Chciałem wymienic olej w skrzyni wiec pojechałem do ASO żeby dobrac taki jak trzeba i kupiłem dwie bańki po litrze każda! przyjechałem do domu i patrze ze na opakowaniu jest napisane - "olej do skrzyni automatycznej" wiec wrociłem do nich z ryjem a miły pan z servisu powiedział ze wlasnie taki olej jest rekomendowany do mojej beemki ! mam E30 318i z 91 r. oczywiście manual !
- pracownicy bmw chyba wiedza co mowia...ale pytanie do was Panowie - moge lac bez obaw ? do automata czy manuala olej sie czyms różni?
jest na nim jeszcze napisane : BMW ATF D2
Dzieki bo jakoÅ› im nie ufam
Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 19 Mar 2004 Sk±d: Warszawa Skorosze
Wys³any: 2004-06-18, 00:45
do automatów i przekładni wspomagania to sa płyny hydrauliczne a nie oleje ... tak mi się wydaje
Wys³any: 2004-06-18, 00:58
kurde kazdemu po troszke kradne watki ale dobry jest a nie chce zaczynac nowego....
mam sprawe wlasnie co do oleju do skrzyni bo sam bede wymienial u siebie skrzynke bo od E30 mi nie podchodzi pod wal i przez nia nie mam predkosciomierza, zakladam skrzynie od 323 ale olej mi z niej wylecial do bagaznika i pytanko jaki olej mam do nie wlac?
problem w tym ze taka trojeczka nigdy nie wychodzila...
ale cos pokombinuje moze jakos dojdzie sie do sedna
Go¶æ
Wys³any: 2004-06-18, 02:28
tak jak myslalem nie dalo sie do tego dojsc juz biorac pod uwage ze to E30 bo z tego silnik i skrzynia pochodzi to roczniki mi sie jakos nie zgadzaja nie wiem chyba nie potrafie z tego kozystac...
Pomóg³: 11 razy Do³±czy³: 19 Mar 2004 Sk±d: Warszawa Skorosze
Wys³any: 2004-06-18, 03:09
No to wystarczy się pytać o oleje przekładniowe specyfikacji GL4 i lepkości 75(80)W90 i wsio jasne. Ja chciałem równiez Castrol do skrzyni, ale nie znalazłem, kupiłem Mobila za 20zł/litr (do skrzyni wchodzi od litra do 1,5l ... 1,7 do suchej). A jak ktoś chce {biiiiip} olej do dyfra, to mam na zbyciu litr Castrola GL5 oczywiście, TAF-X syntetyk 75W140 (litr wchodzi do dyfrów o przełożeniach 3.93 4.10 i dalej ... do 3.64 już 1,7l wchodzi)
Wys³any: 2004-06-18, 07:51
z tego co pamietam olej do skrzyni automatycznej jest durzo rzatszy nirz normalny przekładniowy pozatym chyba jestes strasznie dziany skoro po olej jeżdzisz do ASO z doświadczenia wiem ,że olej np u fusa jest 30% drorzszy nirz na stacji benzynowej
Go¶æ
Wys³any: 2004-06-22, 01:00
U mnie 524TD wlewam taki sam jak do wspomagania-czyli do automatow
ATF Dextron II. Tak jest w specyfikacji. Kiedys jak nie wiedzialem ze wchodzi taki olej, wlalem standardowy do manualnej skrzyni i efekt byl taki ze stracilem wszystkie biegi. Trzeba było siły zeby wbic jakis bieg. Po wlaniu oleju od automata wszystko wrocilo do normy.
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach