Kupiłem ją od gościa w gumiakach w listopadzie 2007, pierwsza rejestracja w Polsce
grudzień 2007.
Silnik M20B20, wersja z katalizatorem.
1987r, Nerzbraun Metallic, manual, el lusterka, centralny zamek, szyber dach manualny, ABS.
Więcej wyposażenia dodatkowego nie ma...
Oto Fotel kierowcy:
Korzystając z okazji i ładnej pogody pojechałem rekinem na myjnię zmyć chociaż trochę sól
Oto pierwsza część zdjęć z sesji, którą robiliśmy z podolem
Oto nocne fotki, nie jestem fotografem i ciężko było mi dobrze ustawić czas naświetlania więc efekt nie jest powalający.
Specjalne podziękowania dla Kamila i Krystiana za coś nowego w moim aucie :padam:
Poważną rzeczą, która ciągle nie dawała mi spokoju był pewien bardzo duży defekt, na szczęście poczyniłem odpowiednie kroki, aby temu zaradzić
Oto dwie fotki zrobione po powrocie z wypadu do Bydgoszczy
Oto fotki nocne w wykonaniu Raadmana:
Nowe felgi
przód 7,5cala tył 8,5
REMONT:
Silnik jak widać już praktycznie rozebrany, muszę wymienić co najmniej dwie dźwigienki zaworowe.
Klamoty z piaskowania i malowania proszkowego odebrane, głowicę oddałem do auto szlifu, w Poniedziałek zawiozę jeszcze blok na sprawdzenie. Oglądałem sobie panewki główne i korbowe. główne bajeczka, jak nówki, ale za to panewki korbowodowe lekko zmęczone.
Zakupiłem również nowy przedni zderzak, niestety zamiennik, ale co tam
W przyszłym tygodniu rozpocznie się montaż zawieszenia tylnego zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Oto kilka fotek z dzisiejszego dnia:
Odpuszczam wyrównoważenie wału, ale tłoki zrobię bo to prosta i szybka robota.
Odebrałem dziś blok z autoszlifu i wygląda zajebiście
Miałem w tym silniku stalową miskę olejową która jest uszkodzona, kolega znalazł u siebie aluminiową (czyli taką jaka powinna być w tym samochodzie).
Moje pytanie brzmi: W jaki sposób zaślepiony jest otwór w bloku na bagnet (przy aluminiowej misce bagnet wchodzi w miskę a nie w blok)
Jak naładuje mi się aparat to wstawię jakieś fotki.
A tutaj zdjęcie od sprzedającego tłoki, w moim komplecie wszystkie są identyczne
Gładź cylindra usmekotana olejem, żeby nie zaczęło mi korodować:
Nowe panewki:
Skrzynia 10 minut na myjce ciśnieniowej i jakoś się udało zmienić jej kolor z czarnego na srebrny:
Dzisiejsza aktualizacja to dokładne wymycie bloku w środku, kanałów wodnych i olejowych, oraz montaż nowych panewek głównych i wału korbowego po polerce:
Nowe panewy w korbowodach:
Real foto nadwymiarowych tłoków
Dopasowanie kanałów do uszczelek
Zaznaczenie materiału do wyfrezowania:
dolot:
wydech:
A tutaj przymiarka:
No i gotowe:
Przymiarka uszczelek do kolektorów:
wydechowy:
widać, że trzeba będzie troszkę zebrać materiału z żeliwa
dolotowy:
Zamontowane nowe tłoki na korbowody. Nowe sworznie, pierścienie, zawleczki były w komplecie z tłokami.
No i przeszlifowałem lekko rant tylko dla testu maszyny do polerowania felg. Jest to docelowe koło, Komplet Hartge będzie na sprzedaż
25.03.2014
Prawie ukończone składanie układu korbowo tłokowego. Na miejscu 5 tłoków
Przy szóstym podczas wkładania pękł mi pierścień olejowy <krzyczy>
Najprawdopodobniej przyczyną była wadliwa sprężynka która nie pozwalała ścisnąć pierścienia do końca:
Zadzwoniłem więc gdzie trzeba i zamówiłem na jutro będę miał
Odebrałem również uszczelki i uszczelniacze silnika:
Nie mając frontu robót na dziś zabrałem się za wymianę uszczelniaczy:
nowe pierścienie na miejscu
Wreszcie dotarły nowe łożyska już dotarły, mam nadzieję, że to dobry zamiennik:
Zabrałem się za małe czyszczenie:
jak ten silnik nie przebije fabrycznych 129 koni to znaczy ze BMW odwalilo kawał dobrej roboty i nie ma tam co poprawiać efekty poniżej:
Na chwilę obecną prace stanęły w martwym punkcie, bo jestem na wakacjach połączonych z poszukiwaniem pracy. Niestety bez funduszy nie będę mógł ukończyć auta. Powiem tak kasę na remont mam odłożoną, ale na życie już nie
Nie to, żeby był jakiś poważny kryzys finansowy, ale lubię mieć jakąś gotówkę na czarną godzinę. Jeżeli nie znajdę pracy to będę musiał poczekać z dalszym ciągiem remontu, w przeszłości miałem wiele sytuacji podbramkowych z kasą więc wiem co robić, żeby tylko nie sprzedać rekina Do ukończenia auta potrzebuję jakieś 5 tyś zł może trochę więcej, ale nie mam zamiaru oszczędzać na jakości. Dużo robię sam z pomocą kolegi, ale są też rzeczy które niestety trzeba zlecać. Np blacharkę i lakier zlecę bo mam zaufanego blacharza który jest lepszy niż średnia krajowa, a lakier będzie w ASO innej marki, bo znam ich jakość i wiem na jakich materiałach pracują plus 3 lata gwarancji no i najważniejsze wiem kto będzie mi malował