BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[E30] Piotrek -> szerokie 316i + "is" weinrot c
Autor Wiadomość
kofal84 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2012-01-23, 20:26   [E30] Piotrek -> szerokie 316i + "is" weinrot c

Witam
Chciałbym pokazać moje e30, które jest ze mną już dwa lata. To drugie podejście do e30, wcześniej był bocian w sedanie i lachsilberze.

Niżej skrócona historia od początku do stanu obecnego :P

Seria, seria i jeszcze raz seria i do tego niezbyt zadbana. Urzekł mnie jej kolor i stan mechaniczny, który był świetny.

Na początku było tak

po intensywnym czyszczeniu

pierwsze poprawki, tarcze, klocki ate i zestaw do amatorskiej walki z rudą. Zderzaki się polakierowały. Wpadła też gleba na weitecach - 40. Zaczęło robić się ciekawie :)

img94.imageshack.us/i/99498360.jpg/

Decyzja o swapie na m42 czyli is'a. Trochę płynów i pierdół. Silnik kupiony w fajnym stanie plus wydech supersprinta dedykowany do is'a.

http://img842.imageshack....83/dsc09850.jpg
http://img530.imageshack....06/dsc09853.jpg

Wreszcie wyjąłem dywan. Z drżącym sercem muszę powiedzieć. Było nawet okej, dwie dziurki po bokach reszta zdrowizna :D . To był chyba jego pierwszy raz na zewnątrz bo jakieś papierki z fabryki się ostały. Zostało to naprawione. Wymienione progi i naprwione doły błotników.

[/url]

Dalej zimowe zaprawki i silniczek :)

dalej wnętrze i sekwencja lpg

Podłoga po drugiej zimie i nowy ciemny dywan. Nowe amory sachsa po utwardzeniu i skróceniu. Teraz -60/40 na weitecach. Do tego nowe koło borbet 16x7,5".

Przygotowania do lakieru

W tzw. międzyczasie zmiany w środku. Stołki z e46, nowa gałka, kiera momo w drewnie. Jak zwykle dywan out i czyszczenie całości. Półka zabarwiona na czarno, a w niej Herze 165mm, które kiedyś wylądują w drzwiach.

tutaj próbka nowego lakieru i upragnionych, wyczekanych i wyszukanych borbetów B w 4x9 calach, jednocześnie po dwóch rozwalonych miskach olejowych wjechały poduszki od m50 z e34 co podniosło ją o 2cm i zakończyło moje problemy

elektryczne szyby i siwe boczki, do "drewnianego" kompletu gałka momo

potem zakończona sukcesem sesja do kalendarza na innym forum, kto wie to wie :P

Na teraz to w wielkim skrócie tyle. Wiele się zmieniło a jeszcze więcej się zmieni.
Aktualne plany to:
1. rozpórki
2. przód wentylowane tarcze
3. komplet b8
4. SWAP

Największy problem mam z ostatnim bo nie mogę zdecydować między idealnym m20b25 a m50/52. Inne opcje nie wchodzą w grę.

Trochę długi post wyszedł, ale to dwa lata historii.

Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony przez kofal84 2012-01-23, 20:30, w całości zmieniany 2 razy  

Seba89 

Wysłany: 2012-01-23, 20:48   

ładne e30, kozak koło wg mnie, tylko nie bardzo podchodzą mi te fotele z e46 wg mnie lepiej było z ori kubłami ale reszta rewelka :spoko:

Była biała

pawelzajac7 

Wysłany: 2012-01-25, 23:24   

tak jak wyżej, fotele też mi tam nie pasują, psują klimat, ładne były te siwe sportsitzy :)
Poza tym ładne E30, powodzenia w dalszych pracach

kofal84 

Wysłany: 2012-02-09, 23:21   

Małe updejty.

Silnik już kupiony
Będzie klasycznie, czyli m20b25. Trafiła się sztuka w idealnym stanie po automacie i z małym przebiegiem. Narazie kompletuję osprzęt bo to prawie goły słupek. Nowy rozrząd już jest.

Plany to nowe sprzęgło, świece, przewody, regeneracja rozrusznika i alternatora, lakier na pokrywie i kolektorze, polerowane paski, przepływka z m52, może do kompletu dobry airbox, szpera 4.10, barany później dobry wydech bo chyba w pierwszym rzucie nie starczy $$$ chyba że ktoś chce się pozbyć czegoś ciekawego

Myśle że cenowo wyjdzie więcej niż budżetowe włożenie m52 :jum:

Już mam albo idzie pocztą:

Magiel z e36 co by się mniej kręciło i nie było mokrych kleksów pod autem jak to jest teraz
Stabi na tył bo brakuje tego

Odswieżony zestaw do przełożenia aku na tył od kolegi w1dawca i dodatkowo zbiorczniczek w miejscu aku.

Baranki, nie znam producenta ale podobno pasują idealnie. Na pewno będą wypolerowane od nowa.

Chłodnica BEHR nówka sztunia

Adam86 

Wysłany: 2012-02-10, 01:21   

...Kolejna ładna sztuka odratowana.. :spoko: 8-) Wszystko jest ok, tylko te fotele się gryzą z wnętrzem, wm albo sportsitzy albo RECARO i było by pięknie :)

High-Tech 
///HTT

Wysłany: 2012-02-10, 08:27   

Nieźle poszła do przodu ta e30, bo chyba ode mnie masz dywan, jak kojarzę :D

Super robota!

pozdro

Luca 

Wysłany: 2012-02-10, 08:28   

Bardzo fajna relacja i podejście do samochodu.

Ładne E 30 - tak trzymać.

Jak piszą wyżej - kolejna uratowana :)

Pozdrawiam

kofal84 

Wysłany: 2012-02-10, 14:44   

High-Tech napisał/a:
Nieźle poszła do przodu ta e30, bo chyba ode mnie masz dywan, jak kojarzę :D

Super robota!

pozdro

to ta sama, ale wtedy widziałeś ją w stanie mocnego rozkładu, więc robiła wrażenie lekkiego szrota :D

a co do kontrowersyjnych foteli to na żywo nie jest tak źle, mi pasują i uważam że są o wiele lepsze w tym wnętrzu niż często wkładane kubełki np. jamexa, a te włożyłem bo kosztowały mnie 3x mniej niż obszycie sportów, bo nie oszukujmy się ale znaleźć siwe sporty w skórze których nie trzeba obszywać to dramat, a na zniszczoną skórę nie mogłem już patrzeć. A na tą chwilę czuję że nie są to docelowe fotele, a jako takie wsadzę kiedyś siwe sporty z coupe lub cabrio.

Narazie priorytety to silnik i wydech. Bez wodotrysków ale czysto, schludnie i konkretnie :) .

[ Dodano: 2012-02-29, 13:15 ]
graty do swapa na m20b25 się kompletują, zostało właściwie kupienie kilku nowych elementów do swapa i będzie start

pod maską będzie świeżo i pachnąco :)

w między czasie przywrócenie blasku baranom, narazie jeden z grubsza ogarnięty więc jest porównanie przed i po

[ Dodano: 2012-05-25, 22:48 ]
dostałem szpiegowskie fotki od chłopaków z Białegostoku :)

motorek powoli nabiera kształtów, blok odświeżony, baranki, rozrząd, pompa i co trzeba nowe

pokrywa i kolektor będą w oryginalnym odcieniu szarości, po wnętrzu nauczyłem się że szary z moim nadwoziem gra doskonale :)

już nie mogę się doczekać,

pozdro dla użytkowników valdi80 i e30cabrio i dzięki za kebaba :)

mała aktualizacja, jest pewien ruch w temacie m20

szpera 4.10 na dużej zalana, nowa tuleja w deklu - dzięki dla wojtasm5

magiel z e36, nowe końcówki - dzięki dla landcartorun

komplet wydechu, za barany dzięki dla Tasior, reszta to nowe zamienniki, zabrakło hajsu na kwas no i jakoś nie pojawiały się też ciekawe opcje, bo chce raczej coś pokroju scorpion, hartge, eissenman, a nie produkty z naszych rodzimych wytwórni, nie ze względu na jakość tylko utratę wartości, narazie więc seria, ale ochydne końcówki zastąpi kwasówka przyspawana jak w oryginale pod kątem :)
zamiast kata środkowy z 323i, a końcowy oczywiście 325i

mniej i bardziej drobne nowe puzzle do układanki

A tu już spięcie ze skrzynią, i powoli coś tam ląduję pod machą :) jbc to serwo nie zostanie takie pordzewiałe :)

[ Dodano: 2012-09-16, 11:51 ]
ostatnio miałem okazję pojechac e30 do swojego śłubu, a skoro już trochę po weselu to wrzucam fotki, przy okazji są to pierwsze wrzucane po konwersji na shadowline, co myślicie? Jak dla mnie na plus, w zimie zrobi siejeszcze czarny przod, imhw albo a'la mhw

a tutaj m20b25 pod maską

[ Dodano: 2013-04-15, 23:11 ]
zmiany.....

przed

i po

Obecnie skompletowałem budżetowy zestaw grający. W e30 audio dla mnie to ostatni punkt do poważnych inwestycji więc szału nie ma bo i być nie miało. Lekka poprawa wobec serii będzie aż nadto.

Będą 16tki w drzwiach, tweetety ori w drzwiach, jakiś wzmacniacz no i wygłuszone furtki. Wzmak GMS 2100 otrzymany za free od kumpla, nówka sztuka, woofery GMS-1865. Suba na razie nie będzie bo nie mam pomysłu jak to fajnie zrobić w bagażniku e30, żeby grało też do auta a nie tylko trzepało klapą :) A klasyczna skrzynka mi się nie widzi jakoś.

Niedługo będzie też grubsza akcja z e30tką tj.:
1. Przewody (NGK), kopułka, palec (BREMI), cewka
2. Bak razem z pompą i przewodami. Bak kupiłem jeden, okazał się dziurawy po rozgrzebaniu. Po długich poszukiwaniach za 80zł kupiłem koło domu nieziemsko brudny z delikatnymi tylko śladami na rantach. Wyczyszczony i pomalowany będzie służył mam nadzieję.

3. Zmiana hamulców na wentyle plus wszystkie przewody tak miedziaki jak i gumiaki. Po długim rozmyślaniu Mikoda vs Ate kupiłem Ate. Dlaczego? Bo bardziej podoba mi się ten wzór rowków :) No i teraz miałem Ate to nic się z nimi nie działo. (jak ktoś potrzebuje lite to oddam za grosze w idealnym stanie).

4. Wymiana oleju w dyfrze.
5. Pompa wspomagania bo wyje tragicznie.
6. Zaślepka podłogi po stronie kierowcy bo się utleniła :) Ktoś wie jaki to numer części w ASO?
7. Przód pójdzie trochę w dół na talerzykach
8. Usztywnienie wyluzowanego lewarka, z shortem jest ciężko jeździc z luzami

I pewnie jeszcze trochę pierdół których nie pamiętam :)

kolejny post do siebie :)

korzystając ze słonecznej pogody auto odwiezione do kolegi mariusz_ek na wyżej opisane poprawki :)

na sezon szykują się małe zmiany, po pierwsze kilka gratów od kolegi valdi80 tj.
1. koło wpadnie słabsze niż obecnie :) czyli Azev A 4x9" chciałem czarne ale w końcu zostaną srebrne, już oddane do polerki rantów; jakoś zawsze miałem do nich słabość, podobnie jak do brocków b1
2. ori MHW, ponoć stan perfect, jak dostanę w łapy będą foty

poza tym wizualnie to dokładka a'la is, ori nie idzie kupić a te podobno nawet dają rade, po nawierceniu pryśnie się strukturą i czarnym półmatem, poza tym MOMO od wuja dostało nabę i czeka na montaż, już czuć że świetnie będzie leżeć w dłoniach, a skórka faktycznie perfect

Ostatnio zmieniony przez kofal84 2012-02-10, 15:06, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu