BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nierówna praca silnika - drżenie
Autor Wiadomo
DjAquaz 

Pomg: 2 razy
Doczy: 06 Gru 2008
Skd: Glasgow
Wysany: 2008-12-08, 22:42   Nierówna praca silnika - drżenie

Hej koledzy. Jak moja beta chodzi na wolnych obrotach to wyczuwam drżenie i nierówną prace silnika.Telepie delikatnie autem .Jak dla mnie nie powinno tego być.Co sugerujecie?? Wymienić świece??Przewody są nowe. Jakie polecacie. ja jestem za NGK a mam bosch.Prosze o oznaczenia świec i czy warto 3 elektrodowe.

Peace :roll:
Ostatnio zmieniony przez DjAquaz 2008-12-08, 22:43, w caoci zmieniany 1 raz  

Yabi 

Pomg: 11 razy
Doczy: 16 Gru 2006
Skd: Golub-Dobrzyń
Wysany: 2008-12-08, 23:08   

A rozrzad nie klepie, wkreca sie na obroty?

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-08, 23:42   

Hmm.tzn . daje się zauważyć albo usłyszeć jakby na jeden zawór lekko klepał ale delikatnie bardzo.jak siedze w środku to czasem jak się zatrzymam na światłach lub na postoju daje się słyszeć delikatne klepanie.ale naprawdę delikatne. Jak dla mnie to jest odgłos panewki ale mogę się mylić.Czasem słychać czasem nie. Nie wiem jak mam na to się zapatrywać. Silnik kręci się na biegu do ok 6tyś obr dalej go dławić zaczyna jakby więcej nie mógł. Mam zamiar zresetować ustawienia poprzez odłączenie akumulatora i reset serwisu. Jeżdże na oleju Castrol gtx magnetic podajrze.(nie pamiętam dokładnie,kupiłem niedawno auto od gościa ale mam paragon zakupu oleju).Zawory też były wymieniane, i uszczelki i paski.Nie wiem oco kaman jeszcze ale może z waszą pomocą rozpracuje ten problem

kris385 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 03 Lip 2008
Skd: Krosno Odrzańskie
Wysany: 2008-12-09, 12:19   

Potrzebuje porady. Moja e30 szarpie na gazie a na benzynie nieówno pracuje. Może świece do wymiany. Jakie wybrać?

[ Dodano: 2008-12-09, 12:27 ]
Gosciu w sklepie polecał Beru 4-elektrodowe a książka pisze że ma być Bosh do tej wersji silnika. Może ktoś ma jakieś doświadczenia co do świec.

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2008-12-09, 13:30   

kris385 napisa/a:
Potrzebuje porady. Moja e30 szarpie na gazie a na benzynie nieówno pracuje. Może świece do wymiany. Jakie wybrać?

[ Dodano: 2008-12-09, 12:27 ]
Gosciu w sklepie polecał Beru 4-elektrodowe a książka pisze że ma być Bosh do tej wersji silnika. Może ktoś ma jakieś doświadczenia co do świec.

po 1. zrob remont ukladu zaplonowego- wymien przewody wysokiego napiecia, palec rozdzielacza zapłonu, swiece najlepiej NGK lub BOSCH dedykowane do twojego silnika, zadnych udziwnien 4elektrodowych!
-sprawdz tez szczelnosc ukladu dolotowego.

po 2. sprawdz instalacje LPG w szczegolnosci reduktor, jesli ma duzo nalatane to czeka go wymiana ew. regeneracja.

po 3. jesli masz mikser LPG to zmien na blos..

koszta nie sa male ale zapomnisz ze jezdzisz na lpg..

Ja natrafilem na francuskie NGK i silnik chodzil koszmarnie- wymienilem je na niemieckie BOSCH i silnik odżył.

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-09, 17:30   

byłem w sklepie i kupiłem świece boscha. Mieli jedynie 4 elektrodowe więc kupiłem .Silnik pracuje dużo lepiej niż na NGK dwuelektrodowych. Jednakże już mniej ale nadal drży silnik wyczuwalnie,ale poprawiła się zrywność i pprzyśpieszenie.Co do obrotów to dochodzi do 5,500 i dalej nie da rady,dlaczemu??

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2008-12-09, 18:24   

masz silnik m40 wiec pewnie walek rozrzodu do wymiany skoro sie nie wkreca do konca.
Te silnik juz tak mają ze wyciera sie walek...

weider 

Doczy: 26 Gru 2007
Skd: sosnowiec
Wysany: 2008-12-09, 19:39   

znajomy mechanik mi mowil ze m4 silniki zawsze troche trzepia. Ja tez tak mam, a mam walek po wymianie i cala gore robiona, wymieniony rozrzad kable itp. Takze chyba niema powodu do obaw, jedynie z tym slabym wkrecaniem

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-09, 22:47   

Hmm no nie wiem może układ dolotowy jeszcze posprawdzam i ewentualnie powymieniam czujniki i zakręcę się koło czujnika położenia wału,temperatury itp. Widać że koleś nie za bardzo o nią dbał >miał ok 35 lat. Zastanawiam się nad remontem pod postacią wymiany popychaczy,wałka,dźwigienek .Czy orintujecie się co do kosztów z tym związanych??Aha i ile by panewki mnie skrobnęły :help:

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2008-12-09, 22:51   

DjAquaz napisa/a:
popychaczy,wałka,dźwigienek

Na allegro kupisz komplecik febi za 800-1000zł

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-09, 23:09   

Hmm no nie wiem może układ dolotowy jeszcze posprawdzam i ewentualnie powymieniam czujniki i zakręcę się koło czujnika położenia wału,temperatury itp. Widać że koleś nie za bardzo o nią dbał >miał ok 35 lat. Zastanawiam się nad remontem pod postacią wymiany popychaczy,wałka,dźwigienek .Czy orintujecie się co do kosztów z tym związanych??Aha i ile by panewki mnie skrobnęły :help:

weider 

Wysany: 2008-12-10, 21:02   

tak jak pisal stammek a za robote dalem 150 pozdro

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-11, 19:55   

Dziś rozebrałem kolektor ssący i zajrzałem w przepustnice. No i był syf tam jak rzadko czasry jak by smar no to benzynę wziąłem i przepłukałem i przemyłem .Przepustnica trzyma porządnie ponieważ benzyna nie przedostawała się przez ścianki nie ciekła więc śmiem myśleć że przepustnica jest ok.Wymieniłem natomiast czujnik położenia przepustnicy,ale nic to nie dało. Silnik nadal faluje jak jest zimny a i czasem jak przegazuje potrafia obroty spaść poniżej 800 i potem powrócić do normy. Ale ...silnik lepiej wkręca się na obroty. Naprawde już nie mam sił :nie:

Reza 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Gru 2008
Skd: Szczecin
Wysany: 2008-12-11, 23:14   

a sprawdzałes krokowiec?w m40 bardzo czesto powoduja falowanie i spadanie obrotów.odłącz wtyczke od krokowca,obroty sie podniosa na 1100-1200 jesli nie bedzie falował i nie bedzie spadał z obrotów przy dodaniu gazu to na bank krokowiec
Ostatnio zmieniony przez Reza 2008-12-11, 23:18, w caoci zmieniany 2 razy  

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-12, 00:27   

Tak sprawdzałem .Dziwi mnie to bo na zimnym faluje a na ciepłym już nie,więc wykluczam krokowiec właśnie z tego powodu. Bo on się nie zagrzewa więc nie powinien mieć z tym nic wspólnego :oops:

Reza 

Pomg: 1 raz
Doczy: 02 Gru 2008
Skd: Szczecin
Wysany: 2008-12-12, 13:29   

zapalałes z odłaczona wtyczka i tez falowało?

weider 

Wysany: 2008-12-12, 21:41   

a jeszcze jedna moze byc przyczyna, przeplywomierz!jak ja mialem dupniety to auto falowalo na zimnym, regulacja pomogla (ta srubka z boku) wymienilem przeplywke i bylo ok. Ale to trza sprawdzic zanim cokolwiek sie zrobi. ja mialem takie falowania ze z 500 do 1000 i tak ciagle az sie niezagrzal troche. Pozdro

DjAquaz 

Wysany: 2008-12-12, 22:16   

Z tego co zauważyłem to po odpięciu wtyczki do krokowca podnoszą się obroty do 2000 . Więc raczej działa,a przepływke sprawdzałem i regulowałem te 2 śruby żeby się nie klinowała przy max. zamknięciu i otwarciu. A mówisz że jest jeszcze jakaś dodatkowa śruba??

weider 

Wysany: 2008-12-14, 13:01   

ta srubka przy pokrywca,jest zaslpiona takim okraglym plastikiem malym

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw