BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
POLERKA ALUFELG
Autor Wiadomość
Squad 

Wysłany: 2009-01-18, 18:30   

ToR_GT napisał/a:
a jak samochody sie lakieruje natyskiem bezbarwnego lakieu i tak samofelge by trysnął to chyba połysk by był? Bo bez zabezpieczenia to ona chyba szybko matowieje? a przy okazjiszukma jakiegoś warszatu do polecenia w Warszawie i okolicach comoga mi ranty wypolerować

Wypolerowaną powierzchnię mozna zabezpieczyć tylko lakierem bezbarwnym kładzionym piecowo czyli proszek. Z pistoletu lakier nie będzie się trzymać i będzie złaził płatami, ale to też nie jest pewne na bank. Do dziś tyram element wypolerowany i polakierowany klarem z spray'u i nic nie złazi, ale na felgach bym nie ryzykował, na bank proszek się trzyma, a wygląda to tak jak fotki poniżej:
Prosie

A tutaj rant też w klarze:

Dla odmiany bez klaru,
Prosie:

Merc:

I AMG jak kolega wczesniej pokazywał:

Oczywiście każda felga wyjdzie inaczej po polerce i po klarze, inne stopy itd. Chciałem nakreślić mniej więcej jaka to różnica jest. Pozdro.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Wysłany: 2009-04-13, 22:08   

Kurde myslelm ze po bezbarwnym bardziej sie bedzie swieciło... ;/

http://beemka-klub.pl/for...p=328261#328261

DavMc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2009-06-29, 21:45   

a testował ktoś inne kolory past?
biała, zielona, niebieska, różowa??
czym się różnią i którą najlepiej do przepolerowania rantów?

[ Dodano: 2009-06-29, 21:52 ]
czodzi oczywiście o pasty w kostkach - te twarde

-> Allegro -> moje aukcje

Blondyn 320i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2009-06-30, 14:55   

Ja testowałem białą i błękitną.
Biała jet tłusta- dobrze się nią zbiera większe rysy- potrzebuje mniejszą temperaturę by się rozpuścić i dobrze rozprowadzać, filc dobrze nią nasiąka. Najlepiej używać z kółkiem szmacianym lub miękkim filcem.

Błękitna jest twarda i sucha- świetnie nadaje się do uzyskania końcowego połysku i efektu lustra. Słabo zbiera większe rysy, za to dobrze nabłyszcza. Ja używałem jej do uzyskania końcowego efektu. Najlepiej używać z twardym filcem i wysokimi obrotami.

Dee Jay 

Wysłany: 2009-08-18, 22:07   

Barabus możesz powiedzieć jaki silnik będzie najlepszy do tej twojej maszynki? Mam już wszystko co trzeba by zrobić podobną tylko nie wiem jaki silnik do tego zamontować

bujonik 

Wysłany: 2009-12-23, 17:33   

a ja mam takie pytanie do znawców,poleruje swoje felaszki i powierzchnia jest ładnie zeszlifowana, użyłem pasty czerwonej ( lekko ściernej) i po niej białą... jest efekt lustra ale takiego za mgłą,czy pasta błękitna nabłyszczy ładnie felgę??

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Wysłany: 2009-12-23, 17:44   

nablyszczy ja autosol i bawelna na wiertarke

bujonik 

Wysłany: 2009-12-23, 17:49   

no własnie nie,specjalnie kupiłem te paste i bawałne też mam na wiertarke i nie na błyszcza;/ możliwe ze takie alu że sie nie bedzie błyszczeć?? obok mam bbs i rant lśni jak lustro a te małpy nie chcą:(

[ Dodano: 2009-12-29, 20:06 ]

[ Dodano: 2009-12-29, 20:09 ]
te czarne plamki które widać na pierwszym zdjęciu to ptaki akurat leciały:)
fele jkeszcze nieskończone czekam na małe filce by spolerować zakamarki...

Mr X 

Wysłany: 2010-02-11, 16:16   

Panowie a da sie ten cały proces wykonać bez tej magicznej maszyny i bez zatykania koła na auto znajdujące się w powietrzu ?? :) Czy opcja jest taka maszyna auto lub ręcznie ??

Chmielu 
Beemka Importer

Wysłany: 2010-02-11, 20:03   

bujonik napisał/a:
no własnie nie,specjalnie kupiłem te paste i bawałne też mam na wiertarke i nie na błyszcza;/ możliwe ze takie alu że sie nie bedzie błyszczeć?? obok mam bbs i rant lśni jak lustro a te małpy nie chcą:(

No właśnie tutaj się zaczyna bolączka.
Połysk rantów czy też całych felg zależy też od jakości aluminium z jakiego zostały wykonane. Czy jest miękkie czy też twarde.

Np. Ranty OZ wypolerujesz na śliczne lustro a Borbetów już nie.

To jest moja teoria z doświadczenia. Oczywiście może nie być prawdziwa.

Pozdrawiam ;-) :spoko:

Moja wąska lampa:
http://beemka-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=39810

www.brp.net.pl

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2010-02-11, 20:57   

bujonik a jakim papierem kończysz ?? ja jak miałem problem że alu nie chciało nabrac połysku tylko miało taki mleczny i odbicie bylo lekko rozmazane to brałem wodnym papierem chyba ponad 1000 i tarłem nie w kólko tylko raz wzdłuż a za chwile w poprzek

po użyciu pasty nie zauważyłem jakiegos oszałamiającego efektu i lepie polerowac jak najdrobniejszym papierem

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

rifresz 
Driver cosmosschwarz

Wysłany: 2010-02-11, 21:00   

polerke powinno sie kaczyc na papierku 2500 a potem pasta 1000 to za malo

Squad 

Wysłany: 2010-02-12, 10:36   

Chmielu napisał/a:
bujonik napisał/a:

No właśnie tutaj się zaczyna bolączka.
Połysk rantów czy też całych felg zależy też od jakości aluminium z jakiego zostały wykonane. Czy jest miękkie czy też twarde.

Np. Ranty OZ wypolerujesz na śliczne lustro a Borbetów już nie.

To jest moja teoria z doświadczenia. Oczywiście może nie być prawdziwa.

Pozdrawiam ;-) :spoko:

Niestety to nie prawda, praktycznie każdą felgę da radę wypolerować na błysk jedynie trzeba dobrać odpowiednie pasty, wypolerować ranty typu BBS, czy jak wspomniałeś O.Z. nie jest duzym problemem bo jak wiemy sa to elementy kute które praktycznie same się polerują, sztuką jest uzyskać taki sam efekt na jakimś skondoniałym DOTZ'ie czy innym popularze. Wszystko uzależnione jest od techniki, doświadzczenia oraz past, zupełnie inną kwestią jest szlifowanie o czym pisze kolega Rifresz, nie jest także do końca prawdą że polerkę trzeba kończyć na papierze 2500, tak oczywiście można, ale taki sam efekt można uzyskać kończąc na 700 oraz uzywać odpowiedniej pasty (wszędzie gloryfikowany Autosol, jest dobry, ale to nie jest pasta polerska, sprawdza się jedynie przy polerowaniu rantów ale też nie zawsze). Przecież jak wszyscy dobrze wiemy papier ścierny od 1000 w górę jest jak kartka papieru. Oczywiście to nie tyczy się wszystkich felg, są felgi które trzeba pojechać mniejszymi papierami by uzyskać zadowalający efekt, ale tego można się dowiedzieć jedynie metodą prób i błędów. Prawdziwe pasty polerskie kupuje się na kilogramy w kształcie dużego prostokątnego klocka, w zależności od koloru jest im przypisana funkcja, odpowiednio od najciemniejszej do najjaśniejszej. Ciemne są poczatkowe, jasne jak biała czy różowa (pachnie truskawkami) jest wykończeniowa i są z dodatkiem łoju, by wstępnie zabezpieczyć powierzchnie czymś w rodzaju wosku, ale tutaj także nie ma reguły, u niektórych producentów kolory mogą oznaczać zupełnie inne funkcje, zawsze trzeba się dowiedzieć, najlepiej metodą prób i błędów. Aha, jeszcze powrócę trochę do metody szlifowania, jeżeli już ktoś ma maszynkę do szlifowania, to niech poprubuje innych płynow do mokrego szlifowania, a nie tylko wody (bądź wody z mydłem co także czasami daje radę po dodaniu do pasty w trakcie polerowania). Hmmm nie wiem, może benzynka :spoko: :jupi: tylko uwaga na samozapłony, dobrze radzę, żeby potem nie było pretensji do mnie, haha. Zajmowałem sie polerowaniem felg na poważnie od 2003 do 2008 roku i w głównej mierze były to całe felgi, a nie tylko i wyłącznie ranty więc ,sprzedałem za darmo trochę doświadczenia, a ile przetartych palców poszło już tego nie wspominam, dobrze się bawiłem przy tym. Niech wyjdzie na zdrowie. W najbliższym czasie planuję powrócić do tematu z tym, że na pełnej profesce ale to już uzaleznione będzie od UE. Pozdrawiam.
www.Fajna-Felga.pl
e34 m60b40 missle car

bujonik 

Wysłany: 2010-02-17, 09:17   

zabrałem się za polerowanie felg:) jeżeli ktoś chce oddać felgi w moje ręce pisać napewno się dogadamy moje gg 6831926, okolice warszawy :)

fotki kilku moich prac...

Ostatnio zmieniony przez bujonik 2010-02-17, 09:31, w całości zmieniany 3 razy  

piotrbmw4 

Wysłany: 2010-02-18, 17:04   

felgi z polyskiem ale bez zabezpieczenia ktore aby blyszczaly i nie czarnialy musza byc czesto myte polerowane i jechane co jakis czas papierem trudno to uczynic gdy zbiera sie na nich brod nie tylko z klockow

kamil.k 
złota ronczka

Wysłany: 2010-02-18, 20:16   

przeciez można nawoskowac i nie traci sie tak szybko połysku i łatwiej utrzymac w czystosci

sprzedam częsci silnikowe 320i/323i

Odpowiedz do tematu