Wysłany: 2011-12-04, 22:49 [E36] 323i ex wieśwagen future german by Bloody
Witajcie!
Moje trzecie BMW, a drugie E36. Po E30 325i przyszedł czas na E36 323i.
Auto kupione "na wsi" pod koniec października. Felgi które w tej chwili posiadam to M-Kontur 17", jednak nie są to moje wymarzone koła Co do już wprowadzonych "tuningów" to po poprzednich właścicielach odziedziczyłem:
- kolektor wydechowy 6-2-1
- zestaw Xenon "HID"
- Przedni zderzak "M" + halogeny clear
- jakieś zawieszenie obniżające, prawdopodobnie 60/40
Plany są spore, ale o tym później, może zacznę od VINu:
Numer podwozia WBABF71020EP43211
Kod typu BF71
Typ 323I (EUR)
Typoszereg E E36 (2)
Seria 3
Rodzaj konstrukcji COUPE
Układ kierowniczy LL
Drzwi 2
Silnik M52
Pojemność skokowa 2.50
Moc 125
Napęd HECK
Skrzynia biegów MECH
Kolor MADEIRAVIOLETT METALLIC (302)
Tapicerka LEDER SOFT/BLAUVIOLETT (P8MA)
Data prod. 1995-09-27
S243A AIRBAG FOR FRONT PASSENGER Poduszka powietrzna pasażera
S305A REMOTE CONTROL FOR CENTRAL LOCKING Pilot do zamka centralnego
S314A HEATED WINDSCREEN WASHER NOZZLES Lusterko zewn. /Zamek kier. podgrz.
S320A MODEL DESIGNATION, DELETION Brak napisu modelu
S354A GREEN STRIPE WINDSCREEN Szyba przednia ziel. z klinem ziel.
S415A SUNBLIND FOR REAR WINDOW Roleta przeciwsłoneczna tylna
S428A WARNING TRIANGLE Trójkąt ostrzegawczy i apteczka
S494A SEAT HEATING F DRIVER/FRONT PASSENGER Podgrzwanie fotela kierowcy/pasażera
S498A HEADRESTS IN REAR, MECHANIC. ADJUSTABLE Zagłówki w siedzeniu tylnym mechaniczne
S510A HEADLIGHT BEAM-THROW CONTR. F LOW BEAM Regulator zasięgu świateł
S520A FOGLIGHTS Lampa przeciwmgłowa
S534A AUTOMATIC AIR CONDITIONING Klimatyzacja automatyczna
S554A ON-BOARD COMPUTER Komputer pokładowy V z pilotem
S658A RADIO BMW BUSINESS CD RDS Radio BMW Business CD RDS
S676A HIFI LOUDSPEAKER SYSTEM System głośników HiFi
S704A M SPORT SUSPENSION M Podwozie sportowe
S710A M LEATHER STEERING WHEEL M Kier. sport. wielofunk.
L801A GERMANY VERSION Wersja krajowa Niemcy/Austria
Auto zaraz po kupnie wyglądało następująco:
Od tamtej pory trochę się zmieniło, m.in:
- zdjęcie ciemnych przednich bocznych szyb
- wymiana kompletnych drążków kierowniczych
- wymiana wody w chłodnicy na płyn + termostat
- przednie dymione kierunkowskazy TYC
- montaż przednich wewnętrznych nadkoli (po kupnie auta wogóle ich nie było)
- zakup i montaż kół zimowych
Mniejwięcej aktualne zdjęcia auta:
Setup zimowy, oponki 205/60 R15 Vredstein (czy jak to się pisze ) w stanie ładnym, felgi jak widać ori słoneczka. Myślę także nad pozbyciem się ciemnych tylnych bocznych szyb. Najchętniej pozbyłbym się folii ze wszystkich, ale na tylnym oknie nie dam rady tego zrobić... Z przednimi bocznymi męczyłem się po 1,5h/każda więc o tylnej lepiej nie mówić...
Chyba odrazu wygląda lepiej?
Wnętrze jest przyzwoite, skórę będę musiał pomalować renoskórem bo jest mocno powycierana, w jednym miejscu uszkodzona (pierdoła, każdy tapicer zaradzi ) Jednak bardziej prawdopodobną opcją jest zakup 2 używanych foteli w kolorze:
Zamontowałem sobie także "podstawowe" audio, na które składa się radyjko Alpine 9880R, kable Dietza, wzmacniacz Alpine V12 oraz skrzynia JBL. Na montaż czeka zestaw głośników Hertz HSK165. Do rozpoczęcia prac brakuje mi jedynie mat wygłuszających na drzwi.
Ostatnio zmieniłem tłumik końcowy - myślę, że nowy prezentuje się znacznie lepiej:
Przy montażu nie obyło się bez problemów (m.in. dlatego jest pod kątem a nie równolegle do auta) ale raczej nie będę Was nimi zanudzał
No i mój ostatni zakup:
Nowiutki gwincik FK od Mapet - Tuning. Montaż na wiosnę.
Co do planów, to będzie "chyba" german. Chyba, gdyż nie idę perfidnie w tym kierunku, ale w gruncie rzeczy moje auto raczej będzie się do niego zaliczało.
Tak więc plany:
- na wiosnę felgi Rondell 0058 2x8,5 2x10
- powrót "zwykłego" przedniego zderzaka
- założenie gwintu
- pozbycie się rudej z tylnych nadkoli + ich wypchnięcie pod 10"
- zmiana HIDów na 4300k (te są chyba koło 8000)
- hamulce nacinane nawiercane (probably Mikoda)
- doprowadzenie lakieru do ładu (dużo rys itp).
Chciałbym urozmaicić mój samochód aby był na nim motyw dwóch kolorów, tzn felgi, lusterka i być może dach w innym kolorze. Teraz tylko pytanie... jakim? Co myślicie, jaka barwa pasuje do fioletowego lakieru?
Ja myślałem o:
- szarym
- białym (ale bardzo się brudzi więc nie do końca mi się widzi)
- kremowym
- karmelowym
Co myślicie?
Pozdrawiam i zachęcam do komentowania/chwalenia/krytykowania
Bloody
Fajną masz tą Bawarkę i świetnie że doprowadzasz ją do ładu, szyby, xenon itp
Ładne wnętrze, całkiem nieźle zadbane jak na 16 lat
Fajne masz kieruny przednie, już wiem jakie będą mi pasowały do mojej E36
Boczne mam podobne, a tylne białe lampy to ori czy jakis taiwan?
Wydeszek wyglada i brzmi bardzo fajnie, co to za producent?
Co do hebli Mikody, to ja do swojej 320i wrzuciłem teraz na przód tarcze Mikoda GT czyli nacinane i perforowane, zrobiłem jak narazie około 1300km i jest GIT, nic nie bije i hamuje auto bardzo wporządku
Więc mogę polecić.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Fajnie gada
Przy tych baranach pokusiłbym się o kolektor z m50 ..
b23 compact wypluł 190 km na hamowni
a co do dachu i felg ... myślę że potrzebny będzie kolor niemieckiej taryfy.... taki beż.. może ciekawie wyglądać.
Lecz odradzam folię.. będzie ciężko dobrać lakier do felg pod kolor okleiny na dachu i może wyjść byle jak... A tego nikt nie chce.
ten model felgi ma chyba spory parapet ... będzie polerował czy tez pod kolor dachu ?
Boczne mam podobne, a tylne białe lampy to ori czy jakis taiwan?
Wydeszek wyglada i brzmi bardzo fajnie, co to za producent?
Tylne lampy ori BMW, mają znaczki
Wydeszek Proex'a (na allegro sporo aukcji wystawia). Brzmi i wygląda OK, ale dopasowanie tego to porażka... Żeby wogóle dało się go zamontować, musiałem założyć go do góry nogami (sic!) i ogólnie sporo się przy tym nagimnastykować... Więc jeśli chodzi o dźwięk to OK, ale z czystym sumieniem polecić go nie mogę...
Łukasz napisał/a:
folia w kolorze pomarańczowym na dach? Co Ty na to?
Myślałem o pomarańczy, ale już Musk ma pomarańczowe e36 a ja nie chcę powielać...
Wybór ostatecznie padł na... zieleń Monstera Felgi + lusterka będą w tym kolorze, co z dachem to się pomyśli.
Mała aktualizacja:
Black Bosche wykonane. Przy okazji oczywiście kompletne czyszczenie oraz "renowacja" lamp. Sorry za jakość zdjęć, ale pogoda nie dopisuje...
Przed (zdjęcie lampy w lepszym stanie):
Po:
Wg mnie jest o wiele, wiele lepiej Wszystko ustawione i wyregulowane pi razy oko więc nie patrzcie na to Jeszcze tylko zmiana ksenonu z paskudnie niebieskiego (stawiam na 8000k) na białe 4300k i lampy zakończone.
Oraz nowy zakup:
A niedługo będą letnie fele
Ostatnio zmieniony przez Bloody 2012-01-08, 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Tak, ale ja nie trawię e36 z "kawałkiem" m-pakietu Albo cały, albo wcale. Jako, że nie stać mnie na progi + listwy drzwiowe + tylny zderzak + nowy przedni (ten co mam jest w fatalnym stanie) to wracam do oryginału. Poza tym m-pasztetów jest już wg mnie za dużo...
Jak kiedyś będzie mnie stać na kompletny m-pakiet, to może go sobie sprawię. Narazie będzie "ori".
Ostatnio zmieniony przez Bloody 2012-01-08, 17:32, w całości zmieniany 1 raz
Ja już prawie wogóle e36 nie widze.. a co dopiero e36 w M-paku.. Zakładaj serie na chwile, doprowadz sobie zderzak M do stanu bdb, i szukaj reszty m paka
Co wydumałeś z tym dachem?? zostaje oryginał??
Ja już prawie wogóle e36 nie widze.. a co dopiero e36 w M-paku..
Nie wiem jak w Twojej części kraju, ale u mnie e36 jeździ bardzo dużo, a kilku znajomych ma dobrze dopasione e36 w m-pakietach, więc ja póki co stawiam na jego brak A kiedyś może na jakiś inny pakiecik, np. Racing Dynamics albo coś
Hehe nie dzięki, może to i fajny rarytas i gadżet, ale strasznie nie podoba mi się dokładka Alpiny
[ Dodano: 2012-01-13, 15:25 ]
No to zderzak na aucie Nie jest idealnie, przy zakładaniu okazało się, że grill mam wygięty, więc nie wszystko dokładnie do siebie pasuje... Do tego nie mam jednej ramki halogenu (prawej) więc narazie auto jest bez halogenów... No i jedna z listew na zderzaku jest dość mocno uszkodzona (nie zauważyłem, jak kupowałem zderzak ) i trzeba będzie ją wymienić...
No ale ogólnie to jestem zadowolony ze swojej roboty, kolor pasuje idealnie, połysk jest dla mnie odpowiedni, jedynie dałem ciała w dwóch miejscach i przepolerowałem zderzak do podkładu (na kantach)... No ale trudno. Tak czy siak, zamiast 300zł u lakiernika wyszło mnie 70, więc dla mnie git:
Będę musiał jeszczce jakoś zamontować rejestrację bez ramki, bo bez niej wygląda dużo lepiej
PS. Auto brudne jak cholera - sorry, ale pogoda jest jaka jest...
Pozdrawiam!
[ Dodano: 2012-01-20, 14:39 ]
Mam już letnie koło
Brock B4 2x8,5" ; 2x10", oczwiście 17". Rancik jak widać wypolerowany, środek póki co grafitowy.
[ Dodano: 2012-02-10, 12:44 ]
Dzisiaj dostałem "małą" paczuszkę z częściami:
Do zawieszenia:
- sworznie długie Meyle
- sworznie krótkie Meyle HD
- tuleje acentryczne
[ Dodano: 2012-02-18, 17:20 ]
Wreszcie zrobiłem jakieś zdjęcia całego auta W końcu znalazłem czas na montaż halogenów i lusterek, wg mnie odrazu jest lepiej. Jeszcze tylko zerwać folię z szyb i wogóle będzie przyzwoicie wyglądała