BEEMKA - KLUB Strona G³ówna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
Przesuniêty przez: Sosen
2009-07-01, 01:03
[E31] Kapitan_bomba - E31 Remont mojej 850i
Autor Wiadomo¶æ
Kapitan_bomba 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Do³±czy³: 26 Mar 2009
Sk±d: strzelce opolskie
Wys³any: 2009-06-30, 23:44   [E31] Kapitan_bomba - E31 Remont mojej 850i

W tym temacie chciałbym opisać remont i całą "zabawę", z moim autem, jest to BMW E31 850i z 1991r. Temat założyłem też na forum www.bmw-klub.pl, ale tam chwilowo forum nie działa więc opiszę wszystko też tutaj. Zaznaczę że wszystkie naprawy wykonuję sam, nie korzystam z serwisów ani innych mechaników, pomagają mi koledzy np. przy wyciąganiu skrzyni, silnika itd, a wszystkie naprawy wykonuję samodzielnie :)

Wszystko zaczęło się pod koniec zeszłego roku, chciałem sobie kupić duże sportowe coupe, miał to być jakiś ciekawy samochód, myślałem o Mercedesie SEC, ewentualnie W123 coupe, lub BMW E24 635csi po 1982r Cs1, wybór jest dosyć duży więc nie było by problemu ze znalezieniem takiego auta w PL lub w Niemczech.
Rozmawiałem na ten temat ze znajomym, który powiedział mi że wie gdzie stoi ładne BMW i jest to 850i, pomyślałem sobie że pewnie będzie drogie, ale że autko stało nie daleko to warto je zobaczyć...

Jak ją zobaczyłem to od razu się zakochałem :D i po długich rozmowach (trzy miesiące), kupiłem auto za 5000zł !! :wow:
Auto nie odpalało, skrzynia biegów uszkodzona, wnętrze zamoknięte, wszędzie pełno liści i syfu( auto stało koło dwóch lat "pod chmurką"), szyba kierowcy nie otwierała się ...

Tak wyglądała jak ją przywiozłem

To znalazłem w drzwiach kierowcy :shock:

Pękło ramie podnośnika szyby i naprawili to drewnianym kołkiem jak w maluchu :evil:
ja zrobiłem to tak i szybka śmiga w górę i w dół :P

Silnik z poskładanym zapłonem odpalił bez najmniejszego problemu ! Chodził elegancko i miał dobra kompresję, ale niestety dobry nie był, ale o tym później.Na fotce widać też syf jaki został po wymianie silnika, poprzedni wywalił olej przez wydech( tak mówił właściciel) i wstawili nowy, sprawny.

Podsufitka odpadła bo była zamoknięta, przyczyną był rozłączony wąż z odpływu z dachu

Trochę jeszcze podłubałem, odkręciłem źle spasowany zderzak i zabrałem się za skrzynią biegów i przerdzewiały wydech.

Wydech na razie wywaliłem skrzynię odkręciłem do sprawdzenia, po rozebraniu okazało się że ma uszkodzoną pompę oleju i wytarte tarczki, zastanawiałem się nad wymianą skrzyni na taką z E32, ale postanowiłem kupić części i poskładać moją
Tu widać pompę

Skrzynię poskładałem,założyłem w aucie, zalałem nowiutkim olejem i zadziałała :D
Nie mogłem jeździć bo bez wydechu było trochę głośno, musiałem jeszcze poczekać.
Kupiłem sportowe tłumiki i strumienice-zamiast katalizatorów, wyciąłem puszki po katach(były już puste) i końcowe tłumiki, wyspawałem wszystko, zlałem stary olej z silnika, który był strasznie czarny i gęsty, zalałem nowym, poskładałem wszystko do kupy i odpalam, silnik zapalił na 6cyl ;/ , sprawdzałem wszystko, paliwo dochodzi, iskra jest, a jedna strona nie pracuje, kombinowałem z resetowaniem kompa, trochę auto postało, odpaliłem i chodzi, ale strasznie kopci z lewego wydechu. Myślałem że to przez olej który był w lewym wydechu i może nazbierał się w tłumiku środkowym, wyciąłem go i jakby kopcenie troszkę przeszło...

Ale wreszcie mogłem się nim przejechać, pojechałem na myjnie, jechał normalnie, trochę strzelał z lewego tłumika, ale dało się jechać. Jak wracałem zaświeciła mi się kontrolka EML, silnik kręcił się do 3000obr, prędkośc max ledwo 40km/h, znowu odstawiłem auto, zrobiłem może z 50km i koniec.
Tu fotka z pierwszej "przejażdżki" :)
Ostatnio zmieniony przez Sosen 2009-07-01, 01:08, w ca³o¶ci zmieniany 5 razy  

jurexxx 

Do³±czy³: 28 Kwi 2009
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-07-01, 00:13   

Chyba nie ten dział, a tak poza tym podoba mi się i z niecierpliwością czekam na więcej :brawo:

marcinek84 

Do³±czy³: 08 Kwi 2008
Sk±d: kraków
Wys³any: 2009-07-01, 00:28   

widac ze ta E31 trafiła w odpowiednie ręce...chęnie poczytam o kolejnych postępach i życzę powodzenia przy jej odbudowie!!!!

Kapitan_bomba 

Wys³any: 2009-07-01, 00:54   

Okazało się że jedna przepustnica (EML) nie działa, odkręciłem obie, wyczyściłem, założyłem i jadę! Silnik chodził świetnie, dalej trochę kopciło, ale się tym nie przejmowałem, myślałem że wypali się syf z wydechu to mu przejdzie. Zrobiłem autem, jakieś 200km i znowu zaświeciła kontrolka EML, jeździłem tak jeszcze trochę , ale nie miało to sensu. kupiłem sprawne przepustnice, wymieniłem, odpalam, z wydechu zaczęło strzelać, silnik odpalił nie chciał sie wkręcić na obroty i dziwnie pracował. Chodził tak chwilkę, odkręciłem korek z oleju, a pod nim "budyń" i czuć że mocno dmucha z silnika, wyciągam bagnet, a tu wyciska mi olej, zbiorniczek wyrównawczy pusty :cry:
Myślałem że wywaliło uszczelkę pod głowicą i miałem do wyboru remont albo wymiana silnika.
Najpierw wyjąłem stary żeby sprawdzić co go boli i czy warto w niego inwestować. Porozbierałem go ile się dało jeszcze w aucie i zaniepokoiło mnie kilka rzeczy, pierwsze to poluzowana śrubka od smarowania lewego wałka rozrządu, a drugie to bardzo dużo nagaru pod pokrywami łańcucha i na głowicach.

Jak silnik był już wyciągnięty, zrzuciłem głowice i :shock: lewa strona silnika zatarta, uszczelka pod głowicą była wymieniana, prawa strona super, uszczelka oryginał, a lewa masakra!

Silnik już rozebrałem, z tego co widzę musiał być już wcześniej przegrzany, pierścienie pękały jak chciałem je zdejmować z tłoków, niektóre były już połamane i porysowały cylindry, zamiast oleju zalany był chyba moto doktorem lub innym syfem, a jak wymieniłem olej to wszystko wypłukało, czyli remont sobie odpuszczam i szukam silnika, a właściwie całej E32 750i.

A narazie moja 8 wygląda tak :cry:

Sosen 
BORN TO DRIVE

Do³±czy³: 01 Kwi 2004
Sk±d: Szczecinek
Wys³any: 2009-07-01, 01:05   

Przeniosłem temat do naszych śmigiełek :wink:
Powodzenia w remoncie i czekamy na dalsze wieści.
Pozdrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

Szajbaa 
Fan Marki

Do³±czy³: 04 Mar 2008
Sk±d: warszawa
Wys³any: 2009-07-01, 01:48   

temat wyglada na bardzo rozwojowy i mnie zaciekawil z chęcią poczytam o dalszych poczynaniach. widać że wkladasz w nią dużo pracy oby tak dalej a może bedzie uratowana kolejna bawara.

Cypisek 
inż. Żuljan

Do³±czy³: 14 Maj 2006
Sk±d: Lublin
Wys³any: 2009-07-01, 07:59   

O Panie, podziwiam za wytrwałość :prosze: Życzę powodzenia w reanimacji pięknej ósemeczki.

E30 + E91

Kruczek 

Do³±czy³: 23 Lut 2007
Sk±d: Orońsko
Wys³any: 2009-07-01, 08:44   

fajna skarbonka :) czekam na kolejne wieści z placu boju yyy to znaczy z garażu :)

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Do³±czy³: 27 Sty 2006
Sk±d: Bydgoszcz
Wys³any: 2009-07-01, 11:21   

Bardzo ciekawy temat. Powodzenia w reanimacji 8-ki, na pewno sporo kasy pochłonie ale cena za jaką ją kupiłeś jest śmieszna...

Czekam z niecierpliwością na relację z dalszego rozwoju wydarzeń :)

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Do³±czy³: 01 Lut 2006
Sk±d: Wrocław
Wys³any: 2009-07-01, 14:19   

Trzymam kciuki za finisz :spoko: Ja powiem szczerze że bym się nie podjął , tym bardziej z podziwem będę słedzić......

Kapitan_bomba 

Wys³any: 2009-07-01, 16:15   

W tej chwili auto stoi i czeka na silnik, którego szukam, ale jak narazie efekty poszukiwań są marne. Byłem u kilku handlarzy częściami, mają silniczki M70, wszystkie oczywiście w świetnym stanie i z gwarancją :wink: ale sprawdzić ich stanu niema jak, ceny zaczynają się od 800zł do 2000zł, oglądałem też cztery auta, dwie 750i E32 i dwie E31 850i, jedna siódemka była trupem, druga ładna ale dziwnym trafem nie chciała odpalić ;/ , jedna z E31 w tragicznym stanie, stoi chyba z dziesięć lat na parkingu, napiszę o niej później i wkleję fotki, a druga która miała być sprawna na części, okazała się nieco za droga, właściciel zastrzelił mnie ceną 40000zł :lol:
Wieczorem opiszę moją 8 i dam ładniejsze foty.
Ostatnio zmieniony przez Kapitan_bomba 2009-07-01, 16:17, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

tomash 
OEM Fan

Do³±czy³: 14 Maj 2007
Sk±d: Bycina k. Gliwic
Wys³any: 2009-07-01, 16:59   

Kapitan_bomba, gdzie ostetcznie ją kupiłeś? Bo pamiętam jeszcze jak ładnych parę lat temu po mojej wiosce jeździła (no chyba że jest więcej takich 8er na SGL :| )

Podziwiam za zapał i mam nadzieję zobaczyć ją jak jeździ bo nie mam daleko w sumie :P

Rom535 

Do³±czy³: 02 Pa¼ 2005
Sk±d: Z pierdla
Wys³any: 2009-07-01, 20:02   

Zapowiada sie ciekawie ,brawo za model i wytrwalosc
4. 325i sedan e90 06

Rafals 

Do³±czy³: 10 Lut 2006
Sk±d: slask
Wys³any: 2009-07-01, 21:30   

Kupiles ja moze w Pyskowicach ?? bo widzialem podoba w tamtych okolicach, zawsze stala na jednym parkingu a pozniej znikla
Jest
E30 318 '91
E30 325 m Tech II '89

Kapitan_bomba 

Wys³any: 2009-07-01, 21:56   

Cytat:
Kupiles ja moze w Pyskowicach ?? bo widzialem podoba w tamtych okolicach, zawsze stala na jednym parkingu a pozniej znikla

To właśnie jest ta, kupiłem od gościa z Pyskowic, a stała u mechanika w Łabędach.

Cytat:
Kapitan_bomba, gdzie ostetcznie ją kupiłeś? Bo pamiętam jeszcze jak ładnych parę lat temu po mojej wiosce jeździła (no chyba że jest więcej takich 8er na SGL :| )

Podziwiam za zapał i mam nadzieję zobaczyć ją jak jeździ bo nie mam daleko w sumie :P

Możliwe że to ta, ale z tego co wiem na SGL są dwie 8, moja ma lusterka M-technic a ta druga zwykłe, obie są czarne.

MAJSU 

Do³±czy³: 14 Wrz 2006
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-07-01, 22:01   

Huh... chyba niezła skarbonka.

Kapitan_bomba 

Wys³any: 2009-07-01, 22:27   

Nie skarbonka tylko pożeracz kasy !! ! :D

[ Dodano: 2009-07-01, 22:37 ]
Napiszę teraz o E31 które znalazłem kilka lat temu w Częstochowie, przypomniałem sobie niedawno o tym aucie i pomyślałem że kupię je na części, które by mi się przydały.
Niedawno byłem oglądać autko, bliżej się przyjrzałem i nie wiem jak można doprowadzić TAKI samochód do stanu jaki zobaczyłem! Pogadałem z właścicielem, cenę podał 14000 zł do negocjacji i powiem że pomimo tragicznego wyglądu można by tyle za nią dać, oczywiście udało mi się grubo utargować, ale i tak chciałem dać mniej, a że potrzebuję dobrego silnika to nie kupiłem tego auta.

Auto to BMW 850i kolor był wiśniowy, daty produkcji nie ustaliłem, samochód jest w miarę komplety, brakuję w nim podkładki tylnego zderzaka (jak w moim i wielu innych :) ) ma pęknięty prawy przedni kierunkowskaz, a reszta raczej jest na miejscu. Wnętrze w jasnej beżowej skórze, kokpit pod kolor tapicerki, siedzenia komfort sitze, skórka w ładnym stanie, elektrycznie regulowana kolumna kierownicy, na wyposażeniu ma jeszcze zawieszenie EDC, a przynajmniej przycisk :) , felgi takie jak ja mam :) 17''x8,5'' i 17''x10''

Stan wizualny samochodu z zewnątrz jest tragiczny, z większości elementów schodzi lakier bezbarwny, uszczelki zarośnięte mchem, widać że auto bardzo długo stoi nie używane, dziwnie odstające przednie błotniki, bardzo dziwnie wysokie zawieszenie. Stanu technicznego nie poznałem bo nie było akumulatorów w aucie, więc nie sprawdziłem nic, widać że pod maską jest kompletny, ale po tak długim czasie, podejrzewam że silnik może nie działać jak należy, a wszystkie węże, uszczelki i gumy będą sparciałe i do wymiany .
A tak to wygląda

tomash 
OEM Fan

Do³±czy³: 14 Maj 2007
Sk±d: Bycina k. Gliwic
Wys³any: 2009-07-01, 22:46   

Rafals, chodzi ci o tą która stała w Czechowicach?
Kapitan_bomba, tamta mogła mieć zwykłe lusterka :|

tomcat944 
mental ill

Do³±czy³: 28 Cze 2006
Sk±d: zielona gora
Wys³any: 2009-07-02, 08:32   

hej,
a bylbys zainteresowany kupnem e38 750i??
jesli tak to dzwon - 509 464 484

Bandit 

Do³±czy³: 02 Lut 2008
Sk±d: Łódź
Wys³any: 2009-07-03, 17:57   

Należą się brawa za podjęcie walki z tym samochodem.
Życzę worków pieniędzy i mnóstwo czasu na złożenie tego wszystkiego jak należy.

Patrząc na Twoje foto relacje z poszukiwań dawcy, aż serce krwawi jak ludzie traktują E31. Widocznie nie mają pojęcia co tak naprawdę mają za auta

sarna1 
hooligan rootz

Do³±czy³: 19 Mar 2004
Sk±d: Słupsk
Wys³any: 2009-07-03, 19:20   

w słupsku tez byla ladna z zewnatrz 850 i poszla za 5 kola ;d ale to trup i za taka kase to trzeba o tym wiedziec. Zycze WORKA pieniedzy zeby ta Twoja doprowadzic do dobrego stanu

RoboCop 
Morder...ator

Do³±czy³: 12 Maj 2005
Sk±d: TrójkątTrzechCesarzy
Wys³any: 2009-07-09, 22:12   

Też 3mam kciuki za doprowadzenie auta do jak najlepszego stanu :spoko:

Kapitan_bomba 

Wys³any: 2009-09-22, 23:02   

Długi czas nic nie pisałem, ale tak, moja E31 ma się bardzo dobrze, silnik wymieniłem na M70 z BMW E32 z 1993r, silnik jest w świetnym stanie, pracuje idealnie.
Autko cały czas jeździ, w tej chwili ma założone chipy (jest o wiele szybsza niż seryjnie, na hamowni jeszcze nie byłem, ale na dniach się wybieram) i zaciski hamulcowe cztero tłoczkowe z E32 750i.Planuję jeszcze w niej kilka żeczy usprawnić, na pierwszy ogień idzie dyfer z E34 M5 (S3.91 a seria to 3.15),wszystkie modyfikację i pracę przy aucie opisuję na forum E31-klub.pl

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: