Witam
Chciałbym pokazać moje e30, które jest ze mną już dwa lata. To drugie podejście do e30, wcześniej był bocian w sedanie i lachsilberze.
Niżej skrócona historia od początku do stanu obecnego
Seria, seria i jeszcze raz seria i do tego niezbyt zadbana. Urzekł mnie jej kolor i stan mechaniczny, który był świetny.
Na początku było tak
po intensywnym czyszczeniu
pierwsze poprawki, tarcze, klocki ate i zestaw do amatorskiej walki z rudą. Zderzaki się polakierowały. Wpadła też gleba na weitecach - 40. Zaczęło robić się ciekawie
img94.imageshack.us/i/99498360.jpg/
Decyzja o swapie na m42 czyli is'a. Trochę płynów i pierdół. Silnik kupiony w fajnym stanie plus wydech supersprinta dedykowany do is'a.
Wreszcie wyjąłem dywan. Z drżącym sercem muszę powiedzieć. Było nawet okej, dwie dziurki po bokach reszta zdrowizna . To był chyba jego pierwszy raz na zewnątrz bo jakieś papierki z fabryki się ostały. Zostało to naprawione. Wymienione progi i naprwione doły błotników.
[/url]
Dalej zimowe zaprawki i silniczek
dalej wnętrze i sekwencja lpg
Podłoga po drugiej zimie i nowy ciemny dywan. Nowe amory sachsa po utwardzeniu i skróceniu. Teraz -60/40 na weitecach. Do tego nowe koło borbet 16x7,5".
Przygotowania do lakieru
W tzw. międzyczasie zmiany w środku. Stołki z e46, nowa gałka, kiera momo w drewnie. Jak zwykle dywan out i czyszczenie całości. Półka zabarwiona na czarno, a w niej Herze 165mm, które kiedyś wylądują w drzwiach.
tutaj próbka nowego lakieru i upragnionych, wyczekanych i wyszukanych borbetów B w 4x9 calach, jednocześnie po dwóch rozwalonych miskach olejowych wjechały poduszki od m50 z e34 co podniosło ją o 2cm i zakończyło moje problemy
elektryczne szyby i siwe boczki, do "drewnianego" kompletu gałka momo
potem zakończona sukcesem sesja do kalendarza na innym forum, kto wie to wie
Na teraz to w wielkim skrócie tyle. Wiele się zmieniło a jeszcze więcej się zmieni.
Aktualne plany to:
1. rozpórki
2. przód wentylowane tarcze
3. komplet b8
4. SWAP
Największy problem mam z ostatnim bo nie mogę zdecydować między idealnym m20b25 a m50/52. Inne opcje nie wchodzą w grę.
Trochę długi post wyszedł, ale to dwa lata historii.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony przez kofal84 2012-01-23, 20:30, w całości zmieniany 2 razy
Silnik już kupiony
Będzie klasycznie, czyli m20b25. Trafiła się sztuka w idealnym stanie po automacie i z małym przebiegiem. Narazie kompletuję osprzęt bo to prawie goły słupek. Nowy rozrząd już jest.
Plany to nowe sprzęgło, świece, przewody, regeneracja rozrusznika i alternatora, lakier na pokrywie i kolektorze, polerowane paski, przepływka z m52, może do kompletu dobry airbox, szpera 4.10, barany później dobry wydech bo chyba w pierwszym rzucie nie starczy $$$ chyba że ktoś chce się pozbyć czegoś ciekawego
Myśle że cenowo wyjdzie więcej niż budżetowe włożenie m52 :jum:
Już mam albo idzie pocztą:
Magiel z e36 co by się mniej kręciło i nie było mokrych kleksów pod autem jak to jest teraz
Stabi na tył bo brakuje tego
Odswieżony zestaw do przełożenia aku na tył od kolegi w1dawca i dodatkowo zbiorczniczek w miejscu aku.
Baranki, nie znam producenta ale podobno pasują idealnie. Na pewno będą wypolerowane od nowa.
Nieźle poszła do przodu ta e30, bo chyba ode mnie masz dywan, jak kojarzę
Super robota!
pozdro
to ta sama, ale wtedy widziałeś ją w stanie mocnego rozkładu, więc robiła wrażenie lekkiego szrota
a co do kontrowersyjnych foteli to na żywo nie jest tak źle, mi pasują i uważam że są o wiele lepsze w tym wnętrzu niż często wkładane kubełki np. jamexa, a te włożyłem bo kosztowały mnie 3x mniej niż obszycie sportów, bo nie oszukujmy się ale znaleźć siwe sporty w skórze których nie trzeba obszywać to dramat, a na zniszczoną skórę nie mogłem już patrzeć. A na tą chwilę czuję że nie są to docelowe fotele, a jako takie wsadzę kiedyś siwe sporty z coupe lub cabrio.
Narazie priorytety to silnik i wydech. Bez wodotrysków ale czysto, schludnie i konkretnie .
[ Dodano: 2012-02-29, 13:15 ]
graty do swapa na m20b25 się kompletują, zostało właściwie kupienie kilku nowych elementów do swapa i będzie start
pod maską będzie świeżo i pachnąco
w między czasie przywrócenie blasku baranom, narazie jeden z grubsza ogarnięty więc jest porównanie przed i po
[ Dodano: 2012-05-25, 22:48 ]
dostałem szpiegowskie fotki od chłopaków z Białegostoku
motorek powoli nabiera kształtów, blok odświeżony, baranki, rozrząd, pompa i co trzeba nowe
pokrywa i kolektor będą w oryginalnym odcieniu szarości, po wnętrzu nauczyłem się że szary z moim nadwoziem gra doskonale
już nie mogę się doczekać,
pozdro dla użytkowników valdi80 i e30cabrio i dzięki za kebaba
mała aktualizacja, jest pewien ruch w temacie m20
szpera 4.10 na dużej zalana, nowa tuleja w deklu - dzięki dla wojtasm5
magiel z e36, nowe końcówki - dzięki dla landcartorun
komplet wydechu, za barany dzięki dla Tasior, reszta to nowe zamienniki, zabrakło hajsu na kwas no i jakoś nie pojawiały się też ciekawe opcje, bo chce raczej coś pokroju scorpion, hartge, eissenman, a nie produkty z naszych rodzimych wytwórni, nie ze względu na jakość tylko utratę wartości, narazie więc seria, ale ochydne końcówki zastąpi kwasówka przyspawana jak w oryginale pod kątem
zamiast kata środkowy z 323i, a końcowy oczywiście 325i
mniej i bardziej drobne nowe puzzle do układanki
A tu już spięcie ze skrzynią, i powoli coś tam ląduję pod machą jbc to serwo nie zostanie takie pordzewiałe
[ Dodano: 2012-09-16, 11:51 ]
ostatnio miałem okazję pojechac e30 do swojego śłubu, a skoro już trochę po weselu to wrzucam fotki, przy okazji są to pierwsze wrzucane po konwersji na shadowline, co myślicie? Jak dla mnie na plus, w zimie zrobi siejeszcze czarny przod, imhw albo a'la mhw
a tutaj m20b25 pod maską
[ Dodano: 2013-04-15, 23:11 ]
zmiany.....
przed
i po
Obecnie skompletowałem budżetowy zestaw grający. W e30 audio dla mnie to ostatni punkt do poważnych inwestycji więc szału nie ma bo i być nie miało. Lekka poprawa wobec serii będzie aż nadto.
Będą 16tki w drzwiach, tweetety ori w drzwiach, jakiś wzmacniacz no i wygłuszone furtki. Wzmak GMS 2100 otrzymany za free od kumpla, nówka sztuka, woofery GMS-1865. Suba na razie nie będzie bo nie mam pomysłu jak to fajnie zrobić w bagażniku e30, żeby grało też do auta a nie tylko trzepało klapą A klasyczna skrzynka mi się nie widzi jakoś.
Niedługo będzie też grubsza akcja z e30tką tj.:
1. Przewody (NGK), kopułka, palec (BREMI), cewka
2. Bak razem z pompą i przewodami. Bak kupiłem jeden, okazał się dziurawy po rozgrzebaniu. Po długich poszukiwaniach za 80zł kupiłem koło domu nieziemsko brudny z delikatnymi tylko śladami na rantach. Wyczyszczony i pomalowany będzie służył mam nadzieję.
3. Zmiana hamulców na wentyle plus wszystkie przewody tak miedziaki jak i gumiaki. Po długim rozmyślaniu Mikoda vs Ate kupiłem Ate. Dlaczego? Bo bardziej podoba mi się ten wzór rowków No i teraz miałem Ate to nic się z nimi nie działo. (jak ktoś potrzebuje lite to oddam za grosze w idealnym stanie).
4. Wymiana oleju w dyfrze.
5. Pompa wspomagania bo wyje tragicznie.
6. Zaślepka podłogi po stronie kierowcy bo się utleniła Ktoś wie jaki to numer części w ASO?
7. Przód pójdzie trochę w dół na talerzykach
8. Usztywnienie wyluzowanego lewarka, z shortem jest ciężko jeździc z luzami
I pewnie jeszcze trochę pierdół których nie pamiętam
kolejny post do siebie
korzystając ze słonecznej pogody auto odwiezione do kolegi mariusz_ek na wyżej opisane poprawki
na sezon szykują się małe zmiany, po pierwsze kilka gratów od kolegi valdi80 tj.
1. koło wpadnie słabsze niż obecnie czyli Azev A 4x9" chciałem czarne ale w końcu zostaną srebrne, już oddane do polerki rantów; jakoś zawsze miałem do nich słabość, podobnie jak do brocków b1
2. ori MHW, ponoć stan perfect, jak dostanę w łapy będą foty
poza tym wizualnie to dokładka a'la is, ori nie idzie kupić a te podobno nawet dają rade, po nawierceniu pryśnie się strukturą i czarnym półmatem, poza tym MOMO od wuja dostało nabę i czeka na montaż, już czuć że świetnie będzie leżeć w dłoniach, a skórka faktycznie perfect
Ostatnio zmieniony przez kofal84 2012-02-10, 15:06, w całości zmieniany 1 raz