakcji :D 2.0 z wyprutym wnętrzem leciało bokiem a co dopiero 2.8 :D Ciekaw jestem jak to będzię śmigać na wyrazowie :) oby było sucho :wink:

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-02-08, 00:28   

mysle ze wszyscy ktorzy byli na BMW WINTER CUP do konca mieli okazje zobaczyc jak śmiga moje autko z nowym sercem . sprezyny KW na tyle regulowane dzialaja niezle . przednie H&R tez ok. dzisiaj zalozylem HUDRAULICZNY RECZNY . JUTRO BEDE WALCZYL Z ODPOWIETRZENIEM . jak wszystko pojdzie ok to w sobote na wyrazow i sezon driftingowy trza zaczac juz na pełny gwizdek . :twisted:

Cooba 
ALPINA fan

Wysłany: 2008-02-08, 08:22   

No pieknie pieknie. Trzymamy kciuki :spoko:

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-02-08, 12:56   

UWAGA UWAGA !!

wyszla troszke kicha z tym hydraulicznym recznym . wpialem sie jak nalezy odpowietrzylem , ale jest problem tego typu ze cisnienie biega po calym ukladzie i wali raz w zbiorniczek wyrownawczy od pompy hamulcowej a raz do wajchy :D

wiem juz ze musze zamontowac zawory zwrotne na przewodzie do pompy i do wajchy.

pozostaje tylko pytanie gdzie kupic ? moze ktos wie gdzie kupic ? od rana dzwonie po sklepach i nikt nie ma . na zadnym forum nikt konkretnie nie pisal gdzie mozna kupic .

jezeli ktos konkretnie wie gdzie mozna kupic to prosze o info . NIE PISZCIE ZE MOZE KTOS WIE ZE KTOS WIE , ALBO ZE MOZE W TYM SKLEPIE BEDA MIEC - ALE NIE JESTEM PEWNY ITP..... KONKRETNE INFO MILE WIDZIANE . WIELKIE DZIEKI.. :)

center 

Wysłany: 2008-02-11, 11:06   

pytaj sosena z tego co pamietam to on mial takie cudo u siebie

mgr inż. Jędrek ;)

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-03-01, 17:20   

no bylo troche cicho w temacie a ze duzo sie pozmieniało to czas na małe odświeżenie tematu ....

na przodzie zawias : amory bilstein + springi H&R
na tyle : amory bilstein + springi K&W REGULOWANE

pod maska wylądował m52 b28 :D

ze wzgledu na to ze ma byc rasowy driftowóz musialem zamontowac reczny hydrauliczny ....

zdjecia juz jutro ;d

a oto i foty ostatniej powaznej przerobki , reczny ( wajcha ) hydrauliczny .

demontaz wachacza

wyciecie miejsca pod dodatkowy zacisk

po przymierzeniu zacisku wspawujemy uchwyt .

skrecamy wszystko do kupy

do zacisku doprowadzamy przewod ktory nastepnie podlaczymy do pompy (wajchy)
ja zastosowalem przewod hamulcowy kol tylnych od malucha . zarobilem tylko odpowiednia koncowke u fachowcow .

a tutaj mamy pompe hamulcowa od malacza . podlaczenie na tym zdjeciu jest bledne . ostateczne podlaczenie zamieszcze jak tylko dorwe kabel do telefonu . jestem, poza domem . nalezy podlaczyc jeden przewod na tylna sekcje a drugi na przednia sekcje . drugie wyjscie na tylna sekcje zaslepiamy .

przy tym podlaczeniu jak na zdjeciach , brak mozliwosci odpowietrzenia . :(

MOZE NIEKTORZY ZARZUCA MI KOWALSKIE WYKONANIE I BRAK ESTETYKI . WIEM ZE WYGLADA MALO ESTETYCZNIE ALE DZIALA . !! I TO JAK !! niestety samo ramie ktore tutaj zastosowalem bylo za krotkie i zastosowalem dluzsze . zdjecia wkrotce .

w wolnej chwili jak juz zjade do domu demontuje zaciski i caly wahacz . piaskowanie i malowanie proszkowe . wtedy bedzie profi .

jak zrobic wajche z pompa pokaze w kolejnym temacie . POZDRAWIAM WASZ LOKIEC

luk325 

Wysłany: 2008-03-02, 15:00   

Nie lepiej bylo wpiac sie w seryjny tylny uklad hamulcowy z pompka?? po co zabawa z dodatkowym zaciskiem??
Ostatnio zmieniony przez luk325 2008-03-02, 15:00, w całości zmieniany 1 raz  

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-03-02, 16:20   

wpialem sie w seryjny uklad ale nie potrafilem znalezc nigdzie zaworow zwrotnych. kazdy robil dziwna mine na moje pytanie o takie cosjak zawor zwrotny .....

po drugie cena takich zaworow w liczbie 4 szt moglaby mnie zdolowac .

teraz mam 2 odrebne uklady hamulcowe kol tylnych . mysle ze w razie jakiejs draki nie bedzie afery ze ingerowalem w uklad hamulcowy ,

gdybym znalazl zawory w pierwszym etapie prac podejrzewam ze odpuscilbym montaz dodatkowych zaciskow , niestety nikt nie potrafil mi pomoc ..

daniel325 

Wysłany: 2008-03-02, 20:37   

nie ma potrzeby stosowania zaworów zwrotnych w układzie z wpięciem się w ori (powiem nawet wiecej to jakieś dziwne nieporozumienie bo gdzie niby można by je zastosować? i w jakim celu ), masz jendak już tak i spoko -odzielny układ w niczym nie przeszkadza jeżeli adapter jest dobrze zamontowany(pszyspawany) bedzie się sprawdzało i ta wersja w porównaniu z pierwszą ma jedną zalete odpowietrzenie nie jest tak uciążliwe więc spoko dla porównania jak juto nie zapomnę okaże jak zrobiłem to u siebie

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-03-03, 08:46   

daniel325 napisał/a:
nie ma potrzeby stosowania zaworów zwrotnych w układzie z wpięciem się w ori (powiem nawet wiecej to jakieś dziwne nieporozumienie bo gdzie niby można by je zastosować? i w jakim celu ), masz jendak już tak i spoko -odzielny układ w niczym nie przeszkadza jeżeli adapter jest dobrze zamontowany(pszyspawany) bedzie się sprawdzało i ta wersja w porównaniu z pierwszą ma jedną zalete odpowietrzenie nie jest tak uciążliwe więc spoko dla porównania jak juto nie zapomnę okaże jak zrobiłem to u siebie

ja mialem podlaczone na trojniku bez dodatkowych zaciskow, odpowietrzenie nie zajelo mi dlugo..

problemem bylo tylko to ze cisnienie biegalo od pompy do pompy i wylewal sie plyn zbiorniczkami. gdy wciskalem hamulec nozny cisnienie walilo w zbiorniczek wyrownawczy od wajchy i na odwrot ..... ciekawe jak to to podlaczyles u siebie ? pozdrawiam

daniel325 

Wysłany: 2008-03-03, 09:15   

trochę źle podszedłeś do tematu stosując ten trójnik wracając do zaworków zwrotnych
-mechaniczny zaworek nie może zostać założony bo niby przy recznym było by ok ciagniesz tył hamuje a na przód nie idzie bo zaworek puszcza tylko w jeną stronę ale gdy hamujesz nożnym puszczasz pedał i wtedy lipa pły nie może wrócić co zbiorniczka
-jest też zaworek elektrycznie sterowany można podpiąć go pod dzwignie recznego ciagniesz ją przerywasz obwód zawór sie zamyka i dajesz tylko na tył puszczasz dzwignie zawór też sie otwiera (ale to już bardziej skomplikowane i zbyt ryzykowne by stosować w tak waznym układzie jak hamulcowy

najprościej
bierzesz pierwszą lepszą pompkę sprzęgła zamiast zbiorniczka płynu podpinasz w tym miejscu przecięty przewód idący od pompy na tył a do wyjścia podpinasz odcinek idący na tył do trójnika
zaciagasz dzwignie w i jak wiesz w pompie tłoczek zamyka początkowo układ zasilania potem idąc dalej do przodu pcha płyn na tył puszczasz płyn wraca hamujesz noga i też nie ma problemów

ale jak mówiłem masz już tak jak masz i też będzie ok

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-03-03, 12:38   

dlaczego ja nie wpadlem na to to nie mam pojecia . szkoda ze nie sledziles tematu wczesniej ... zaoszczedzilbym sobie troche roboty . ale trudno mam juz zrobione i niech tak zostanie . w nastepnym projekcie zrobie tak jak mi to opisales .

ale buba :lol: :oops:

jezeli jestes w temacie to moze robiles( ROBILISCIE ) kiedys klatke ?? ?? i masz jakies zdjecia ewentualnie porady ?? nastepnym etapem bedzie wlasnie zrobienie klatki .. brat niezle spawa i gietarka tez sie gdzies znajdzie :)

JESZCZE RAZ DZIEKI . POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony przez lokiecgb 2008-03-03, 12:42, w całości zmieniany 1 raz  

daniel325 

Wysłany: 2008-03-03, 22:29   

kilka lat temu robiłem klatke do swojej pierwszej e30 ale wtedy jeszcze nie widziałem jak to wyglada w realu gdzies mam jakies foty jak to wyszło

daniel325 

Wysłany: 2008-03-03, 22:41   

o wyszło tak :wink:

ale to jak mówię jedna z pierwszych rzeczy jakie udało sie uspawać

teraz moge zrobic juz zupełnie profi z normalnymi łaczeniami :wink: , prawdopodobnie bede robił do swojej e30 ale tym razem całość z kwasu i spawana tigiem

tą pierwszą robiłem bez żadnych rysunków i powiem ci że nawet ok leżała w środku , bierzesz drut 6mm długość 1 m przeginasz kont w aucie i walisz na giętarke moja klatka wazyła 30 kg robiona była z przyzwoicie cienkich rurek ale trzeba robić z maks 2mm rury konstrukcyjnej żeby było w miarę lekka i co ważne spełniała swoja role jednak przy tej sciance jest juz pewien problem z zaginaniem rury poniewaz na zwykłej gietarce zaczyna sie załamywać
Ostatnio zmieniony przez daniel325 2008-03-03, 22:43, w całości zmieniany 1 raz  

daniel325 

Wysłany: 2008-03-03, 22:49   

a tak wygląda ręczny u mnie ale srodek złożony połowicznie
Ostatnio zmieniony przez center 2008-03-08, 21:56, w całości zmieniany 1 raz  

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2008-03-04, 10:08   

dzieki wielkie za zdjecia . fajnie wyglada ta klatka . zobaczymy jak wyjdzie moja . odwiedzilem strone wczoraj gdzie znalazlem kilka wskazowek jak zrobiona ma byc cala konstrukcja . zobaczymy co wyjdzie ;d
:D

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2009-04-18, 21:30   

PSUJEMY DALEJ :)

OKAZALO SIE ZE MOZNA JESZCZE SZERZEJ .

no i wszystko by bylo fajnie ale okazalo sie ze w garazu lezy kawalek blachy i nie ma co z nim zrobic . wiec postanowiono poszerzyc jeszcze bardziej :D

koło 10.5 cala + dystanse 30mm 8)

ile nerwow i pieniedzy mnie to kosztowalo nie pamietam .

JESZCZE RAZ WIELKIE DZIEKI DLA WSZYSTKICH KTÓRZY POMAGALI . W SZCZEGOLNOSCI DLA MOJEGO BRATA SYLWKA I SZPACHELMAJSTRA TOMKA

NOWE NAKLEJKI SPOSORA JUZ CZEKAJA . WWW.AUTOPON.PL

niestety znów brakło kasy na m-techa :D

podsumowujac :

zawieszenie : springi H&R , amory MTS

silnik: m52 b28 ( jeszcze :D )

reczny hydrauliczny : własny projekt

poszerzenia : własny projekt

koła przód 9.5 cala + dystans 30mm tył 10.5 cala + dystans 30mm

e-szpera

v-max 170 na 5 tym biegu na odcince .

cdn..........

pejafreak 

Wysłany: 2009-04-18, 21:44   

:shock: SZZZZZZZEEEEEERRRRRROOOOOKKKKKKKOOOOOO
Ale te progi mi sie nie podobaja :?

"Chcesz by ludzie Cie lubili? Musisz farmazonem trzaaskać!"

Pozdro pejafreak

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2009-04-18, 22:07   

pejafreak napisał/a:
:shock: SZZZZZZZEEEEEERRRRRROOOOOKKKKKKKOOOOOO
Ale te progi mi sie nie podobaja :?

progi nie sa moze najladniejsze ale mialem mozliwosc wybrac pomiedzy :

. opcja ktora wybralem ma ta zalete ze wymiana progu na nowy trwa moment . auto lata po torze wiec musialem obrac jakas strategie . :D

Inka 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-04-20, 07:15   

widzę, że yokohama się rozszerza i pięknieje ;) mam nadzieję, że się niedługo spotkamy na Wyrazowie ;) to ja Inka.. ta od Kołtuna z poloneza :P

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Wysłany: 2009-04-20, 13:12   

hahaha ale ulep :D :brawo:

lokiecgb 
INTERNATJONAL SZOFER

Wysłany: 2009-04-21, 21:00   

Inka napisał/a:
widzę, że yokohama się rozszerza i pięknieje ;) mam nadzieję, że się niedługo spotkamy na Wyrazowie ;) to ja Inka.. ta od Kołtuna z poloneza :P

z utesknieniem czekam na jakas konfrontacje . ostatnio was nie widac u nas

Inka 

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 2009-04-22, 07:34   

nie widać tylko i wyłącznie dlatego, że na ostatnim treningu, który był w październiku 2008 szpera puściła, ale w zeszła sobotę jak zamieniłam fotele kanapy na grokliny i wjechałam autem do garażu, to zlazłam do kanału, spuściłam olej z dyfra, odkręciłam klapkę i nie miał wyjścia i też musiał zejść do kanału i pospawać :D zostało tylko zalać to olejem i śmigać ;)

Odpowiedz do tematu