Oczyszczamy dolot - tak było przed :
By lukasze30 at 2012-04-01
W trakcie czyszczenia:
I efekt końcowy – bez fajerwerków ale o to mi chodziło – normalnie
Na koniec jeden z naszej trójki inspektorów – ta najmłodsza sprawdzał czy na pewno dobrze zabezpieczone :
Trochę posunęliśmy temat z M20B25, info jak poniżej:
Montaż panewek – kpl oraz korby, wał i całość zgodnie ze sztuką montażu, Nm, Kąty i inne
By lukasze30 at 2012-04-06
Kręci się i to nawet po zmontowaniu z korbami – jest poprawnie!
Walka trwa a tu nagle zonk, pompa oleju niestety widać oberwała i to dość mocno, co może być przyczyną pewnych przytarć tu i tam.
Między innym takie coś znaleźliśmy, największy kawałek z kilku innych:
Obudowa wewnątrz również niestety w nie najlepszej kondycji
Szybka akcja, wiele telefonów tu i tam i znaleźliśmy używaną w lepszym stanie.
Nie poddaliśmy się tak łatwo.
Akcja demontaż, czyszczenie :
Było tak:
Po czyszczeniu i konserwacji :
Po polerowaniu wszystkich elementów , smarowanie i montaż :
Pompa działa
Dalej montujemy uszczelnienia z oryginalnymi uszczelkami :
Czyścimy miskę olejową wraz z montażem:
Uszczelka pod głowicą:
Skręcamy z odpowiednimi momentami i kątami:
Folia i czeka na dalszy montaż:
Do ponownego i Wesołych Świąt życzę
Adam, Marcin - dzięki Wielkie za pomoc i wsparcie
Pozdrawiam
Łukasz
_________________ "Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003)
Ostatnio zmieniony przez Luca 2012-04-06, 12:54, w całości zmieniany 1 raz
Sezon w pełni rozpoczęty więc śmigamy naszymi E30-tkami tu i tam co by można trochę się wyszaleć w bezpieczny sposób.
Ostatnie próby z możliwości E30 pokonywaliśmy na Torze Poznań w pucharze YoungTimer Party 2012. Pierwsza edycja zaliczona i kilka fotek przedstawimy poniżej:
Wąska naprawdę miała na tej próbie ciężko i niespodziewanie wyskoczyła nam awaria nagrzewnicy .
Ale nie poddaliśmy się, wykonaliśmy układ „na krótko” i jazda by wszystkie czasy zaliczyć .
Zmagania Wąskiej i Szerokiej dawały nam mega frajdę
By lukasze30 at 2012-05-24
Po ukończonych odcinkach czasowych, przyszła chwila na wolne przejazdy, na które z zapałem wskoczyły nasze drogie Panie Pilotki, które złapały bakcyla i może się pojawi nowa E30 z żeńską grupą.
A na koniec pamiątkowe zdjęcie E 30 Dream Teamu ze Śląska - niestety bez najmłodszych fanów, choć nie ukrywam ,że fajnie jest czasem rano nie zrobić mleka
oraz film, który obrazuje że M20B20 również coś tam potrafi
Wąska po tych zmaganiach będzie miała lekką przerwę techniczną na czyszczenie dywanu, nagrzewnicę i nowe serduszko M20B25, które już sobie czeka na montaż.
Ale przed montażem ........................
Wąska zawitała do hamowni DYNOSOFT – Katowice do Wojtka.
Osobiście jestem bardzo zadowolony z wyniku i naszej Wąskiej a miłe spotkanie kolegi z forum i szybkie podejście Wojtka do tematu spowodowały, iż uśmiech się pojawił na twarzy mojej i Maćka.
Teraz zaczynamy zabawę z inną kultową jednostką.
Trzymajcie kciuki bo tak za ok. 2-3 tyg. pojawię się z nowymi wiadomościami dotyczącymi Wąskiej.
Pozdrawiamy
E 30 Dream Team Mikołów
Jak pisałem tak zrobiłem – bo u mnie słowo droższe od pieniądza a wiec…....
W ostatnich wolnych dniach wraz z Masta Blasta - Adamem podjęliśmy się akcji montażu jednostki M20B25 po wykonanej przez nas naprawie.
Poniżej przedstawiam krótki opis z cudownych chwil
Wąska po sprawdzeniu ile ma mocy, wymianie nagrzewnicy i męskiej decyzji podjechała do „Monster Garage” celem zmiany serca na bardziej wydajniejsze
Do tego trzeba było powalczyć z wiązką elektryczną i zaadoptować kilka przewodów by elektryka działała poprawnie i co by wskaźniki również pokazywały poprawne wartości.
Kilka różnych części w tym , wtyczek, pinów żeńskich i męskich zakupionych w Aso BMW dało radę.
Elektryka została opanowana.
Wtyczki, przewody podpięte zgodnie ze schematem BMW i efekt jest taki, że całość działa poprawnie i nic dziwnego się nie dzieje.
Nowa kostka diagnostyczna została sprawdzona i połączona z komputerem.
Komputer wskazał tylko jedną usterkę, brak sondy lambda – która sobie śpi na siedzeniu ze względu na mój obecny układ wydechowy – do przerobienia w przyszłym tygodniu.
A tak to wygląda finalnie:
Nawet obudowa filtra powietrza została totalnie odnowiona i ma się teraz całkiem nieźle
I gotowa do jazdy i docierania maszyna
By lukasze30 at 2012-06-08
Chłodnica oleju podłączona, klima działa, układ wodny odpowietrzony – działa poprawnie.
Wąska z rocznika 1983 kryje w sobie wiele tajemnic , które udało się opanować podczas zmiany silnika.
Całość po kolejnej regulacji zaworów działa jak na razie bardzo dobrze.
Nie ma słów i ciężko by to opisać co działo się ze mną podczas zmiany tej jednostki i w momencie jej odpalenia – dla takich chwil warto żyć!!!!
Serdeczne i Wielkie podziękowania dla Adama, Marcina, Tymka za okazaną pomoc i wsparcie.
Panowie RESPECT!!!! - bez Was nie dało by rady!!
Napiszę tak - czuć znaaaaaaaczną różnicę do poprzedniej jednostki - jest potencjał!!!
Docieranie trwa.........
Trzymajcie kciuki i pozdrawiamy
Luca
Ostatnio zmieniony przez Luca 2012-06-09, 20:59, w całości zmieniany 1 raz
Pond 200 km zrobione, jutro wskakuje wstępnie sonda i dalsze docieranko
Dziękuje za miłe komentarze, prawda jest taka, że kupując ten samochód założyłem sobie pewien plan zmian, który powoli i skrzętnie staram się realizować i zaznaczać w planie jako "zrealizowane". zostało mi jeszcze kilka takich drobiazgów
Więc cały czas powoli ale do przodu.
Wykresik będzie po dotarciu
Oby był zbliżony do serii jak poprzednia poczciwa i zdrowa jednostka
Pozdrawiamy
E30 squad Mikołów :
Gdzie z Tymonem sprawdzaliśmy czy daje radę
By lukasze30 at 2012-08-09
I stwierdzamy, że coś z niej będzie
Wymieniony już kolejny raz olej na docelowy LM 10W40, wszystkie filtry i śmiga aż miło. Takie moje wrażenia Różnica spora i odczuwalna Akcje zmiany silnika uważam więc za udaną a cały trud i inne związane z tym rzeczy uważam za nie zmarnowany
Dalsze prace, które pozwolą na jeszcze większą radość z jazdy w toku......opiszę jak już będzie gotowe.
Wąska daje radę
Pozdrawiamy i dzięki za zainteresowanie.
Mały update przedstawiam na koniec sezonu 2012 i zabawy z naszą Wąską , a więc :
Dzięki forumowemu koledze Wojtkowi vel Wojtasm5 odebrałem i zamontowałem dyfer 3,73S z mocniejszym zaciśnięciem. Dzięki Wojtek – polecam tego forumowicza zna się na rzeczy!!!
Przed montażem wszystkie otwory łączące zostały potraktowane gwintownikiem co by nie było stresu podczas montażu.
Wrażenia po montażu - hmmmm jest różnica na duży + i trzeba być czujnym bo spina aż miło.
Dla mnie bomba - jest to to co chciałem.
Następnie przyszła akcja na czyszczenie Wąskiej oczywiście z asystą najmłodszej fanki
Tymon zabezpieczał gumowe elementy
Gdzie czasem go poniosło
Ale zabezpieczył dobrze
Efekt końcowy był zadowalający
Karoca gotowa do .......................
tak tak info jak poniżej :
Wąska wiozła nas do ślubu w asyście Czarnej od Tymka.
Krótki opis tej akcji przedstawiamy poniżej:
Delikatne przystrojenie samochodu:
Zadowolona współwłaścicielka Wąskiej vel Pani Młoda :
Wąska i jej właściciele :
Bracia „Pe” i E30 dwie
Oraz siostry dwie
Nad całością czuwała jak zwykle „ Czarna Ździra”
Samochody zawiozły i przywiozły Parę Młodą, gości, dzieciaki – czyli spełniły swój obowiązek we wzorowy sposób!
POZDRAWIAMY SERDECZNIE WSZYSTKICH FANÓW BMW
Wąska jeszcze idzie na szczęście na drobne korekty blacharsko lakiernicze i idzie spać na zimę co by przygotować się do ostatnich finalnych prac mechanicznych jak dokończenie układu wydechowego by MG oraz poprawienie układu hamulcowego.
Ale o tym za jakiś czas………Taki drobny prezent na 30lecie jej istnienia
Do następnego
a mi brakuje normalnych lamp, jak wąska mieć powinna, jakbyś znalazł zdrowe, to naprawde źle nie świecą, do tego dobra żarowka i naprawde jest ok, i wizualnie bylo by jak trzeba...