Cześc.Mam problem tego rodzaju,robiłem swapa M20B25 wcześniej był także 2.5 tyle,że z aparatem zapłonowym w bloku.
Całe oprzyrządowanie jest od starego silnika.Wszystko wydaje mi się podłączyłem.
I teraz gdy włączam zaplon obrotomierz wskakuje na 6-7 tys i stoi.
Gdy przełączam kluczyk na odpalanie obrotomierz wacha się 100-200obr w te i wewte:)
Tak samo jest gdy przy włączonym zapłonie włączam jakikolwiek odbiornik prądu typu bieg wsteczny ,kierunki,swiatła ipt.
Żeby tego było mało rozrusznik nie kręci (na "krótko"sprawdzałem ,jest ok)
Co o tym myślicie?
z góry dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi
jak osprzet został ten co był to musiałes cos zle podłaczyc skoro wcześniej było okej.sprawdz wszystkei wtyczki bo czesto cos nei łaczy i stąd problemy .po przekreceniu kluczyka do odpalania słychac jakies dzwieki czy cisza
u mnie też cos obrotomierz po przekladce oszalał i po przekreceniu zapłonu podksakuje chyba do 1000obr.podmieniałem zegary na inne i na tamtych tego nie było
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Ładnie musiałeś zamieszać skoro obrotek się zamyka. ale sprawdź połączenie masy między budą a silnikiem. Ja tak miałem po przerzuceniu silnika i tej masy zapomiałem podpiąć. Jak kręciłem kluczykami to tylko kontrolki przygasały a auto denat.
_________________ nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, tylko boczną.
Swapy,naprawa elektroniki(wzmacniacze lampowe,gramofony itp.)
Umnie jest jeszcze masa od prawej podłużnicy(od strony pasażera ) do łapy silnika taki bardzo gruby brązowy kabel przykręcany nakrętką 10-tka chyba. A masa od aku idzie do kielicha.
_________________ nie sztuka jest zabić muchę przednią szybą, tylko boczną.
Swapy,naprawa elektroniki(wzmacniacze lampowe,gramofony itp.)
Ostatnio zmieniony przez 318Albert 2010-01-18, 19:02, w caoci zmieniany 1 raz
ja bym wiązke spróbował podmienic na taką od nowszego b25, niewiem jak jest z zasilaniem rozrusznika, ale wiem że np wtyczki do przeływki się różnią w tych wiązkach z starego i nowego m20b25,więc i moze coś więcej byc innaczej.
Nie uwierzycie. Auto nadal stoi. Nie będę opowiadał o swojej flustracji.
Poszła wiązka nowa (ta silnikowa) razem z kompem.
Silnik jest od e34 i takowa wiązka już teraz.
Na wąskiej nie ma okrągłej wtyczki więc musiałem sztukować przewody z tej prostopadłościonowej na okrągła. Podłączyłem kierując się schematem który koleś mi podesłał z forum z niemiec:
Wogóle na innych forach ludzie raczej nie są w stanie mi pomóc. Na jednym koleś zaprasza do warsztatu nieopodal...
W Was nadzieja. Kręci ale nie ma iskry.
Cewka OK na 100%, czujnik również, kopułka czyszczona.
Dwa pytania:
1) Gdzie podłączyć przewody?
-dwa brązowe jeden cieńszy drugi bardzo gruby (masa na 100%?) wplecione są one oczko o średnicy otworu 6, przewody znajdują się po prawej stronie nieopodal miejsca gdzie wiązka wychodzi z grodzi;
-to samo miejsce lokalizacji przewodów z tym, że jest ich 4, zakończone również oczkiem fi6, kolor:brązowo-pomarańczowy;
2)jakie kolory przewodów (3szt.) wchodzą do kostki którą podłącza się z czujnikiem obrotów wału korbowego? bo niewiem pod którą wtykę podłączać.
Wtyczki 3 pinowe podaję kolory przewodów, proszę napisać co obsługują bo również nie wiem na 100% gdzie je powpinać
I
-brązowo-czarny
-brązowo-czerwony;
-brązowo-niebieski;
II
-niebiesko-biały;
-brązowo-czarny;
-niebiesko-żółty;
III
-biało-zielony;
-czerwono-biały;
-biało-żółty;
i 2 kostki 2pinowe:
I
-brazowy;
-czerwono-biały;
II
-niebieski;
-czerwonno-biały;
I jeszcze jedno, wybaczcie, po włączeniu stacyjki mam plus na cewce na obydwu pinach?
Prawidłowo?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Może jakieś schematy elektryczne ktoś ma z e34 m20b25 i e30 m20b20
[ Dodano: 2010-05-17, 17:48 ]
wrctk napisa/a:
1) Gdzie podłączyć przewody?
-dwa brązowe jeden cieńszy drugi bardzo gruby (masa na 100%?) wplecione są one oczko o średnicy otworu 6, przewody znajdują się po prawej stronie nieopodal miejsca gdzie wiązka wychodzi z grodzi;
-to samo miejsce lokalizacji przewodów z tym, że jest ich 4, zakończone również oczkiem fi6, kolor:brązowo-pomarańczowy;
2)jakie kolory przewodów (3szt.) wchodzą do kostki którą podłącza się z czujnikiem obrotów wału korbowego? bo niewiem pod którą wtykę podłączać.
[\quote]
Ok. Już wiem. Obydwa oka idą na masę.
Znalazłem na szrocie ucięte na 30 mm te przewody, przykręcone do kielicha