BEEMKA - KLUB Strona G³ówna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  U¿ytkownicyU¿ytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastêpny temat
[E30] Janek
Autor Wiadomo¶æ
JanekE30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Do³±czy³: 16 Sie 2008
Sk±d: Warszawa
Wys³any: 2009-04-18, 08:00   

Wrzucam skany artykułu z BMW Trends.

W tekście jest trochę faktów pomieszanych. Spalanie 8 litrów to chyba na 60km, poprzedni właściciel, który dbał o nią został nazwany handlarzem, kilka innych dupereli i do tego rażące pomylenie zdjęć silników.
No, ale pamiątka jest i miło, że ktoś docenił nasze truskaweczki :lol:

Kilka dni temu zmieniłem kierownicę na 320mm Momo Corse:

[ Dodano: 2009-07-01, 22:51 ]
Gramolenie sie co chwile na tył i uchylanie bądź zamykanie szybek było dość uciążliwe. Postanowiłem coś z tym zrobić. Słyszałem, że ktoś coś takiego ma jednak nie udało mi sie dostać do tego kogoś numeru i musiałem sam sobie to wszystko wykombinować.
Polowanie na uchylane szybki trochę czasu mi zajęło. W komplecie z szybkami dostałem uszczelki i zamki (które się nie przydadzą, ale o tym później). Jedynym ich mankamentem było to, że jedna miała lekkiego wgniota na słupku, dość nieudolnie zaszpachlowanego przez poprzedniego użytkownika. Postanowiłem je trochę odrestaurować. Napiszę wszystko w formie poradnika coby w przyszłości niektórym było łatwiej. A więc tak:

W sklepie z artykułami malarskimi kupujemy specyfik do ściągania farby (np. rem-lack). Wszystkie uszczelki i elementy gumowe zaklejamy. Smarujemy powierzchnię, czekamy i ściągamy farbę szpachlą. Smarujemy ponownie i druciakiem do naczyń ściągamy farbę do gołego alu. Szpachla z wgniota została wygrzebana i wgłębienie wypełnione zostało żywicą i papierkiem zeszlifowane na równo. Szybki obklejamy i malujemy. Ja pomalowałem farba wysokotemperaturową tą którą robiłem bh i malowałem nerę na czarno. Na nerce nie ma żadnego odprysku po pół roku tak więc postanowiłem taką samą farbą pomalować listwy tym bardziej, że jest taki sam odcień jak oryginalnych.

Kolejnym krokiem było upolowanie na allegro silniczków, cięgien i zamków z kiebaba kupe.

Niestety moje silniczki nie miały wiązki. Z pomocą przyszło ASO gdzie nabyłem kawałek wiązki wraz z wtyczką. Jeden kabel to plus, drugi to minus. Nie wiem do czego służy trzeci kabel. Ja go nie wykorzystałem, silnik podpiąłem tak samo jak silnik od opuszczania i podnoszenia w drzwiach przednich (dwa kable).

Przechodzimy do auta w celu wybebeszenia kanapy, oparcia, boczków, tunelów słupków, szybek tylnych nieuchylanych. Pod podsufitką na tylnym słupku jest nacięta gąbka, którą należy wygrzebać aby dobrac się do fabrycznych mocowań zamków w budzie.

Zamki od kiebaba mają dwa minusy. Po pierwsze mocowanie jest pod innym kątem, po drugie aby szyba od e30 współgrała z mocowaniem od kiebaba trzeba jeden otwór trochę powiększyć do środka. Jeśli tego nie zrobimy szyba nie będzie chciała się otwierać. Zamek od kiebaba musi być cofnięty do tyłu, a żeby to było możliwe konieczne jest wydłużenie jednego z otworów. Mocowanie w zamkach od kebaba jest pod innym kątem niż to z e30 tak więc konieczne jest zastosowanie samodzielnie wykonanych podkładek, które tą różnicę wyeliminują. W ASO nie trzeba kupować i przepłacać na mocowaniach zamków, te blaszki i wkręty można dostać w byle jakim sklepie ze śrubami kilkakrotnie taniej. Poza tym wkręty z ASO i tak są za krótkie aby przymocować zamki z e36. Dorobione skośne podkładki wsadzamy miedzy zamek a budę żeby zniwelować ten nieszczęsny kąt. Przykręcamy szybki, zameczki i już mamy uchylanie ale ręczne.

Czas na elektrykę. Potrzebne nam będą dwa przyciski od otwierania szyb (dzięki Kruczek i kolego Kruczka) oraz kawałek wiązki z wtyczką do przycisków. Ja kupiłem wiązki z drzwi tylnych od sedana e30.

Z wiązki będą nam potrzebne tylko wtyczki do przycisków z kawałkami kabli. Jeśli chodzi o podłączenie to ja wykorzystałem oryginalną wiązkę z szyb przednich. Z wtyczek wychodzi pięć kabli, dwa plusy (brązowe), minus (zielony) oraz dwa kable fioletowy i czarny do silniczka w drzwiach. Jeden i drugi plus z wiązki od sedana co poszła na tył połączyłem z tymi dwoma brązowymi, minus z minusem, a do tyłu puściłem dwa kable do sterowania silniczkiem. To samo z drugą stroną od pasażera. Kolory kabli z wiązki przedniej i tylnej były zupełnie inne, ale to żaden problem żeby ogarnąć co do czego podłączyć.

Następnie trzeba przymocować silniczki. Jedynym słusznym i rozsądnym miejscem jest ten wystający rant od nadkola. Cięgna są dość sztywne i najlepiej gdyby były proste podczas pracy, niestety inżynierowie BMW nie pomyśleli o elektryce tylnych uchylnych w e30 i samemu trzeba kombinować. Silniczki mają dość duży moment więc postanowiłem ich bezpośrednio nie mocować do tego rantu tylko wykorzystać wszystkie otwory w oryginalnych blachach do montażu i przymocować je przy pomocy dorobionych sztywnych blaszek.

Aby cięgna przełożyć przez boczki trzeba w tekturze i w ceracie wyciąć otwory takie jak na zdjęciach.

Po zmontowaniu tak to wygląda.

Linki do filmików:

http://www.youtube.com/watch?v=cW25MInZ1BU
http://www.youtube.com/watch?v=2HmRwZvNqG0

Jedyny minus to za bardzo widoczne cięgna. W kebabie szyby są dłuższe i zamki są przy samej półce, tak więc cięgna widać tylko kawałek. Z początku myślałem, że moje silniczki będą gdzieś w bagażniku, dopiero jak już wszystko zacząłem montować okazało się, że nie ma takiej możliwości. Wszystko śmiga pierwsza klasa, generalnie pełen bajer :)

Zadawajcie pytania może coś przeoczyłem, edytuję wtedy posta i za jakiś czas wrzuci się to w poradnik. Pozdro
Ostatnio zmieniony przez JanekE30 2009-07-01, 23:24, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

maciek e30 

Do³±czy³: 26 Gru 2006
Sk±d: WAWA
Wys³any: 2009-07-02, 15:13   

Kawał dobrej roboty ,byłem widziałem ile czasu to zajeło ale warto bo jest to rarytas na maxa :spoko: :prosze:

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Do³±czy³: 25 Lut 2007
Sk±d: warsaw
Wys³any: 2009-07-02, 15:33   

moje gratulacje

rozwaliłeś temat na maxa :spoko:

bajer jakich mało :D

pozdro
old school & german style follower.

tylmanek88 
Młody miłośnik :]

Do³±czy³: 02 Sty 2008
Sk±d: Wołomin
Wys³any: 2009-07-02, 15:52   

o kurde! :shock: pelen szacuneczek :D wypas wypas wypas :) moze jakos niebawem podejrzalbym z bliska caly Twoj pojazd bo ostatnio przelotem tylko Cie widzialem :D
pozdrawiam :)

orzel811 
WYMIATACZ

Do³±czy³: 15 Cze 2007
Sk±d: gryfino
Wys³any: 2009-07-02, 18:44   

elegancki bajer :!: :twisted: kawał dobrej roboty

ogólnie długo ci to zajęło wszystko :?:

pozdro

JanekE30 

Wys³any: 2009-07-06, 18:56   

Odnowienie szybek zajęło mi kilka godzin.
Montaż tego towaru półtora dnia.
Musiałem wszystko poprzymierzać, pomyśleć, podocinać, ze dwa razy byłem w ASO, kilka razy w sklepie ze śrubami i duperelami. Teraz jakbym wszystko miał kupione i robiłbym to po raz drugi to myślę że tak od 9 do 15 z przerwą na obiad bym się zmieścił :D

Do szczęścia brakuje mi elektrycznego szyberdachu, podgrzewanych siedzeń na zimę, poluję na czarny idealny sufit. Muszę świece wymienić, na jednej cewce jest przebicie, kable to też spory wydatek. Wydech od baranów przydałoby się cały nowy zrobić bo ten to nie dość, że nie wygląda to rzęzi jak stary polonez. Planuję niedługo lusterka pomalować bo alu od mocowań się utleniło i farba odpryskuje, załatwiłem tylną klapę jak cofałem po babsku i właśnie pocztą idzie do mnie 'nowa' prosta. Jak byłem na mazurach na weselu to kelnerka cofając na parkingu wgniotła mi lekko rant przedniego błotnika.. co jeszcze.. trochę zrobiło się za wysoko, korci mnie żeby wsadzić 60/60, a i mam nową miskę olejową, stara poklejona poxiliną jeździła rok, ale stwierdziłem że dość już tego bo codzienne zaglądanie pod auto czy nie kapie już mi się znudziło :D

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Do³±czy³: 19 Mar 2004
Sk±d: Krakow/Tbg
Wys³any: 2009-07-07, 10:04   

kuuuuurde a jeszcze 2 lata temu bym nawet nie przypuszczal :P

a patrzyli na mnie jak na wariata jak sie spuszczalem z referatem o mojej beti na jakis tam zajeciach :P

Gniewek89 
Na razie teoretyk.

Do³±czy³: 01 Lut 2006
Sk±d: Wrocław
Wys³any: 2009-07-07, 10:57   

Ostatnio przekraczacie wszelkie granice , ale to już jest istne przegięcie :mg:
Pozdrawiam i czekam na kolejne mody :wink:

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Do³±czy³: 19 Mar 2004
Sk±d: Krakow/Tbg
Wys³any: 2009-07-07, 11:48   

przegiecie to bedzie jak zalozy dociaganie drzwi z nowej 7er :P

tylmanek88 

Wys³any: 2009-07-07, 14:47   

ewentualnie nerka od niej 8-)

JanekE30 

Wys³any: 2009-07-11, 09:01   

Takie coś sobie kupiłem (15mm):

Tak było przed:

Tak jest teraz:

W weekend byłem na mazurach na ślubie i weselu znajomych. Lalą przejechałem 600 kilometrów za około 50 litrów benzyny. W Warszawie po mieście za 50 litrów robię 350 kilometrów :lol:

Grucha Jr 

Do³±czy³: 20 Lut 2006
Sk±d: Warszawa/Raszyn
Wys³any: 2009-07-11, 10:42   

Teraz jest zdecydowanie lepiej :spoko:
Ostatnio zmieniony przez Grucha Jr 2009-07-11, 10:42, w ca³o¶ci zmieniany 1 raz  

JanekE30 

Wys³any: 2009-07-25, 08:43   

A więc tak:

Auto kupiłem z lekkim wgniotem na masce.
Lusterka były wyblakłe i co chwile trzeba było polerować i woskować na czerwono, żeby nie różniły się od reszty budy.
Tylny błotnik jak kupiłem auto miał małe ognisko rdzy na rancie, które przed zimą obskrobałem i zrobiłem zaprawkę, ale wiedziałem, że czeka mnie grubsza robota, bo rant od środka brała ruda menda.
Tylną klapę sam załatwiłem. Zawracałem na nieznanej uliczce po zmroku zmęczony po robocie i większą uwagę skupiłem, żeby nie przytrzeć felgą o krawężnik, a nie zauważyłem takiej wielkiej doniczki z kwiatkami :duh:
W przedni błotnik cofnęła mi kelnerka Passatem jak byłem na mazurach na weselu, zrobiła wgniota aż lakier odprysł. Do tego poprzedni blacharz kurwiszon jak robił mi błotnik rok temu to od środka niczym nie zabezpieczył :duh:

No i lala trafiła na warsztat.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Do³±czy³: 26 Sie 2004
Sk±d: W-wa
Wys³any: 2009-07-25, 11:21   

też nie lubię wszelkich małych nawet niedoskonałości - także rozumiem Twój perfekcjonizm :) będzie ładnie!

Tymon 

Do³±czy³: 26 Lip 2006
Sk±d: Śląsk-Mikołów
Wys³any: 2009-07-25, 12:22   

JanekE30, super podejście do tematu :)
Mam nadzieję że masz dobrego blacharza/lakiernika bo ja na swoje auto czekałem 3 miesiące a robił mi niby tylko drzwi + cieniowanie.

Pozdrawian

JanekE30 

Wys³any: 2009-07-26, 08:26   

Chłopaki wynajmują garaże u mojego teścia na podwórku, problemem było wręcz wybłaganie ich żeby się za to wzięli bo to dla nich za mała robota i za mały pieniądz, a czas trzeba poświęcić.

[ Dodano: 2009-07-28, 22:01 ]

[ Dodano: 2009-09-28, 18:33 ]
Na pokładzie zawitał elektryczny szyberdach oraz czarna podsufitka.

Przy okazji kilka zdjęć lali, żeby nie było że nie dbam :lol:

maciek e30 

Do³±czy³: 26 Gru 2006
Sk±d: WAWA
Wys³any: 2009-09-30, 22:03   

Czarna podsufitka elektryczny szyber ta twoja lala jest idealna i chyba jest jedną z najładniejszych E30 w Polsce :prosze: :spoko: :prosze:

biemdablju 
GOOD STYLE FAN

Do³±czy³: 25 Lut 2007
Sk±d: warsaw
Wys³any: 2009-09-30, 22:59   

Masakrator jesteś :spoko:

Kiedyś z Wojkiem od srebrnej MT1 podjade i oblookam na żywo :wink:

pozdro
old school & german style follower.

tylmanek88 

Wys³any: 2009-09-30, 23:31   

piekna piekna! jeszcze tylko wisienke na dachu jakas bo wyglada za.ebiscie :D
pozdrawiam

Hansio 

Do³±czy³: 24 Wrz 2009
Sk±d: Wawa
Wys³any: 2009-10-01, 10:25   

nice auto i felunek+++

blue 
Bartas

Do³±czy³: 07 Pa¼ 2006
Wys³any: 2009-10-02, 22:40   

Powiem tyle..........MEGA wypas to co zrobiles,super podejscie :shock: Beemka zrobiona na gabinet :brawo: .Zeby kazdy mial take checi i prace przy swojej to niemcy by byli daleko w tyle .Jeszcze raz gratultje ,>szanuj ja bo jest tego warta< :spoko:

BMW E21 323i Alpina C1 '81
BMW E28 524td '84
BMW E21 323i oryginal[/b]

Tuner 

Do³±czy³: 20 Sie 2009
Sk±d: Słupsk
Wys³any: 2009-10-03, 14:37   

Widzę że bardzo dbacie o swoje e30 i nie brak Wam wytrwałości, Gratuluje autka i Trends'a. Kwadrat robi wrażenie.
Zapraszam do mojej 3er

lesiek 
Wojciech

Do³±czy³: 05 Kwi 2007
Sk±d: Mielec/Tiel
Wys³any: 2009-10-06, 11:56   

jak dla mnie to brakuje tu jedynie M20 i IS Lippe ;) przepiękna jest :)

Pozdro

E46 320i 1999r - Sedes
E46 325Ci 2001r - Cabrios

JanekE30 

Wys³any: 2009-10-14, 16:43   

lesiu IS lippe nie będzie, będzie co innego, ale o tym niżej.

Jak pamiętacie na wiosnę odbył się kompletny remont zawieszenia wraz z kompletnym odrestaurowaniem tylnych hamulców (piaskowanie, malowanie proszkowo, nowe gumy i elementy montażowe) Dla przypomnienia zdjęcie jak to wygląda na tyle:

Niestety przez sezon letni nie miałem zbytnio czasu i dopiero pod koniec wakacji ogarnąłem temat i zakupiłem od kolegi tigre komplet zacisków na przód oczywiście z zamierzeniem odrestaurowania ich tak jak tylnych. Hamulce założę za jakiś czas bo pierdolnąwszy śniegiem pogoda zniechęciła mnie do montażu :D Tak to wyszło (piaskowanie, proszek, nowe pierdolety):

Od kolegi wojtasm5 udało mi się nabyć kompletny M pakiet. Oprócz e30'tki coupe było to moje kolejne marzenie czyli e30'tka coupe w pakiecie :mrgreen:
Nie ma sensu zakładać plastiki na zimę do zimówek, tak więc spokojnie przez zimę sobie je odrestauruję i po psiknięciu briliantrotem na wiosnę lala nabierze trochę charakteru :mrgreen:

Ostatnio zmieniony przez JanekE30 2009-10-14, 16:50, w ca³o¶ci zmieniany 2 razy  

mariane30 

Do³±czy³: 16 Lis 2008
Sk±d: Poznań
Wys³any: 2009-10-14, 17:51   

Bardzo ładne e30! Zero drutu, to się chwali. Dojdzie jeszcze jakieś ciekawe wyposażenie?

Wy¶wietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie mo¿esz pisaæ nowych tematów
Nie mo¿esz odpowiadaæ w tematach
Nie mo¿esz zmieniaæ swoich postów
Nie mo¿esz usuwaæ swoich postów
Nie mo¿esz g³osowaæ w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: