BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E28] Kargul e28 520i->Remont
Autor Wiadomość
Kargul 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2014-06-25, 17:38   [E28] Kargul e28 520i->Remont

Kupiłem ją od gościa w gumiakach w listopadzie 2007, pierwsza rejestracja w Polsce
grudzień 2007.
Silnik M20B20, wersja z katalizatorem.
1987r, Nerzbraun Metallic, manual, el lusterka, centralny zamek, szyber dach manualny, ABS.
Więcej wyposażenia dodatkowego nie ma...

Oto Fotel kierowcy:

Korzystając z okazji i ładnej pogody pojechałem rekinem na myjnię zmyć chociaż trochę sól

Oto pierwsza część zdjęć z sesji, którą robiliśmy z podolem :)

Oto nocne fotki, nie jestem fotografem i ciężko było mi dobrze ustawić czas naświetlania więc efekt nie jest powalający.

Specjalne podziękowania dla Kamila i Krystiana za coś nowego w moim aucie :padam:

Poważną rzeczą, która ciągle nie dawała mi spokoju był pewien bardzo duży defekt, na szczęście poczyniłem odpowiednie kroki, aby temu zaradzić :-)

Oto dwie fotki zrobione po powrocie z wypadu do Bydgoszczy :P

Oto fotki nocne w wykonaniu Raadmana:

Nowe felgi

przód 7,5cala tył 8,5

REMONT:

Silnik jak widać już praktycznie rozebrany, muszę wymienić co najmniej dwie dźwigienki zaworowe.

Klamoty z piaskowania i malowania proszkowego odebrane, głowicę oddałem do auto szlifu, w Poniedziałek zawiozę jeszcze blok na sprawdzenie. Oglądałem sobie panewki główne i korbowe. główne bajeczka, jak nówki, ale za to panewki korbowodowe lekko zmęczone.
Zakupiłem również nowy przedni zderzak, niestety zamiennik, ale co tam :)
W przyszłym tygodniu rozpocznie się montaż zawieszenia tylnego zobaczymy co wyjdzie w praniu.
Oto kilka fotek z dzisiejszego dnia:

Odpuszczam wyrównoważenie wału, ale tłoki zrobię bo to prosta i szybka robota.
Odebrałem dziś blok z autoszlifu i wygląda zajebiście :)
Miałem w tym silniku stalową miskę olejową która jest uszkodzona, kolega znalazł u siebie aluminiową (czyli taką jaka powinna być w tym samochodzie).
Moje pytanie brzmi: W jaki sposób zaślepiony jest otwór w bloku na bagnet (przy aluminiowej misce bagnet wchodzi w miskę a nie w blok)
Jak naładuje mi się aparat to wstawię jakieś fotki.

A tutaj zdjęcie od sprzedającego tłoki, w moim komplecie wszystkie są identyczne

Gładź cylindra usmekotana olejem, żeby nie zaczęło mi korodować:

Nowe panewki:

Skrzynia 10 minut na myjce ciśnieniowej i jakoś się udało zmienić jej kolor z czarnego na srebrny:

Dzisiejsza aktualizacja to dokładne wymycie bloku w środku, kanałów wodnych i olejowych, oraz montaż nowych panewek głównych i wału korbowego po polerce:

Nowe panewy w korbowodach:

Real foto nadwymiarowych tłoków

Dopasowanie kanałów do uszczelek
Zaznaczenie materiału do wyfrezowania:
dolot:
wydech:

A tutaj przymiarka:

No i gotowe:

Przymiarka uszczelek do kolektorów:
wydechowy:

widać, że trzeba będzie troszkę zebrać materiału z żeliwa
dolotowy:

Zamontowane nowe tłoki na korbowody. Nowe sworznie, pierścienie, zawleczki były w komplecie z tłokami.

No i przeszlifowałem lekko rant tylko dla testu maszyny do polerowania felg. Jest to docelowe koło, Komplet Hartge będzie na sprzedaż :)

25.03.2014
Prawie ukończone składanie układu korbowo tłokowego. Na miejscu 5 tłoków

Przy szóstym podczas wkładania pękł mi pierścień olejowy :( <krzyczy>

Najprawdopodobniej przyczyną była wadliwa sprężynka która nie pozwalała ścisnąć pierścienia do końca:

Zadzwoniłem więc gdzie trzeba i zamówiłem na jutro będę miał :)
Odebrałem również uszczelki i uszczelniacze silnika:

Nie mając frontu robót na dziś zabrałem się za wymianę uszczelniaczy:

nowe pierścienie na miejscu

Wreszcie dotarły nowe łożyska już dotarły, mam nadzieję, że to dobry zamiennik:

Zabrałem się za małe czyszczenie:

jak ten silnik nie przebije fabrycznych 129 koni to znaczy ze BMW odwalilo kawał dobrej roboty i nie ma tam co poprawiać :P efekty poniżej:

golum22 
e30 oldschool

Wysłany: 2014-06-25, 21:22   

to już się dowiedziałem
e28 zawsze mi sie podobał
kolor ciekawy i widzę że prace się kręcą w dobrym kierunku

By golum22 at 2012-02-10

Kargul 

Wysłany: 2014-06-25, 21:52   

Na chwilę obecną prace stanęły w martwym punkcie, bo jestem na wakacjach połączonych z poszukiwaniem pracy. Niestety bez funduszy nie będę mógł ukończyć auta. Powiem tak kasę na remont mam odłożoną, ale na życie już nie :P

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2014-06-27, 12:49   

Bardzo fajny kolor lakieru i bardzo fajne wnętrze. Jak zadbasz o to auto to będzie śliczne.

Nie masz kasy- postaw auto - niech poczeka na lepsze czasy. Żyć trzeba przecież.....

Kargul 

Wysłany: 2014-06-27, 14:45   

Nie to, żeby był jakiś poważny kryzys finansowy, ale lubię mieć jakąś gotówkę na czarną godzinę. Jeżeli nie znajdę pracy to będę musiał poczekać z dalszym ciągiem remontu, w przeszłości miałem wiele sytuacji podbramkowych z kasą więc wiem co robić, żeby tylko nie sprzedać rekina :) Do ukończenia auta potrzebuję jakieś 5 tyś zł może trochę więcej, ale nie mam zamiaru oszczędzać na jakości. Dużo robię sam z pomocą kolegi, ale są też rzeczy które niestety trzeba zlecać. Np blacharkę i lakier zlecę bo mam zaufanego blacharza który jest lepszy niż średnia krajowa, a lakier będzie w ASO innej marki, bo znam ich jakość i wiem na jakich materiałach pracują plus 3 lata gwarancji no i najważniejsze wiem kto będzie mi malował :)

Odpowiedz do tematu